🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Sindrom policističnih jajnika (PCOS): najčešći hormonski poremećaj kod žena
 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS): najčešći hormonski poremećaj kod žena

Predviđeno vrijeme čitanja: 12 min
Datum objave: 05/09/2022
Sindrom policističnih jajnika (PCOS): najčešći hormonski poremećaj kod žena

Sindrom policističnih jajnika – PCOS pogađa više od 10% žena tijekom
20 do 50. godine.

To je najčešći hormonski poremećaj koji utječe na ginekološko, metaboličko i psihološko zdravlje pojedinca i ostavlja posljedice tijekom cijelog života.

Menstrualni poremećaji s neplodnošću, pretilošću, prekomjernom dlakavošću i psihološkim problemima najtipičniji su znakovi.

Teška hormonska neravnoteža počinje se pokazivati vrlo rano, ali ipak polovica svih nikada nije dijagnosticirana.

Postoji nekoliko uzroka stvaranja, obično u odnosu na genetiku i okoliš. Stanje se može savladati, po mogućnosti sveobuhvatnim obraćanjem pojedincu, gdje prevladava integrativni pristup pojedinih stručnjaka. Istodobno, moramo usvojiti zdrave životne navike s redovitim vježbanjem i sastojcima koji značajno poboljšavaju hormonalnu neravnotežu.

Mlade žene više ne žele uzimati hormone koje propisuju ginekolozi u obliku kontracepcijskih pilula s namjerom liječenja. Ali postoji li neki drugi način?

SADRŽAJ:

 1. 50% ŽENA S PCOS-OM NIKADA SE NE DIJAGNOSTICIRA
 2. RAZLIČITE VRSTE PCOS-a
 3. INZULINSKA REZISTENCIJA I POREMEĆENA HORMONSKA RAVNOTEŽA
 4. GLAVNI UZROCI DISFUNCKIJE JAJNIKA
 5. ISTRAGE ZA PREPOZNAVANJE PCOS-a
 6. INTEGRIRANI TRETMAN S TIMOM STRUČNJAKA
 7. LIJEKOVI, DODACI PREHRANI TEMELJENI NA ISTRAŽIVANJU, PRIRODNI SASTOJCI, VITAMINI I MINERALI

50% ŽENA S PCOS-OM NIKADA SE NE DIJAGNOSTICIRA

50% žena s pcos-om nikada se ne dijagnosticira

Sindrom policističnih jajnika se u 80% slučajeva odvija tipično. Ali ipak polovica njih nikada nije dijagnosticirana.

Ne razumiju da iza različitih znakova postoji zajednički nazivnik i ne traže pomoć. Ali kad posumnjaju da nisu dobro i posjete ginekologa, endokrinologa ili liječnika opće prakse, u prosjeku je potrebno više od dvije godine da se pronađe uzrok.

U slučaju potvrđenog poremećaja, često se vračaju od osobnih ginekologa s lijekovima koje ne žele uzimati.

Vrijeme čekanja da se dođe do endokrinologa je vrlo dugo. Obiteljski liječnici također su preopterećeni i obično si ne uzmu potrebno vrijeme za postavljanje dijagnoze, ali također ni nemaju svo potrebno znanje o hormonima za pravilno liječenje.

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je poremećaj hormonalne ravnoteže s kojim se više od 10% žena suočava u dobi od 20 do 50 godine.

Zato puno žena traži pomoć na internetu. Ali budite oprezne, nije svaka objava točna, koliko god bila lijepo napisana, i svakako je jedina stvar koja stvarno pomaže sveobuhvatno liječenje. I, naravno, prije toga: postavljanje prave dijagnoze.

Naime, postoje i druge situacije koje su slične PCOS-u, ali uzrok i način pomoći su potpuno različiti.

RAZLIČITE VRSTE PCOS-a

Razlikujemo nekoliko vrsta pacijentica prema dijagnostičkim kriterijima Rotterdamskog konsenzusa.

