Pogledajte sve članke iz kategorije:
Zobene pahuljice su bez sumnje namirnica koju većina ljudi odmah povezuje s fit, uravnoteženim i zdravim obrocima.
Naravno ima više razloga za to.
To je namirnica koja:
Osim toga, riječ je o cjenovno vrlo pristupačnoj namirnici koja ne zahtijeva pretjerano kuharsko znanje za pripremu raznolikog i ukusnog obroka.
Ali to nije sve…
Zobene pahuljice, između ostalog, zahvaljujući svom sastavu (visoki udio složenih ugljikohidrata), izvrsne su u borbi protiv viška kilograma.
A ako se pitaš je li mršavljenje uz zobene pahuljice uopće moguće, odgovor je naravno da.
Složeni ugljikohidrati, koji također uključuju vlakna, brinu se:
Sve navedeno iznimno pozitivno utječe na samu preobrazbu, trošenje viška masnog tkiva, razinu kolesterola, udio vode u tijelu…
Stoga, zobene pahuljice svakako zaslužuju mjesto na jelovniku svakog pojedinca koji se odluči za raznoliku prehranu, a samim time želi više energije, bolje raspoloženje i fit tijelo.
Kako se ova jednostavna namirnica u različitim oblicima može naći na tvojem jelovniku, otkrivaju informacije u nastavku.
Uz malo mašte i uz pomoć dobrih savjeta, nikada se nećeš moći prejesti zobene kaše, čak ni ako je jedeš svaki dan.
Zato što prije provjerimo u čemu je zapravo tajna savršenih kombinacija.
SADRŽAJ:
Zobene pahuljice su namirnica biljnog porijekla – prave se od sjemenki zobi.
Smatraju se izvrsnim izvorom vlakana, minerala i antioksidansa. Njihova “super moć” krije se u tome što možda naizgled ne rade ništa posebno, ali imaju apsolutno čudesno djelovanje na organizam…
Riječ je o namirnici koja se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom, što znači da nakon konzumacije ne dolazi do naglog dizanja šećera u krvi (a posljedično i naglog dizanja inzulina), što se inače smatra prilično nepovoljnom situacijom koja je povezana s izraženim napadajima gladi.
Osim toga, zobene pahuljice mogu se pohvaliti i sljedećim “super svojstvima”:
Postoji nekoliko vrsta zobenih pahuljica ovisno o načinu proizvodnje, no najpopularnije su tri: grube, mekane i instant zobene pahuljice.
Grube zobene pahuljice prepoznajemo po plosnatom i nepravilnom okruglom obliku i izvrstan su izbor posebno za pripremu kruha, zdravih kolačića, muffina, domaćih granola, vegetarijanskih pogačica ili domaćeg napitka od zobi.
Meke zobene pahuljice su tanje, finije i posljedično lakše topive, zbog čega su lakše probavljive i zadržavaju najviše hranjivih tvari. Ako grube zobene pahuljice tijekom kuhanja zadrže oblik, mekane se brže kuhaju i raspadaju pa su svestrane, posebno za pripremu raznih kaša.
Posljednjih godina na tržištu je sve više vrsta instant zobenih pahuljica…
Što se tiče kvalitete, instant žitarice su najlošiji izbor jer su najviše obrađene i najčešće sadrže puno umjetnih sladila. Postupak njihove pripreme je vremenski manje zahtjevan, jer ih jednostavno pomiješaš s vodom ili mlijekom, ali imaju i najmanje teksture.
Za doručak se možeš počastiti kuhanom zobenom kašom s voćem po izboru, za ručak ukusnom povrtnom pljeskavicom sa zobenim pahuljicama ili možeš uživati u šarenoj salati s dodatkom zobenih pahuljica i dan završiti laganom večerom, npr. juhom od povrća, kojoj u drugoj polovici kuhanja dodaš zobene pahuljice.
Za užinu su izvrstan izbor razne žitne pločice ili frapei od voća i povrća sa zobenim pahuljicama.
Zbog svojstava zobi, poput visokog udjela proteina, visokog udjela vlakana i niskog glikemijskog indeksa, zobena kaša može se pohvaliti izvrsnom nutritivnom vrijednošću.
100 g zobenih pahuljica sadrži 367 kcal, odnosno:
Zobene pahuljice sadrže i željezo, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, bakar, cink, selen i mangan, zbog čega ih svrstavamo u supernamirnice.
Prednosti konzumiranja zobenih pahuljica su zaista brojne…
Smatramo ih “doručkom šampiona” ponajprije zato što tijelu osiguravaju sve hranjive tvari bez naglog porasta šećera u krvi te, između ostalog, produžuju osjećaj sitosti.
