🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Loše bakterije u ustima potiču nastanak bolesti
 

Loše bakterije u ustima potiču nastanak bolesti

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 06/05/2024
Loše bakterije u ustima potiču nastanak bolesti

Postoji li išta neugodnije od lošeg zadaha neposredno prije prvog spoja ili važnog sastanka na poslu?

Sjeti se onog osjećaja kada rukama pokrivaš usta, izbjegavaš sugovornike u velikom luku i žvačeš žvakaće kao da ti život ovisi o njima, ali loš zadah i dalje ustraje…

Živa noćna mora koja te može nepotrebno spriječiti u strastvenom poljupcu, uspješnom poslu ili opuštenom razgovoru s kolegama.

Iskreno? Nitko ne želi biti u ulozi onog kojem “smrdi iz usta”.

Loš zadah, kojeg se gotovo nemoguće riješiti, ne samo da utječe na tvoje nisko samopouzdanje i održavanje društvenih kontakata, već predstavlja i tihi alarm koji upozorava na prisutnost neželjenih, odnosno loših bakterija u ustima …

Ovi stanovnici tvoje usne šupljine, vidljivi samo mikroskopom, ne samo da su izvor mnogih neugodnosti, već mogu imati važnu ulogu u razvoju ozbiljnijih bolesti.

Činjenica koju vrijedi zapamtiti od samog početka: zdravlje tvoje usne šupljine izravno je povezano s tvojim općim zdravljem i dobrobiti.

Zajedno ćemo istražiti zašto loše bakterije u usnoj šupljini mogu biti izvor velikih zdravstvenih problema i kako ih možeš riješiti prije nego nastane ozbiljan problem.

SADRŽAJ:

 1. KOLIKO SE BAKTERIJA NALAZI U USNOJ ŠUPLJINI?
 2. UTJECAJ LOŠIH BAKTERIJA U USTIMA NA ORGANIZAM
 3. KAKO PRIRODNO POVEĆATI BROJ DOBRIH BAKTERIJA?
 4. KAKO KORISTITI ORALNE PROBIOTIKE?

KOLIKO SE BAKTERIJA NALAZI U USNOJ ŠUPLJINI?

bolesti usne šupljine

Krenimo sa šokantnom činjenicom …

Možeš li vjerovati da u tvojim ustima obitava više od 6 milijardi bakterija (od toga čak 700 različitih vrsta)?

Dakle, mikrobiom tvoje usne šupljine doista je iznimno raznolik. Naravno, količina i vrste bakterija mogu varirati od osobe do osobe – ovisno o čimbenicima kao što su opća oralna higijena, prehrana, način života i genetika.

Istaknimo kako prisutnost bakterija u usnoj šupljini nije nužno loša: neke su korisne i imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja usne šupljine, dok su druge uzročnici mnogih bolesti.

“Loše” bakterije u usnoj šupljini su one koje mogu uzrokovati karijes, upalu desni, upalu zubnog tkiva i druge bolesti usne šupljine, koje postepeno vode do kolapsa cijelog tijela.

UTJECAJ LOŠIH BAKTERIJA U USTIMA NA ORGANIZAM

Tvoja su usta stoga izvrsno stanište za štetne jednostanične mikroorganizme. Zašto?

Budući da su stalno vlažna, imaju prilično neutralan pH i ugodnu temperaturu. No, oprez – unatoč iznimno ugodnom okruženju, ne zadržavaju se sve štetne bakterije samo u ustima…

Puno bakterija nesvjesno progutaš pa one završe u tvojim crijevima, a krvotok ih prenosi dalje.

Širenje loših bakterija stoga ne uzrokuje samo “bezazlenu” bolest desni ili karijes, već pokreće i niz lančanih reakcija koje pogađaju cijeli organizam.

Štetni mikroorganizmi putem krvotoka koloniziraju cijelo tijelo, zbog čega se mogu razviti ozbiljnija medicinska stanja, poput bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, pa čak i nekih oblika raka.
Loš zadah

LOŠ ZADAH

Loš zadah stoga treba shvatiti ozbiljno!

To je znak upozorenja koji ukazuje na dublji problem sa zdravljem usne šupljine.

Najčešće je loš zadah posljedica nakupljanja bakterija koje se hrane ostacima hrane, mrtvim stanicama i drugim organskim tvarima u usnoj šupljini. Tijekom razgradnje proteina spomenute bakterije oslobađaju spojeve sumpora koji su glavni krivci lošeg zadaha.