Nazivaju se fenotipovi A, B C i D. Nastaju u vezi s genetskim uzrokom i okolišnim čimbenicima koji utječu na pojedinca od rođenja nadalje, zato se međusobno razlikuju.

FENOTIP A I B

Žene s fenotipom A i B imaju tipične PCOS znakove, koji se nazivaju i metabolički fenotipovi.

Ove žene su u ozbiljnom riziku: bore se s pretilošću s oštećenjem metabolizma, povećanim muškim hormonima, menstrualnim poremećajima, neplodnošću i problemima s dlakavošću. Takvih je oko 80% svih.

FENOTIP C I D

Žene s fenotipom C i D naizgled su potpuno različite, obično s normalnom tjelesnom težinom i kožom s malo akni te normalnom ili blagom dlakavošću.

Međutim, prisutni su menstrualni poremećaji i problemi sa začećem. Engleski izraz za njih je “lean type”. Takvih je oko 20% svih.

Znamo nekoliko najvažnijih temeljnih uzroka stvaranja određenog fenotipa. Naime, liječenje se razlikuje prema vodećem temeljnom uzroku (eng.root cause). Najčešća je inzulinska rezistencija.

INZULINSKA REZISTENCIJA I POREMEĆENA HORMONSKA RAVNOTEŽA

Metabolički fenotip (A i B) javlja se u 80 posto svih. Ako ih ne dijagnosticiramo vrlo rano, PCOS ide svojim razornim putem s ozbiljnom prijetnjom za cijelo tijelo. Glavni uzrok ovog oblika PCOS-a je inzulinska rezistencija.

Svaki put kad nešto pojedemo, hrana se probavlja u obliku glukoze – šećer se apsorbira kroz crijeva u krv s namjerom da se potroši u mišićima, mozgu i drugim organima.

Da bismo prenijeli glukozu u mišićne stanice, potrebna nam je ulazna točka u staničnoj stijenci – receptor i hormon inzulin koji se oslobađa iz gušterače kada otkrije glukozu u krvi. Inzulinski receptori u mišićnim stanicama žena s PCOS-om ne reagiraju na povećanu razinu glukoze (rezistencija).

Inzulinska rezistencija i poremećena hormonska ravnoteža

Dakle, hrana-glukoza ne dolazi u stanice i zato se ne može potrošiti u organima kojima je potrebna. U krvi ostaje povišena u svakom trenutku, kao i inzulin.

Stoga se neiskorištena hrana počinje nakupljati u tijelu u obliku masti. Tjelesna težina počinje rasti. Povećaju se masnoće na trbuhu i oko unutarnjih organa, razvija se takozvana centralna pretilost.

Žene dobivaju veliku težinu, težina veća od 100 kilograma nije iznimka. Zbog povišenog inzulina, žene također imaju napade gladi, želju za slatkim, teže kontroliraju apetit. U kroničnom tijeku PCOS javlja se pred dijabetes, koji vodi do dijabetesa tipa 2, masnoće u krvi su povišene, dolazi do visokog pritiska.

Sve to vodi do kardiovaskularne ugroženosti i dolazi do metabolnog sindroma.

Visoki inzulin ima izravan učinak na funkciju jajnika. To uzrokuje da jajnik počne proizvoditi previše muških hormona, npr. Testosterona, koji sprječava ispravnu proizvodnju estrogena i progesterona.

To stvara ozbiljnu hormonalnu neravnotežu – PCOS.

METABOLNI FENOTIP A I B – TIPIČNI ZNAKOVI

Osim centralne pretilosti, napada gladi, želje za slatkim, lošom kontrolom apetita, pri kroničnom tijeku mogućeg razvoja dijabetes tipa 2, masti u krvi, visokog tlaka, je drugi tipičan znak bolesti poremećen menstrualni ciklus.

Menstruacija je vrlo neredovita, može se pojaviti samo nekoliko puta godišnje, stanje dovodi do ozbiljnih poremećaja začeća, neplodnosti.

