🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Uzrokuje li gluten propusna crijeva?
 

Uzrokuje li gluten propusna crijeva?

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 21/11/2022
Uzrokuje li gluten propusna crijeva?

S obzirom na to što sve se krije u namirnicama koje ovih dana nalaziš na policama trgovina, svakako je zanimljivo da se jednim od najgorih neprijatelja tvojeg blagostanja smatra upravo…

gluten.

I ne samo to.

Moglo bi se čak reći da je bezglutenska dijeta praktički preko noći postala “trendy” ili se smatra pravim nutricionističkim hitom.

Zato se vjerojatno i ti pitaš otkud strah od glutena i trebaš li ga doista izbaciti iz prehrane…

Eto, očito je riječ o vrlo aktualnoj temi koja otvara sve više pitanja, na koja mnogi ne znaju odgovor.

Budući da se i u našem online sandučiću nakupilo poprilično puno pitanja vezanih uz konzumaciju glutena, odlučili smo ovome posvetiti malo više pažnje i pokušati vam dati što više stručnih odgovora.

Prema mnogima, gluten u prehrani glavni je krivac za mnoge zdravstvene probleme, uključujući i propusna crijeva.

Je li to istina?

Sve to i više saznat ćeš u sljedećim redovima.

Za početak, važno je pomiriti se s jednom jednostavnom činjenicom.

Većina pojedinaca neće imati praktički nikakvih problema nakon konzumiranja glutena, ali sve je veći broj ljudi koji imaju glutenske glavobolje.

Od onih koji relativno brzo prolaze, pa sve do oblika koji su čak i pogubni za zdravlje i dobrobit pojedinca.

Ozbiljan oblik intolerancije na gluten naziva se celijakija.

Celijakija

To je autoimuna bolest koja značajno utječe na dobrobit pojedinca i može uzrokovati probleme kao što su:

  • jaka bol u području trbuha,
  • grčevi u trbuhu,
  • proljev,
  • slabost,
  • povraćanje,
  • nadutost,
  • kožni osip itd.

S vremenom dolazi i do oštećenja crijeva, što negativno utječe na rad ovog važnog organa, a posljedično i na apsorpciju hranjivih tvari.

Ali pozor…

Gluten je daleko od toga da je opasan samo za one kojima je dijagnosticirana celijakija.

Sve je više osoba koje također loše podnose gluten, ali s tom razlikom što simptomi nisu toliko izraženi. U ovom slučaju govorimo o osobama koje pate od necelijakične osjetljivosti na gluten.

Riječ je o ljudima koji su se prije dvadesetak godina smatrali umišljenim bolesnicima, jer su se žalili na simptome kao što su:

  • bol u zglobovima,
  • svrbež kože,
  • kronični umor,
  • česti vjetrovi ili česti problemi s napinjanjem,
  • zadržavanje vode u tijelu…

Pa, ako se i ti suočavaš sa sličnim problemima, svakako nastavi čitati.

SADRŽAJ:

  1. ŠTO JE GLUTEN?
  2. ŠTO JE CRIJEVNA PROPUSNOST?
  3. UTJECAJ GLUTENA NA STIJENKU CRIJEVA
  4. ČIMBENICI KOJI DOPRINOSE SINDROMU PROPUSNIH CRIJEVA
  5. KAKO IZLIJEČITI PROPUSNOST CRIJEVA?

ŠTO JE GLUTEN?

Prije nego što se više posvetimo povezanosti simptoma intolerancije na gluten i alergije, među kojima se posebno ističe propusna crijeva, prvo raščistimo osnove i odgovorimo na pitanje što je gluten.

To je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su:

  • pšenica,
  • pir,
  • zob,
  • kamut,
  • ječam
    i
  • raž.

Gluten je zaslužan za elastičnost tijesta i pomaže da se tijesto lijepo digne i “slijepi”.
Što je gluten

I ne samo to…

Između ostalog, gluten također daje kruhu ukusnu i žvakaću teksturu.

Glavni proteini koji čine pšenični gluten su:

  • glijadin
    i
  • glutenin.

