🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Grčevi u mišićima – kako ih spriječiti?
 

Grčevi u mišićima – kako ih spriječiti?

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 01/08/2022
Grčevi u mišićima – kako ih spriječiti?

Vjerojatno nema goreg, nego da ne znaš kad će te iznenaditi …

I kad te zgrabi, siguran sam da ne ostaneš na mjestu!

Grčevi u nogama, rukama, stopalima, trbuhu

Upravo suprotno …

Može te baciti iz dubokog sna, prisiliti te da prekineš s treningom, razlog je da ne uspiješ otrčati svoju najdražu rutu ili ti ukrade nezaboravne trenutke, koje ti dočaraju tvoje top aktivnosti kao što su bicikliranje, planinarenje, skijanje itd.

Govorim o bolu, koji se pojavi kad te iznenade grčevi u nogama, rukama, stopalima, trbuhu

Nije važno gdje točno boli, ali činjenica je da su tvoji planovi u trenutku pokvareni.

Jasno je da te to ljuti, jer ne znaš što se zapravo događa, te se uostalom, poput većine, jednostavno pomiriš s tim neugodnim bolovima.

Pogreška!

Pogledaj …

Sve što trebaš je učinkovita strategija, koja pobrine da se brzo i zauvijek riješiš grčeva.

Ako to zaista želiš, onda obavezno čitaj dalje!

SADRŽAJ:

 1. ŠTO SU GRČEVI U MIŠIĆIMA?
 2. KAD IZGUBIŠ NADZOR, POJAVE SE GRČEVI U NOGAMA, RUKAMA, STOPALIMA …
 3. TRI KLJUČNA POKRETAČA GRČEVA U MIŠIĆIMA

ŠTO SU GRČEVI U MIŠIĆIMA?

Okej …

Budući da tražimo potpuno rješenje, logično je koje pitanje ćemo si prvo postaviti.

Zašto uopće dolazi do grčeva u mišićima?

Zašto uopće dolazi do grčeva u mišićima

Ako ne poznajemo izvor samog problema, poput većine ćemo se baviti isključivo simptomima, što nije naša namjera. Zato moramo istraživati malo dublje i to …

Poput svih ostalih promjena u tvojem organizmu, tako su i grčevi jasan signal da nisu sve stvari u najboljem redu. Iako se radi o bolovima, koji doduše jako kratko traju, posljedice grčeva tijekom dužeg vremenskog perioda mogu biti jako neugodne.

Zbog bolova, koji su posljedica grčeva u mišićima, može biti uništen tvoj odmor, koji je jedan od najvažnijih čimbenika za super raspoloženje, može se porušiti tvoja strategija treninga, što te može konkretno razljutiti, mogu se pojaviti ozljede itd.

Zato pazi …

Ako želiš kontrakciju mišića, potreban je signal, koji putuje od tvog mozga do živčanog sustava. Kad dođe do željenog mjesta, mišić se stisne i kasnije opusti, što je osnova svakog gibanja. O tvojim željama ovisi koji će mišići biti aktivirani.

KAD IZGUBIŠ NADZOR, POJAVE SE GRČEVI U NOGAMA, RUKAMA, STOPALIMA …

U slučaju grčeva, taj je nadzor potpuno izgubljen.

To znači da se mišić stegne u trenutku, kad to ne želiš. Kontrakcija je izuzetno snažna i zato osjetiš oštru bol, koja te u trenutku šokira.

Previše umora, odnosno pretreniranošću

Razlozi te pojave se u pravilu mogu podijeliti u dvije glavne skupine.

Radi se o pokretačima, koji su povezani: 

 • s previše umora, odnosno pretreniranošću
 • porušenom ravnotežom među mineralima.

Ako se dogodi da su tvoja mišična vlakna u određenom vremensku razdoblju bila pretjerano opterećena, to može poprilično zbuniti djelovanje tih vlakana, što znači da se pojave nepravilnosti, odnosno grčevi u mišićima. Obično se te tegobe pojave nakon dužeg trajanja neke aktivnosti (bicikliranje, plivanje, šetnje…), odnosno u slučaju kad treninzi nisu pravilno strukturirani.

Naravno, to još ni izdaleka nije najstrašniji scenarij.

Ako shvatiš da se razlog nastajanja grčeva u mišićima skriva u pretreniranosti, od velike će pomoći biti odmor, umjerenost i malo bolji raspored treninga.