Žene stvarno premalo razumiju menstrualni ciklus, kako zdrave tako i bolesne.

Pravilna menstruacija je samo ona koja se javlja zbog ovulacije, što znači da je žena sa svojim hormonima u ravnoteži. Mora ih biti više od 10 godišnje. Mnogo krvarenja je nepravilnih, obično zbog hormonalne neravnoteže.

I upravo sindrom policističnih jajnika je ozbiljna hormonska neravnoteža. Govorimo o kroničnoj anovulaciji – krvarenju bez ovulacije, što je preduvjet da žena može prirodno začeti.

Metabolni fenotip a i b - tipični znakovi

Žene s PCOS-om pogrešno ih identificiraju kao pravu menstruaciju. Svako, iako jako neredovito krvarenje utješno im je, jer žele začeti.

Ali, zbog povećanog testosterona i nedostatka progesterona, nema ovulacije, nema začeća.

Te žene se stalno osjećaju naduto, imaju bolove u dojkama, PMS i druge poremećaje raspoloženja. Navode bol u trbuhu ili leđima i mučninu. Uglavnom imaju masnu jetru koja lošije djeluje.

Povišeni testosteron je također kriv za druge tipične vanjske znakove kao što su pojačana dlakavost (hirzutizam) u području brade i obraza, rukama, leđima, prsima i trbuhu. Mlade djevojke su posebno vrlo stigmatizirane. Mnoge od njih u torbici uvijek nose pincetu kako bi potajno eliminirale jake crne dlake na licu koje se pojavljuju iznova i iznova.

Može doći do značajnog gubitka kose u pramenovima, što dovodi do razvoja ćelavosti prema muškom tipu.

Koža je masna i brzo se počne sjajiti. Nastanu umjerene do teške akne koje se ne mogu kontrolirati samo njegom lica, jer je uzrok hormonski. U koži su vidljive i tamne pigmentacije – acantosis nigricans, koje su posljedica kronične inzulinske rezistencije i brojnih sitnih polipa.

Glavobolje i migrene su česte.

Javljaju se promjene raspoloženja, napadaji anksioznosti i vrlo često se razvije depresija. Postoji 5 puta veći rizik od razvoja poremećaja hranjenja.

Spavanje je poremećeno. Dolazi do noćne apneje, odnosno kratkih razdoblja bez disanja sa slabijim protokom krvi u mozak, što može biti opasno. Zato su kronično umorne. Opisuju lošu koncentraciju, inicijativu, fokus, usporenost razmišljanja. To je kao nekakva moždana magla (eng. brain fog). Lošije uče i mogu biti manje učinkovite na poslu.

Slika o sebi je na dnu, zbog povećane težine društvo ih brzo osuđuje na lijenost, da se ne kreću dovoljno i da previše jedu.

Stigmatizirane su krivicom jer nisu identificirane kao ozbiljne pacijentice koje treba liječiti.

I to je upravo način razmišljanja koji treba promijeniti, učiniti društvo svjesnijim što je to PCOS.

Slično kao kod žena s endometriozom i bolovima, koje osjećaju cijelo vrijeme, ali prečesto se susreću s činjenicom da im se ne vjeruje.

FENOTIP C I D – TIPIČNI ZNAKOVI

Žene s fenotipovima C i D odvojene su vanjskim znakovima od fenotipova A i B.

U pravilu imaju normalnu tjelesnu težinu, čak mogu biti vrlo mršave, bez ili s blagim aknama. Povećana dlakavost prisutna je u malom postotku.

Fenotip c i d - tipični znakovi

Testosteron se može povećati, ali ne nužno. U dobroj trećini, unatoč normalnoj tjelesnoj težini, imaju inzulinsku rezistenciju s oslabljenim metabolizmom glukoze. Bolest uzrokuje nealkoholno masnu bolest jetre kod svih fenotipa.

Kada je prisutna inzulinska rezistencija koja može dovesti do razvoja dijabetesa, obje skupine pacijentica treba tretirati jednako bez obzira na razlike.