Upravo za gliadin se kaže da je sastojak koji čini gluten teškim za probavu mnogim ljudima.

Bez obzira patiš li od intolerancije na gluten ili ne, nije tajna da pretjerana konzumacija namirnica bogatih glutenom (kruh, tjestenina, pizza i sl.) nije dobra za tvoje zdravlje i oblik crijeva.

Razlog je sljedeći.

Redovita i prekomjerna konzumacija hrane bogate glutenom dugoročno može oštetiti stijenku crijeva, što pak uzrokuje propusnost crijeva.

Propustljivo crijevo opisuje stanje crijevne barijere koja više nije u stanju braniti tijelo od raznih štetnih tvari, uključujući alergene.

To znači da je toksinima dopušteno proći u krvotok, zbog čega uzrokuju mnoge zdravstvene probleme.

Koje točno, otkrit ćemo u nastavku.

ŠTO JE CRIJEVNA PROPUSNOST?

Propustna crijeva ili povećana crijevna propusnost je stanje u kojem bakterije i toksini mogu proći kroz crijevnu stijenku u krvotok.

U znanstvenoj literaturi ovo se stanje opisuje kao poremećena funkcija crijevne barijere ili povećana crijevna propusnost…

Redovita i prekomjerna konzumacija hrane bogate glutenom dugoročno može oštetiti stijenku crijeva, što pak dovodi do crijevne propusnosti – to je stanje u kojem tvari i organizmi iz crijeva prelaze izravno u krvotok, zbog čega dolazi do puno upala u tvojem tijelu.

Kada bakterije i toksini uđu u krvotok, kao posljedica toga mogu se pojaviti mnoge upale u tvojem tijelu.

S vremenom, propusnost crijeva, ako se ovaj problem ne riješi, može dovesti do razvoja autoimunih bolesti, kao što su:

  • Crohnova bolest,
  • Multipla skleroza,
  • dijabetes itd.

UTJECAJ GLUTENA NA STIJENKU CRIJEVA

Oštećenje stijenke crijeva uslijed prekomjerne konzumacije glutena javlja se u obliku sitnih pukotina, koje omogućuju neprobavljenim bjelančevinama, bakterijama, virusima i drugim potencijalno opasnim tvarima prolaz u krvotok.

Nekoliko je studija pokazalo da gluten može povećati propusnost crijeva i izazvati imunološki odgovor tijela.
Utjecaj glutena na stijenku crijeva

Imunološki sustav reagira na tvari koje doživljava kao štetne izazivajući upalu – to je jedan od prirodnih mehanizama samozaštite tijela…

U slučaju pojedinaca koji su npr. osjetljiv na gluten, tijelo ovaj potencijalno opasni protein tretira kao strano tijelo.

To, kao što smo već spomenuli, dovodi do upale…

Dakle, trebaš li potpuno izbjegavati gluten?

Odgovor je NE.

Istina je da nekim pojedincima uzrokuje značajne zdravstvene probleme, ali veza između glutena i crijevne propusnosti je kompleksna i još nije u potpunosti shvaćena.

Ako nemaš nikakvih problema, ne moraš u potpunosti izbaciti gluten iz svog jelovnika, no ipak se preporučuje ograničiti namirnice koje ga sadrže puno.

Ako osjećaš simptome preosjetljivosti na gluten, svakako bi bilo dobro da ga u potpunosti izbaciš iz prehrane, barem privremeno, i promatraš reakciju svog tijela.

ČIMBENICI KOJI DOPRINOSE SINDROMU PROPUSNIH CRIJEVA

Iako stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti što točno uzrokuje sindrom propusnih crijeva, postoji nekoliko konkretnih čimbenika koji pridonose tom stanju uz problematični gluten.

Čimbenici koji doprinose sindromu propusnih crijeva

To su sljedeći faktori:

  1. Nezdrava prehrana.
  2. Pretjerana konzumacija alkohola.
  3. Stres.
  4. Nesteroidni protuupalni lijekovi.
  5. Upala.
  6. Loša crijevna flora.
  7. Nedostatak hranjivih tvari.
  8. Prekomjerni rast kvasaca.

