🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 4 ključna hormona za ekspresnu preobrazbu
 

4 ključna hormona za ekspresnu preobrazbu

Predviđeno vrijeme čitanja: 8 min
Datum objave: 02/09/2019
4 ključna hormona za ekspresnu preobrazbu

Izjava, koja te čeka dolje u nastavku, bez ikakve sumnje je jedna od mojih najhrabrijih.

U to sam 100 % siguran.

Dakle…

Usuđujem se tvrditi da postoji element, koji je za tvoju preobrazbu i to kako se osjećaš važniji od uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

I moguće je da upravo zbog te sitnice, tvoja preobrazba ne pokazuje nikakve rezultate.

Kao točka na i, upravo taj element je baš svakome sastavni dio rasporeda.

I to bez izuzetaka!

SKRIVENA LOŠA NAVIKA, KOJA UBIJA TVOJ NAPREDAK 

Problem nastane, jer je vrlo maleni postotak ljudi svjestan kako je to važan dio života i zapravo uopće ne znaju da postaju žrtve najsudbonosnije loše navike 21. stoljeća.

A ona pak kod brojnih ostavlja katastrofalne posljedice. 

Bez zafrkancije! 

Jer imam osjećaj da još ne znaš o čemu točno govorim, predlažem ti da pročitaš objavu u cjelosti i dokopaš se vrlo važnih činjenica. 

Prije svega zato, jer tu neugodnu situaciju možeš izbjeći u širokom luku i ujedno iskoristiti prednosti, koje u sebi skrivaju daleko najviše potencijala, kad govorimo o odličnom raspoloženju i ekspresnoj preobrazbi.

Naravno, u sljedećih par redaka ću ti otkriti također i kako s par jednostavnih promjena u cjelosti možeš preuzeti nadzor nad tom navikom i tako pobrinuti za ekspresno trošenje viška masnoća i lijepo oblikovano tijelo.  

Istina će uskoro biti otkrivena!   

TJELESNI POLICAJCI O KOJIMA OVISI TVOJ ŽIVOT

Trošenje viška masnih naslaga, nakupljanje energije, čvrstoća tijela, udio celulita, razina energije, koncentracija, raspoloženje,…

Sve to i jasno, brojne druge situacije, u tvojem organizmu uistinu ovise o tjelesnim prenositeljima informacija.

Radi se o činjenici, pored koje nitko ne može. 

Oni su uistinu ti, koji kroje sudbinu tvojeg života i među ostalim, odlučuju o tome kako ćeš se osjećati, koliko ćeš energije imati, kojom brzinom sagorijevaš masnoću itd. Drugim riječima, zovemo ih:

hormoni.

INFORMACIJA O KOJOJ OVISI KONKRETAN DIO TVOJEG ŽIVOTA 

No, nagradno pitanje glasi…

Koje to odluke imaju najsnažniji utjecaj na hormonsku sliku?

Logično…

Snažniji utjecaj pobrine za bolje rezultate.

Okej…

Vjerojatno razmišljaš o uravnoteženoj prehrani, treninzima, razini stresa i slično. 

I da, potpuno si u pravu. 

Ali pazi!

Osim već nabrojanih, postoji još jedan element tvoje svakidašnjice, koji u usporedbi s ostalima, ima daleko najvažniju ulogu, kad govorimo o oblikovanju figure, jer utječe na čak četiri ključna hormona, koji su direktno povezani s uspješnom preobrazbom.

I to je spavanje!

TAKO JEDNOSTAVNO, A TAKO JAKO UČINKOVITO 

To je navika o kojoj ovisi kako će na tvoju preobrazbu utjecati sljedeća četiri prenositelja informacija. 

To su:

 • grelin,
 • leptin,
 • kortizol,
 • hormon rasta.

No, idemo lijepo po redu, jer su stvari jako zanimljive i bilo bi šteta propustiti poneku informaciju.

Ako ti u ovom trenutku prije spomenuti podaci ne znače puno, garantiram ti da će se situacija ubrzo sasvim promijeniti.

I to stoga, jer otkrivamo poveznicu između spomenutih hormona, ekspresnom preobrazbom i brojnim preprekama, s kojima se konstantno suočavaš, a ne znaš zašto se uopće pojavljuju.  

U mislima imam tegobe poput:

 • napadaji gladi, 
 • spor napredak, 
 • nakupljanje viška masnoća,
 • niži udio zdrave mišićne mase itd. 