Kod PCOS žena fenotipova C i D, hormonska neravnoteža se također izražava zbog abnormalne funkcije ili jajnika ili nadbubrežnih žlijezda. Potonji također mogu izlučiti povišene androgeno-muške hormone. Kao rezultat toga, testosteron, estrogen, progesteron su također poremećeni ovdje.

Prisutni su poremećaji menstrualnog ciklusa i posljedična neplodnost. Krvarenje može biti odsutno, dugotrajno, može biti jako ili vrlo blago. Nema ovulacije. Potrebno im je liječenje da bi zatrudnjele.

I te žene često imaju mentalne probleme koji se pogrešno pripisuju banalnim uzrocima i ne oziru se na njih.

Glavobolje, migrene, gubitak kose, nadutost, sve su to znakovi koji se javljaju kod svih fenotipova.

TRUDNOĆA

Čak i u trudnoći, žene s PCOS-om su izloženije riziku.

Izloženije su riziku dijabetesa u trudnoći, debljanje je preveliko. Razvije se preeklampsija s visokim tlakom, više je prijevremenih poroda.

Trudnice su premalo podučene o pravilnom načinu života – brzo hodanje 30 minuta odmah nakon ručka i večere, dodavanje posebnih dodataka prehrani (mio-inozitol) za bolju kontrolu glukoze u krvi i inzulinske rezistencije te naravno adekvatna prehrana bez jednostavnih šećera.

GLAVNI UZROCI DISFUNCKIJE JAJNIKA

Sindrom policističnih jajnika razvija se vrlo rano nakon početka menstruacije.

Genetika također igra ulogu u formiranju, a u pojedinim obiteljima vidimo iste znakove kod žena u svim generacijama.

Osim genetskih uzroka, najvažniji uzročni čimbenici su:

 • inzulinska rezistencija,
 • kronična upala,
 • nepravilno djelovanje drugih žlijezdi, npr. nadbubrežne žlijezde.

Najčešći uzrok nepravilnog funkcioniranja jajnika je inzulinska rezistencija. Povišeni inzulin pokreće povećanu proizvodnju testosterona u jajnicima, s poremećajem pretvorbe u estrogen i progesteron. Kao rezultat toga, tijelom dominiraju muški hormoni koji uzrokuju sve štetne učinke, a oba ženska hormona su preniska za održavanje pravilnog menstrualnog ciklusa.
Glavni uzroci disfunckije jajnika

Dolazi do dugotrajne upale u mastima zbog pretilosti. To su posljedice cjeloživotnog pogrešnog jedenja prerađene, pržene i visokokalorične hrane i neaktivnog načina života – sjedilački život. Ovo je razarajuća situacija.

Drugi mogući uzroci upale mogu biti alergija na gluten, učinci toksina, hormonski disruptori iz okoliša.

Upala i pretilost utječu na nepravilno izlučivanje hormona poput grelina, leptina, inzulina i nepravilno reguliran apetit.

Nadbubrežna žlijezda je još jedan organ u kojem se proizvode različiti hormoni, od kortizola do muških spolnih hormona kao što je DHEA-S. Na nju može utjecati kronični stres ili bolest.

Kada se u krvi otkriju povišeni muški hormoni specifični za nadbubrežnu žlijezdu, prvo moramo isključiti druga stanja koja mogu biti slična PCOS-u.

Na primjer, neklasična kongenitalna hiperplazija može biti kriva za hormonalnu neravnotežu, uzrokovanu nadbubrežnom kiselinom.

Međutim, može doći samo do prekomjerne anksioznosti, kroničnog stresa i nedostatka sna koji dovode do promijenjenog izlučivanja hormona i posljedične hormonalne neravnoteže.

ISTRAGE ZA PREPOZNAVANJE PCOS-a

Ginekolog obično prvo upozna te žene.