KAKO IZLIJEČITI PROPUSNOST CRIJEVA?

Budući da trenutno ne postoji službena medicinska dijagnoza za sindrom propusnih crijeva, nije propisano specifično liječenje.

Ipak, malim i jednostavnim koracima možeš učiniti mnogo za svoje zdravlje.

Predlažemo da isprobaš jednu od sljedećih mjera za poboljšanje rada crijeva…

Kako izliječiti propusnost crijeva

IZBJEGAVANJE RAFINIRANIH UGLJIKOHIDRATA

Za poboljšanje zdravlja crijeva, zaista je važno izbjegavati slatka pića i hranu s dodanim šećerom što je više moguće.

To su tvari koje posebno smanjuju snagu tvojih crijeva, jer prekomjerni unos šećera šteti funkcioniranju crijevne stijenke.

Umjesto bijelog kruha ili pizze, na dnevnoj bazi radije biraj heljdu, kvinoju ili amarant jer su izvrsne i hranjive žitarice bez glutena.

KVALITETAN ODMOR I IZBJEGAVANJE STRESA

Za ublažavanje posljedica destruktivnog stresa, koji može utjecati i na stijenku crijeva, potrebno se je pobrinuti za dovoljnu količinu sna, redovito opuštanje i barem nekoliko minuta odmora na dnevnoj bazi.

UŽIVAJ U HRANI BOGATOJ OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Prehrana namirnicama poput mesa divljeg lososa, koji se smatra izvrsnim izvorom omega 3 masnih kiselina, posebno može ubrzati zacjeljivanje oštećene crijevne sluznice jer omega 3 masne kiseline imaju protuupalni učinak.

FERMENTIRANA HRANA
Fermentirana hrana

Fermentirana hrana poput običnog jogurta, kiselog kupusa, kefira ili kombuche sadrži probiotike koji mogu podržati zdravlje crijeva.

OGRANIČENJE NESTEROIDNIH PROTUUPALNIH LIJEKOVA

U borbi protiv sindroma propusnih crijeva, jako je važno ograničavanje uporabe nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao što su npr. ibuprofen.

POKUŠAJTE GUT RESTORE

Za kraj smo ti pripremili preporuku za pobjedničko oružje, pomoću kojeg se možeš suprotstaviti kobnim lektinima koji mogu biti vrlo opasni za tvoju crijevnu sluznicu.

Neka te lektini ne zbune jer ih možeš pronaći i u namirnicama koje se smatraju zdravim i hranjivim (voće, povrće, orašasti plodovi…). Bilo bi pogrešno izbaciti ove namirnice s jelovnika, stoga smo sa stručnjacima osmislili rješenje koje će:

  • neutralizirati lektini
    i
  • pomoći obnoviti crijevnu sluznicu.

Srž napitka Gut Restore je sastojak n-acetil glukozamin koji na sebe veže opasne lektine i tako te štiti od oštrih proteina koji bi inače oštetili tvoju crijevnu sluznicu.
Pokušajte Golden Tree Gut Restore

Osim toga, potrebno je pobrinuti se da tvoja crijevna sluznica zakrpa nastale pukotine i neprestano se obnavlja zahvaljujući komponenti zvanoj arabinogalaktan.

Napitak Gut Restore omogućuje ti prevladanje sindroma propusnih crijeva u manje od 60 sekundi, bez ikakvog rizika.

Ako nakon 60 dana redovitog korištenja ne vidiš željene rezultate, jednostavno nam napiši poruku i vrati ostatak narudžbe, a mi ćemo se pobrinuti da ti vratimo cjelokupni iznos narudžbe.

Ovo je prilika da si konačno osiguraš obilje energije i fenomenalno blagostanje.

Tvoja najbolja investicija u zdravlje udaljena je samo jedan klik… Čeka te na linku ispod:

Gut Restore – Golden Tree


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prirodna mješavina s probioticima.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se