ZUBNI KAMENAC

Zubni kamenac, koji je sam po sebi neprivlačan i štetan za zdravlje, rezultat je djelovanja loših bakterija u usnoj šupljini.
Zubni kamenac

Zubni kamenac nastaje od zubnog plaka, koji je proizvod interakcije bakterija, ostataka hrane i sline u usnoj šupljini.

Mekani i ljepljivi plak lijepi se za zube i desni poput nevidljivog omotača. Zbog neredovitog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem minerali iz sline prodiru u ove obloge, što dovodi do postupnog stvaranja porozne tvari – zubnog kamenca.

Jednom kada se zubni kamenac učvrsti na zubima i ispod ruba desni, ne samo da kvari tvoj osmijeh, već također može uzrokovati ozbiljne upale desni i potaknuti niz drugih komplikacija..

KARIJES

Karijes se također smatra skrivenim neprijateljem zdravlja tvojih zubi.

Zanima li te kako se “uvlači” u usnu šupljinu?
Karijes

Jednostavno: uz svaki gutljaj slatkog pića i svaki zalogaj čokolade.

Karijes tada ostaje poput sjene u kutovima usta, gdje se hrane nevidljivi slojevi bakterija gladnih šećera i škroba. Ove nečistoće izlučuju kiseline kao otpadne produkte, koji polako ali postojano prodiru u caklinu.

Postupno se stvaraju rupe na površini zuba koje mogu uzrokovati bol, osjetljivost pa čak i gubitak zuba ako se ne reagira na vrijeme.

BOLESTI DESNI

U tvojoj usnoj šupljini, uz malo nepažnje i lošu higijenu, odvija se još jedna, isprva tiha drama: bolest desni, u blažem obliku zvana gingivitis, a u uznapredovalom stadiju parodontoza.

To je čest, a još češće zanemaren problem koji zahvaća parodontna tkiva.

Bolest desni počinje nakupljanjem bakterijskog plaka na rubu desni, uzrokujući upalu, crvenilo i krvarenje desni tijekom četkanja ili čišćenja zubnim koncem.

Ako se bolest desni ili “gingivitis” ne liječi, može prijeći u parodontitis, kada se upala proširi na kost i druge potporne strukture zuba, što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa čak i gubitka zuba.
Bolesti dlesni

NIZ DRUGIH BOLESTI

Veza između oralnog zdravlja i općeg zdravlja je stoga izuzetno bliska!

Upala uzrokovana lošim bakterijama u ustima može utjecati na druge dijelove tijela i dovesti do razvoja mnogih bolesti, uključujući upalu pluća, kardiovaskularne bolesti, artritis, hepatitis i rak jednjaka.

KAKO PRIRODNO POVEĆATI BROJ DOBRIH BAKTERIJA?

Vjerojatno se na ovoj točki već slažemo da je zdravlje usne šupljine puno više od pukog odsustva zubobolje, karijesa i lošeg zadaha…

I bez sumnje, slažemo se da je krajnje vrijeme da zauvijek mahneš zbogom lošem zadahu i posljedično pogoršanju tvojeg zdravlja!

Zapamti …

Loše bakterije u usnoj šupljini imaju važnu ulogu u razvoju raznih bolesti, stoga je svakodnevna briga o oralnoj higijeni obavezna – ne samo za blistav osmijeh, već i za opće zdravlje.

Ako te konkretno zanima kako spriječiti loš zadah i kako ojačati dobre bakterije u usnoj šupljini, sljedeći jednostavni, ali učinkoviti trikovi su kao stvoreni za tebe:

1. ČETKANJE I KORIŠTENJE ZUBNOG KONCA

Predlažemo da svako jutro i svaku večer odvojiš dvije minute za pranje zuba četkanjem i koncem.
Četkanje

Četkanje prvenstveno sprječava višak kiseline u ustima. Čišćenje koncem također uklanja ostatke hrane između zuba, gdje bi se inače mogle nakupiti bakterije koje doprinose upali ili infekciji zubnog mesa.

Ali oprez – četkanje i čišćenje koncem su dobrodošli, ali treba izbjegavati pretjeranu upotrebu vodice za usta jer inhibira proizvodnju dobrih bakterija i stoga prilično remeti tvoj oralni mikrobiom.