Ali za točnu povijest svih podataka, spoznaja prehrambenih i drugih životnih navika i procjene tjelesne aktivnosti treba dosta vremena, inače mnoge stvari mogu ostati neotkrivene.

Slijede ginekološki pregled, ultrazvuk jajnika ili endokrini pregled kada osobu liječi endokrinolog.

KRVNE PRETRAGE

Krvne pretrage potrebne su za određivanje spolnih hormona, stanje jetre, krvi, bubrega, metabolizma šećera i masti, štitnjače i drugih žlijezda.
Istrage za prepoznavanje pcos-a

Na temelju svih rezultata, prvo isključujemo vrlo opasna stanja kada žena izvana izgleda kao PCOS, a tretman mora biti potpuno drugačiji!

Stoga je važno da liječnik ima specifična znanja i da se laboratorijski testovi provode u pravo vrijeme menstrualnog ciklusa ili ujutro kada se mjere inzulin, kortizol ili složenije pretrage.

Liječnik određuje koje će se pretrage poduzeti, inače će možda biti potrebno ponoviti ili dodati pretrage. Ne preporučuje se da žene same određuju što treba pregledati. Pretrage se rade na tašte.

BITI PREPOZNATA, SASLUŠANA, PRAVILNO TRETIRANA?

U inozemstvu, ali i kod nas, sve se više laika oglašava putem društvenih mreža, koji “dijagnosticiraju PCOS” upitnicima i bez analize krvi, samo putem Interneta.

Svojim savjetima o liječenju mogu ozbiljno ugroziti pojedinca. Željela bih skrenuti pozornost na to kao liječnica s 25 godina iskustva u ginekologiji i opstetriciji.

S druge strane, moram priznati da liječnici često ne čuju dovoljno žene s PCOS-om, nemaju holistički tretman, a prije svega, nova generacija NE želi više uzimati hormonske terapije koje se dobivaju u obliku kontracepcijske pilule odabranih ginekologa.

Endokrinotička terapija metforminom ili drospirenonom ima nuspojavu za određeni postotak u mjeri u kojoj treba liječenje prekinuti.

Premalo je stručnih savjeta o pravoj prehrani i dodacima prehrani za PCOS, savjeta o prirodnim metodama pomoći, premalo je savjeta o pravilnom kretanju i zdravom načinu života.

INTEGRIRANI TRETMAN S TIMOM STRUČNJAKA

Posljednje dvije godine posvetila sam se daljnjem studiranju PCOS-a kod kuće i u inozemstvu.

Osnovni razlog za odluku o dodatnom obrazovanju je trenutna generacija djevojaka koja u većini slučajeva odbija liječenje hormonskom terapijom – kontracepcijskim pilulama. Traže nove mogućnosti, ali prije svega žele holistični, integrirani pristup liječenja.
Integrirani tretman s timom stručnjaka

Dovoljno im je toga da im se ne vjeruje. Žele terapiju kojoj će vjerovati i slijediti je. Epidemija je vrlo otežala pristup do liječnika, više je sjedilačkog načina života, loše hrane, anksioznosti, problema s mentalnim zdravljem.

Najveća prepreka posjećivanju i potpunom liječenju PCOS-a kod odabranih liječnika je ne pokrivanje troškova laboratorijskih pretraga od strane zdravstvenog osiguranja.

Osim toga, liječniku se daje neprihvatljivo kratku vremensku normu za dijagnosticiranje pojedine žene. Stoga smo svi pod stresom, a krivca se obično traži u odnosu liječnik – pacijent.

Zbog potreba i nevolja žena s kojima sam se susrela u svom radu, okupila sam tim stručnjaka s kojima ćemo u Centru za dijagnostiku Strah – PCOS klinici zajedno pomoći ženama i tu situaciju prihvatiti kao novi izazov.

Odabrali smo integrativni pristup, što znači da smo povezali različite stručnjake, koji svaki u svom području profesionalno pomažu pojedincima.