Ako želiš savršenu figuru, super raspoloženje i samopouzdanje, onda obavezno pročitaj objavu do kraja. 

Okej…

PRENOSITELJ ZBOG KOJEG NE MOŽEŠ REĆI: NE

Najprije pogledajmo kako na tvoje rezultate utječe grelin, odnosno tako zvani “hormon gladi”.

Obzirom na to da se radi o tvari, koja većinom nastaje u sluznici svoda želuca i preko mozga utječe na apetit, kalorijski unos i nakupljanje viška masnih naslaga, jasno je da tom hormonu moramo namijeniti najviše pozornosti. 

Jednostavno zato, jer je u suprotnom nemoguće oduprijeti se svim kušnjama i prije ili kasnije, popustimo pod pritiskom.

U pravilu se udio spomenutog hormona poveća onda kad tijelu ponestane energije i posljedično postanemo gladni, a padne nakon što pojedemo obrok. 

No, tu svari postanu zanimljive.

Ako želiš potrošiti višak masti, obavezno moraš razumijeti taj koncept i “hormon gladi” cijelo vrijeme držati pod kontrolom.

Prema istraživanjima, postoji konkretna veza između odmora i visokog udjela spomenutog hormona.

Zato pozorno prisluhni sljedećm saznanju!

Kao što se vidi iz grafikona, udio grelina tijekom cijelog dana varira.

Zanimljivo je da poskoči i u večernjim satima. To znači da se radi o onom razdoblju, kad se većina najviše bori s napadajima gladi, jer je apetit neumoljiv.

RAZLOG ZAŠTO UVIJEK IZNOVA NE USPIJEŠ 

Iako tijekom dana na svoj jelovnik uvrstiš zdrave i uravnotežene obroke, cijeli trud u potpunosti može biti uzalud. 

Navečer se možeš naći u neugodnoj situaciji, kad jednostavno ne možeš “NE” grickalicama, kao što su čokolada, čips, keksi, peciva, kolači, itd. zato popustiš pod pritiskom i natrpaš se svim mogućim kalorijama.

Možda ti je ta situacija dobro poznata. Znaš već, kad sjediš na kauču, gledaš film, svoju najdražu seriju ili čitaš knjigu i odjednom, kao grom iz vedrog neba, udari  “luda glad”.

Naravno, tu odluku prati težak šok i posljedično razočaranje. Još gore je, jer si ne znaš objasniti zašto si konstantno žrtva te pogreške. 

Ali, to naravno nije sve…

KAD STVARI POSTANU JOŠ OPASNIJE 

Osim grelina, na tvoj apetit utječe još jedan hormon, koji je isto tako snažno povezan sa spavanjem, trošenjem energije i nakupljanjem masnih zaliha, a to je:

leptin. 

Ako je grelin hormon, koji mozgu javlja kad je hrane premalo, leptin je onaj, koji “kaže” kad smo siti i imamo dovoljno energije. 

Dakle, ako je udio leptina visok, onda nemamo problema s napadajima gladi i bez problema pratimo sve smjernice fit načina života.

Ako se pak dogodi da zaboraviš na čimbenike, koji imaju direktan utjecaj na udio leptina u tvojem tijelu, onda se igraš sa svojom sudbinom. 

Poveznica između spavanja i leptina objašnjava puno toga. 

I to…

KAD ORGANIZAM OPLJAČKAŠ OD TAKO VAŽNE TVARI, POSLJEDICE SU OPASNE

Dok spavaš, izlučuje se dosta leptina, što znači da nemaš problema s nekontroliranim apetitom. Mozak dobije signal da je energije više nego dovoljno i da se sve odvija u savršenom redu. 

Ako pak na to pravilo zaboraviš i tijelu ne osiguraš kvalitetan san, posljedice su katastrofalne. Organizam je zbunjen i ne zna što se to točno događa, udio leptina padne, što znači da je želja po hrani jače izražena. To znači da postoji osjetno veća mogućnost da ćeš konzumirati prekomjernu količinu kalorija, koje će se pohraniti u obliku viška masnih naslaga, jer je glad cijelo vrijeme prisutna.   

Šokantno je da tu izraženu glad možeš doživjeti već nakon jedne neprospavane noći. 

Ako je pak pomanjkanje sna konstantno, tvoja preobrazba je praktički osuđena na neuspjeh, jer cijelo vrijeme žudiš po hrani i jednostavno se ne možeš kontrolirati.