Nabrojimo još nekoliko ključnih prednosti zobenih pahuljica:
Kao i u svemu u životu, i kod konzumiranja zobenih pahuljica preporuča se umjerenost…
Pretjerana količina može izazvati neugodnu nadutost u trbuhu, proljev ili druge probavne probleme kod nekih osoba.
Kuhati zobene pahuljice da ili ne? To je sad pitanje…
Zaista nema pravog odgovora na pitanje kako napraviti zobene pahuljice…
Načini su neograničeni: možeš ih jesti sirove, kuhati, peći u obliku zdravih kolačića ili pljeskavica… Odluka je tvoja.
Ali, u svakom slučaju, dijelimo s tobom nekoliko korisnih savjeta za pripremu najukusnijih zobenih pahuljica…
U loncu prvo zakuhaj tekućinu (mlijeko ili vodu), smanji temperaturu, dodajte zobene pahuljice i prstohvat soli. Sve dobro izmiješaj i kuhaj 5-10 minuta dok pahuljice ne omekšaju i upiju tekućinu.
Pripremljenu zobenu kašu možeš začiniti nekim od sljedećih dodataka:
Zobene pahuljice su pristupačna namirnica s niskim glikemijskim indeksom, koja se smatra izvrsnim izvorom energije jer sadrži različite mikro i makronutrijente. Ova namirnica može ti pomoći pri mršavljenju jer sadrži puno vlakana zbog kojih lakše izbjegavaš napadaje gladi.
Šalica zobenih pahuljica obogaćena orašastim plodovima i voćem smatra se jednim od dobitnih doručaka. Obrok bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima opskrbljuje tvoje tijelo energijom odmah ujutro.
Pitaš li se koliko grama zobenih pahuljica možeš pojesti za doručak?
Od 60 g zobenih pahuljica, 250 ml mlijeka ili bilo kojeg biljnog napitka, 50 g borovnica i 20 g oraha možeš pripremiti optimalan obrok za “dobro jutro”.
Postoje i brojne mogućnosti za pripremu ukusnih večera sa zobenim pahuljicama…
Evo nekoliko brzih i korisnih načina:
Još uvijek se zapituješ što će li se sutra naći na tvojem jelovniku za doručak, ručak ili večeru? U nastavku te čeka još nekoliko ideja!
Predstavljamo 5 fit recepata sa zobenim pahuljicama koji ti mogu pomoći ukrotiti napade gladi i posljedično, naravno, izgubiti koji kilogram viška.
Započnite dan zdravim, zasitnim i niskokaloričnim smoothijem koji je gotov za manje od minute, a možeš ga popiti na putu do posla ili u teretanu.
Izgovor da nemaš vremena za zdrav doručak odpada!
Sve što trebaš za pripremu je:
Sve izmiksaš u blenderu da dobiješ kremastu smjesu, a onda samo uživaj u božanstvenom ukusu!
Još jedan ukusan i jednostavan recept savršen za sve koji su uvijek u žurbi…
Sve što trebaš za pripremu je:
Zobene pahuljice navečer prelije jogurtom, dodaj chia sjemenke i voće pa sve stavi u hladnjak i ostavi preko noći – ujutro će te čekati osvježavajući doručak.
Omlet sa zobenim pahuljicama toliko je ukusan da će se naći na tvojem jelovniku za doručak, ručak i večeru!
Sve što trebaš je:
Proces je jednostavan…
U blender dodaj zobene pahuljice, svježi sir, 1 dl vode i prstohvat soli. Sve smiksaj u gustu smjesu.
Zatim poprži nasjeckani luk i dodaj gljive koje pirjaš dvije minute. Pripremljenu masu izlij u tavu, popapri i posluži kad su jaja umućena.
„Overnight oats“, kako bismo rekli na engleskom, može biti izuzetno hranjiv, zasitan doručak. Pripremi ga večer prije, a ujutro će te već čekati odličan obrok.
Sastojci:
Sve sastojke pomiješaj u čaši i stavi u hladnjak preko noći. Ujutro možeš dodati malo badema ili voća po želji i jelo je gotovo.
Pločice od svježeg lana izuzetno su jednostavne za pripremu, no to ne znači da su manje ukusne.
Zalogaj koji si možeš priuštiti bez grižnje savjesti priprema se u samo 15 minuta, zato smo sigurni da će se pločice sve češće naći na tvojem jelovniku.
Dobar tek!
Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.