Integrativno postupanje obuhvaća:

 • sve potrebne medicinske tretmane,
 • sve potrebne laboratorijske pretrage,
 • postavljanje ispravne dijagnoze,
 • liječenje hormonske neravnoteže, prekomjerne dlakavosti, menstrualnih poremećaja i neplodnosti,
 • klinički dijetetičar s dugogodišnjim iskustvom stručno će sastaviti pojedinačne jelovnike i vodit će gubitak težine svake pojedine žene s metabolnim fenotipom PCOS
 • psiholog će pomoći osnažiti i naučiti svaku od njih kako si pomoći uz opuštajuće tehnike i druge metode tijekom i nakon konačnog liječenja,
 • dobit će estetski/dermatološki tretman za liječenje prekomjerne dlakavosti i liječenje akni,
 • dobit će kineziološki tretman i individualni program pravilnog fizičkog kretanja,
 • dobit će vođenu individualnu tjelesnu aktivnost i/ili drugi vođeni oblik odgovarajućeg kretanja,
 • imat će redovite kontrole kod pojedinih stručnjaka.

PCOS SE MOŽE SAVLADATI

Samoplaćeni program temelji se na šest ili dvanaest mjeseci praćenja s ciljem upravljanja PCOS-om, promjene načina života i loših navika, program ispravne prehrane i vježbanja.

Liječenje pojedinca usmjereno je prema temeljnom uzroku bolesti. Ako je prisutan metabolički rizik s povećanom težinom, prilikom terapije preporučuje se program promjene načina života s gubitkom do 15 posto tjelesne težine. Dokazano je da treba biti prekomjerno prehranjena pacijentica pod kontrolom najmanje godinu dana, kako bi rezultati liječenja mogli postati trajni.

Kada se ističu drugi vodeći znakovi poput nemogućnosti začeća, posvetit ćemo se tom području, slično važi i za bilo koje druge vodeće poremećaje u odnosu na vodeći temeljni uzrok PCOS-a.

Naš moto je: ‘Razumijemo vaše raspoloženje, vjerujemo vam, shvaćamo vas ozbiljno, poštujemo vaše odluke o različitim tretmanima’.

Zajedničkom suradnjom svih stručnjaka i pojedinaca možemo upravljati PCOS-om.

DISBIOZA CRIJEVA-PROMIJENJENI CRIJEVNI MIKOBIOM U ŽENA S PCOS-om I ISPRAVNA PREHRANA

Važan dio uspjeha i održavanja poboljšanja je ispravna prehrana.
Disbioza crijeva - ispravna prehrana

Dijeta bogata zasićenim mastima je štetna, hrana s niskim GI je zaštitna. Izbjegavajmo trans masti.

Važne su masne kiseline kratkog lanca, jer žene s PCOS-om imaju urušeno crijevo – disbiozu.

Rušenje se događa kada se broj korisnih bakterija u mikrobioti crijeva smanjuje i povećava broj štetnih bakterija i njihov sastav.

Mikrobiota crijeva sastoji se od 10 bilijuna mikroba koji žive u našem probavnom sustavu. Ako je zdrava, blagotvorno djeluje na zdrav imunološki odgovor jer nas štiti od upada štetnih mikroorganizama kroz zidove crijeva.

Kada se sruši, može dovesti do sindroma propusnog crijeva sa svim posljedicama.

Određeni dodaci prehrani mogu se uvesti u prehranu, koji utječu na rast korisnih bakterija i njihovo pozitivno funkcioniranje.

 1. Preporučuje se svakodnevna konzumacija mahunarki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica.
 2. Svježa, neprerađena hrana, bogata vlaknima i zdravim mastima, može nas nasititi za duže vrijeme.
 3. Komad crne čokolade sa sadržajem od najmanje 80% kakaa ublažava napade gladi i želju za slatkim.
 4. Vitamin D3 ili B12, magnezij, puno svježeg povrća, nešto voća, po mogućnosti bobice i čaj od paprene mente dodaju se u prehranu prema rezultatima krvi.
 5. Ne preporučuje se konzumiranje masne, smrznute ili prerađene hrane, jer se uglavnom gubi dragocjeni mio-inozitol.