Dakle, bez obzira na to kako snažna je tvoja želja, kako je odrađen plan prehrane i treninga, to ti ne pomaže, jer su hormoni oni, koji odlučuju o tvojoj sudbini. 

Naravno, nekontrolirani apetit nije jedini problem povezan sa spavanjem i tvojom neuspješnom preobrazbom. 

Razlozima, zašto se po brzom postupku moraš početi pridržavati trikova, koje otkrivam u ovoj objavi, nema kraja.   

Za razliku od grelina i leptina, koji se igraju s tvojim apetitom, na trošenje viška masnih zaliha i nakupljanje energije, sljedeća dva hormona imaju direktan utjecaj na oblik tvoje figure i čvrstoću tvojih mišića.  

I to…

TVAR ZBOG KOJE MOŽEŠ PREŽIVJETI ILI SE KONKRETNO UDEBLJAŠ

Prvi od spomenuta dva je izuzetno važan za samo preživljavanje, jer je onaj, koji poveća vjerojatnost da ćemo savladati teške i opasne situacije i tako potakne takozvani sistem “bijega ili borbe”.

Kortizol, odnosno stresni hormon, je onaj, koji pobrine da u trenutku velike opasnosti brzo odreagiramo, imamo mnogo energije, koncentrirani smo, snažni i neustrašivi.

Ujedno se radi o hormonu, na kojeg su osjetljive praktički sve stanice u tvojem tijelu.

A to znači sljedeće…

Ako se s povećanim stresom suočavamo samo povremeno i on je tad onaj, koji pobrini da smo brži, snažniji i fokusiraniji, tada neće biti nikakvih problema, jer će se organizam po brzom postupku vratiti u ravnotežu. 

Ako pak dopustimo i postanemo žrtva načina života u kojem je negativan stres sastavni dio praktički svakog dana, na kocku stavljamo svoje zdravlje, raspoloženje i samopouzdanje. 

Razlog za to je vrlo jednostavan.

Ako pogledamo u prošlost, naši su preci u stresnim situacijama za cijenu preživljavanja trebali brz izvor energije (bijeg od zvijeri, borbu s neprijateljem, spašavanje u teškim situacijama, prirodne katastrofe itd.).  

Zato je organizam pobrinuo za prilagođavanje, koje se očituje u optimizaciji većih energetskih sistema.

To znači dvoje:

 1. Kad se nađemo u stresnoj situaciji, između ostalog, kortizol pobrine za razgradnju mišičnog tkiva iz razloga jer je sastavni dio mišića i aminokiselina, koju pomoću procesa pod nazivom glukoneogeneza pretvori u glukozu i tako predstavlja izvor energije. 

Ako su stresne situacije vrlo česte, to znači (manjak sna za tijelo također predstavlja konkretan stres), da usprkos redovitim treninzima konstantno pada udio zdrave mišićne mase, što je bez ikakve sumnje najlošija situacija. 

Mišiću su, naime, glavni potrošač energije u našem tijelu, koji uglavnom crpe iz viška masnih zaliha, a ujedno tijelu daju čvrstoću i oblik. 

 1. Osim već spomenutih problema, stresne situacije uzrokuju još jedan veliki problem, koji te može dovesti u loše raspoloženje praktički svaki dan i ujedno uništava tvoje samopouzdanje.   

Jer kroničan stres, kao što smo već napomenuli, uzrokuje pomanjkanje kvalitetnog sna, dakle situacija u kojoj doslovno ne trebamo osjetno više energije, jer se ne borimo niti bježimo, višak energije, koja se nakuplja u tim trenucima, pohranjuje se u obliku viška masnoća. 

Najgore je jer je na udaru prije svega onaj dio, koji mnoge dovodi u loše raspoloženje, a to je trbuh.

ČETVRTI PRATITELJ UBIJALAČKE FORMULE  

Osim kortizola, na sam oblik tijela i udio viška masnoća utječe još jedan hormon, koji se također izlučuje onda, kad padnemo u dubok san i to je hormon rasta. 

Radi se o tvarima, koje:

 • pobrinu za potpunu regeneraciju mišićnog tkiva i posljedično ubrzava tvoj napredak,
 • povećavaju oslobađanje masnih kiselina i njihovo trošenje kao izvor energije,
 • stimuliraju rast mnogih tkiva u tijelu,
 • snižavaju razinu šećera u krvi itd.