2. NAKON SVAKOG OBROKA USTA ISPERI VODOM

Umjesto da nakon svakog obroka posežeš za vodicom za ispiranje usta, bit će puno bolje da nakon jela brzo ispereš usta vodom. Ovaj jednostavan trik pomoći će u ograničavanju širenja štetnih bakterija do sljedećeg četkanja.

3. VIŠE VOĆA I POVRĆAViše voća i povrća

Za zdravlje usne šupljine važno je ograničiti unos šećera koji potiče rast štetnih bakterija i stvaranje kiseline.

S druge strane, konzumacija hrane s visokim udjelom vlakana, posebice voća i povrća, sprječava napredovanje bolesti desni.

Vlakna osiguravaju veću količinu sline u ustima. Tako se brže rješavaš viška hrane i brineš o acidobaznoj ravnoteži.

4. DODATAK PREHRANI ZA LOŠ ZADAH

Probiotski prašci mogu pomoći kod lošeg zadaha na nekoliko načina:

 • reguliraju ravnotežu oralnog mikrobioma,
 • sprječavaju rast bakterija u probavnom traktu i
 • smanjuju probavne probleme.

Zato smo u suradnji sa stručnjacima razvili jedinstveno rješenje s kojim možeš uspostaviti savršenu ravnotežu oralnog mikrobioma u manje od trideset sekundi dnevno.

Golden Tree Oral Biotics je tako rješenje 4-u-1 koje:

 • Smanjuje mogućnost nastanka karijesa.
 • Oral Biotics za loš zadahPomaže u proizvodnji enzima koji sprječavaju stvaranje zubnog plaka.
 • Suprotstavlja se štetnim bakterijama koje uzrokuju upalu desni.
 • Proizvodi antimikrobne peptide koji aktivno djeluju na štetne bakterije povezane s lošim zadahom.

Širok spektar djelovanja moguć je zahvaljujući pet sojeva:

LACTOBACILLUS REUTERI

Ovaj nevjerojatni soj može proizvoditi antimikrobne molekule koje, prema znanstvenicima sa Državnog sveučilišta u São Paulu, smanjuju rast svih loših bakterija za nevjerojatnih 86%.

LACTOBACILLUS PARACASEI

Ovaj soj odstranjuje glavnu lošu bakteriju Streptococcus mutans, koja uzrokuje karijes.

Lactobacillus paracasei spriječava širenje karijesa i odstranjuje sve toksine koje ova loša bakterija donosi sa sobom.

BIFIDOBACTERIUM LACTIS

Bifidobacterium lactis ili BL-04 ubrzava apsorpciju raznih vitamina i minerala, što doprinosi održavanju zdravih zubi i desni.

S. SALIVARIUS K12

Ovaj soj se naseljava u usnoj šupljini, prianja na sve stanice i tako dominira nad štetnim bakterijama.

U studiji je S. Salivarius K12 u samo šest mjeseci za nevjerojatnih 90 % poboljšao stanje povezano sa zarazom grla.*

S. SALIVARIUS K18

Znanstveno je dokazano da ovaj soj kolonizira usnu šupljinu i doprinosi razmnožavanju dobrih bakterija, pomaže u prirodnoj proizvodnji bakteriocina koji djeluju kao prirodni probiotici i sprječavaju bolesti usne šupljine i desni, doprinosi proizvodnji enzima poput dekstrana i ureaze koji razgrađuju zubni plak, potiče neutralnu pH vrijednost u usnoj šupljini, doprinosi ravnoteži oralne mikrobiote i smanjuje upalu.

KAKO KORISTITI ORALNE PROBIOTIKE?

Upotreba ne može biti jednostavnija.

Konzumiraj sadržaj vrećice jednom dnevno i stvar je riješena.

Kako koristiti oralne probiotike

Stoga, ako želiš jednom zauvijek eliminirati loš zadah, predlažemo da što prije isprobaš ovo fenomenalno rješenje u čiju smo učinkovitost 100% sigurni.

Toliko da smo čak spremni vratiti novac ako u roku od dva mjeseca ne vidiš željeni rezultat.

Sve što trebaš učiniti je kliknuti na poveznicu ispod i isprobati Golden Tree Oral Biotics:

https://www.goldentree.hr/shop/oralni-probiotik-oral-biotics/

 


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Kompleks bakterija mliječne kiseline namijenjen oralnoj higijeni.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se