Prije svega, u slučaju metaboličkog fenotipa PCOS s jako povećanom tjelesnom težinom, prepuštamo se stručnjaku za kliničku prehranu koji će kroz upute, individualne planove prehrane te redovitim praćenjem i zajedničkom suradnjom, uspješno utjecati na trajni gubitak kilograma.

LIJEKOVI, DODACI PREHRANI TEMELJENI NA ISTRAŽIVANJU, PRIRODNI SASTOJCI, VITAMINI I MINERALI

Kada govorimo o PCOS-u, za mnoge postoji strah da će ili već imaju problema sa začećem ili nikako ne mogu smršavjeti.

Neplodnost se liječi sa stimulansima djelovanja jajnika, operacijama ili postupcima umjetne oplodnje, ako ne ide drugačije.

Kada žene odbiju npr. hormonalnu ili drugi oblik predloženog liječenje, iako takvo liječenje ima dokazanu dobrobit, može se odabrati drugačiji put.

Informiranim pristankom pojedine žene zajednički odredimo najbolje rješenje koje će dovesti do poboljšanja.

Pravi dodaci prehrani temeljeni na istraživanju, određeni vitamini, minerali i drugi sastojci prepoznati su kao potporna pomoć.

Istodobno objašnjavamo i djelovanje lijekova, dobrobiti i učinaka na tijelo. Time postižemo bolju suradnju pri liječenju i brže poboljšanje stanja.

KAKO DODATNO UBRZATI UKLANJANJE SIMPTOMA PCOS-A?

Mio-inozitol je vrlo važan dodatak prehrani za PCOS. Aktivira enzime za metabolizam glukoze i snižava povišeni inzulin u krvi, poboljšava rezistenciju na inzulin. Ubrzava prolaz glukoze u stanice, utječe na rast i obnovu živčanog sustava, kostiju, zametnih stanica i hormona.

To je prirodni sastojak, pripada šećerima i svojim djelovanjem utječe na izlučivanje inzulina, hormona štitnjače i jajnika. Pacijentice ga vole konzumirati jer im to poboljšava raspoloženje i daje im bolju kvalitetu života.

U kombinaciji s D-kiro-inozitolom, većaju se šanse za trudnoću.

Na temelju ovih sastojaka osmislili smo dodatak prehrani za poboljšanje simptoma PCOS – Golden Tree My Cycle, koji sadrži i ekstrakt obične konoplje, magnezija, cinka, vitamina B9 u obliku folne kiseline, kroma i vitamina D.
Kako dodatno ubrzati uklanjanje simptoma pcos-a - Golden Tree My Cycle

Koristeći mješavinu Golden Tree My Cycle, svom tijelu osiguravate potrebne hranjive tvari za uspješnu borbu protiv sindroma policističnih jajnika kako biste osigurali da svoje hormone dovedete u red, poboljšate izgled i dobrobit, brže se riješite viška kilograma i konačno dovedete u red menstrualni ciklus.

Čak i za uspješno mršavljenje, savladanje prekomjerne dlakavosti, psihičkih problema, kroničnog stresa, možemo utjecati s medikamentoznim ili nemedikamenoznim pristupom.

Tome dodatno pomaže aktivan način života i prehrana, prilagođena pojedincu prema temeljnom uzroku bolesti.

Put do poboljšanja PCOS-a bez vlastite volje, redovite tjelovježbe, zdravih životnih navika, psihološke i profesionalne podrške stručnjaka integriranog liječenja je težak. Često nemoguć.

Stoga je podizanje svijesti o svim tegobama žena s PCOS-om iznimno važno, ali najviše od svega važna je rana dijagnoza i pravovremeni početak liječenja.

 


Podijeli na društvenim mrežama

PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Kompleks sastojaka prilagođen dobrobiti žena.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se