Ukratko, tvar, koja je izuzetno učinkovita i praktički je ona, koja pobrine da se cijeli tvoj trud, kojeg u samoj preobrazbi i oblikovanju fit načina života uložiš preko dana, preslika u super napredak.  

Ali sve to se dogodi pod jednim uvjetom.  

Slično kao i kod grelina, izlučivanje hormona rasta u pravilu svoj vrhunac dosegne u prvoj fazi večeri.  

Ako se dogodi da zakasniš na taj idealan trenutak, koji je turbo pogon za tvoju preobrazbu, to onda znači da ćeš time sebi napraviti jako veliku štetu, jer govorimo o zaista velikom potencijalu.  

Kao što se može vidjeti iz grafikona, učinkovitost spomenutog hormona u kasnijim satima je osjetno manja, a tome je primjeren i tvoj napredak. 

Ukratko, posljedice nekvalitetnog sna su, kao što je vidljivo iz današnje objave, uistinu katastrofalne.

Zato trebam svu tvoju pozornost!

TVAR, KOJA POBRINE ZA ČUDESNE REZULTATE

Prije nego otkrijemo pravila, koja pobrinu da iskoristiš cjelokupan potencijal i zbog uravnotežene hormonalne slike se razveseliš ludo dobrim rezultatima, moram te upozoriti na još jedno pravilo.  

I to…

Uvijek, kad govorim o spavanju imam u mislima kvalitetan počinak, kad tijelo bez problema prelazi u fazi u kojoj se svi od spomenutih procesa odvijaju glatko i što je više moguće učinkovito. 

Zato zapamti sljedeće.

Koliko će biti kvalitetan tvoj odmor ovisi o još jednom hormonu, na kojeg, kao što ćemo vidjeti u nastavku, možemo utjecati s najbizarnijim/svakodnevnim odlukama. 

Naime, nije dovoljno samo to da spavaš, recimo osam sati, već je prije svega važno to da se tijelo u fazi odmora u potpunosti umiri. 

Za to stanje pobrine melatonin, hormon, koji uravnotežava tvoj bioritam i o kojem ovisi koliko je dubok i kvalitetan tvoj san. 

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da oni, koji razumuju značenje kvalitetnog odmora, osjetno lakše dolaze do željenih rezultata, bez problema troše višak masnih zaliha i ostaju na pravom putu, siguran sam da ćeš se savjeta, koje ti otkrivam u nastavku, po brzom postupku početi pridržavati. 

Tim promjenama pobrineš da melatonin obavlja svoju zadaću i ujedno iskoristiš nevjerojatan potencijal svih prije spomenutih hormona. 

Savjetujem ti da si:

 • dnevno priuštiš od sedam do devet sati kvalitetnog sna,
 • soba u kojoj spavaš neka bude potpuno zamračena, jer već najmanji snop svjetla može negativno utjecati na udio melatonina,
 • ako je moguće, neka u sobi gdje odmaraš ne bude televizija, tablet i ostale naprave,
 • na počinak se pripremi, što znači da barem pola sata prije spavanja odložiš svoj pametni telefon i polako se umiriš (znam da će to biti teško, ali ne zaboravi da to vrijeme možeš namijeniti komunikaciji s članovima obitelji), 
 • prostor u kojem spavaš neka bude prozračen, 
 • ako je moguće, kreni na spavanje uvijek u isto vrijeme, najkasnije do 22:30 (ako možeš i prije, tim bolje).

Garantirami ti da ćeš tim vrlo jednostavnim promjenama pobrinuti za nevjerojatnu promjenu u samoj kvaliteti života i naravno, ekspresno ubrzati svoju preobrazbu. 

Bez brige.

Nema potrebe da se s danas na sutra počneš pridržavati svih pravila. Počni polako, dan za danom i znam da ćeš u kratkom roku usvojiti te super navike. 

Vrijeme je da počneš pametno razmišljati, jer govorimo o tvojem tijelu, tome kako se osjećaš i na kraju krajeva, o tvojem zdravlju. 

OK, ukratko…

Kao što vidiš, spavanje je izuzetno važan dio preobrazbe.

Ali s praznim trbuščićem ipak ne ide.

Vrlo je važno da za večeru pojedeš prikladan obrok, kako bi se tijelo moglo pravilno opustiti i odmoriti.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Za kvalitetniji, duži i dublji san mogu ti pomoći prirodni sastojci u Sleep Well.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se