Pitanje je što se dogodi kad spomenute promjene ne donesu željene rezultate i usprkos odmoru, grčevi se i dalje pojavljuju u različitim dijelovima dana.

Tada se rješenje u 99 posto slučaja skriva u skupini, povezanoj s mineralima.

Osobito sa sljedeća tri, koji su glavni krivci da se i ti suočavaš s jakim bolovima.  

TRI KLJUČNA POKRETAČA GRČEVA U MIŠIĆIMA

Ca – KALCIJ

Kalcij

Kalcij je jedan od najčešćih minerala u tvojem tijelu, te ujedno i najpoznatiji. Prije svega iz razloga što je u uskoj vezi sa zdravim kostima i većina ga na sve moguće načine pokušava redovito unositi u svoje tijelo.

Ali pazi!

Svaki višak u tijelu može uzrokovati jake glavobolje i kalcij nije nikakva iznimka.

Radi s o mineralu, koji je između ostalog, odgovoran i za prevođenje živčanih signala. Ako količine tog minerala nisu optimalne, možeš postati žrtva “komunikacijskog šuma”, čiji su rezultati grčevi u mišićima.

Naime, kalcij je mineral, koji sudjeluje u procesu kontrakcije mišićnih vlakana. U slučaju da količina tog minerala u tvom organizmu nekontrolirano raste i pored toga je otežan kako transport, tako i apsorpcija tog minerala, prije ili kasnije ćeš se suočiti s problemima.

Ako se suočavaš s grčevima, koji kvare tvoje raspoloženje i još namjerno konzumiraš veće količine kalcija (dodaci prehrani, koji sadrže kalcij, veće količine mliječnih proizvoda …), predlažem ti da se s osobnim liječnikom na temelju krvnih pretraga uvjeriš je li to zaista potrebno.

Ukoliko su rezultati OK i nemaš zdravstvene tegobe, siguran sam da će već uravnotežena i raznolika prehrana pobrinuti za optimalne vrijednosti kalcija u tvojem tijelu.

K – KALIJ

Nizak udio kalija

Za razliku od kalcija, kod drugog minerala, koji je u uskoj vezi s čestim grčevim u mišićima, nije problematičan višak, nego manjak.

Nizak udio kalija također može biti razlog zašto se budiš noću zbog jakih bolova, odnosno prekidaš trening ili svoju najdražu aktivnost.

Budući je porušena ravnoteža među glavnim mineralima u tvojem tijelu, logično je da će kod djelovanja živčanog sustava dolaziti do ponavaljajućih neugodnosti.

Za ekspresno izbjegavanje ovih problema, tvoja zadaća je zapravo relativno jednostavna. Moraš izbjegavati dva elementa, koji su sve češći predstavnici modernog načina života i negativno utječu na količinu kalija u tvom tijelu.

To su:

 • jednolična, siromašna prehrana
 • česta izloženost stresu.

S obzirom na to da na udio kalija najlakše možeš utjecati uravnoteženom i raznolikom prehranom, toplo ti savjetujem da napraviš sve što je u tvojoj moći da bi tvoj jelovnik bio što šarolikiji. Prije svega su super odabir:

 • pistacije,
 • indijski oraščići,
 • špinat,
 • blitva,
 • avokado,
 • batat,
 • cvjetača …

Osim toga, ne zaboravi na sebe, kako se osjećaš i ako ti to bude potrebno, uzmi vrijeme za sebe, za odmor i opuštanje. Stres vreba sa svih strana i zato napravi sve što možeš kako bi ga maksimalno ograničio/la.

Mg – MAGNEZIJ

Magnezij sudjeluje u više od 300 procesa u organizmu

Bez obzira na sve informacije, savjete i podatke, postoji mineral, koji u sebi skriva daleko najviše potencijala, ako želiš jednom zauvijek pobijediti opake bolove, povezane s grčevima u mišićima.

Magnezij je mineral, koji sudjeluje u više od 300 procesa u tvojem organizmu. Za nas je, kad govorimo o grčevima, daleko najaktualniji podatak taj da se radi o tvari, koja omogućava da se tvoja mišićna vlakna opuste i tako pobrinu za spriječavanje grčeva.

Ako stvar pojednostavimo, možemo reći da se zapravo radi o “protuotrovu”, koji se bez milosti suprostavlja neugodnim grčevima.

Kao točka na i, magnezij je onaj, koji sudjeluje kod uravnotežavanja kalcija, što znači da se radi o rješenju, kojim ubiješ dvije muhe jednim udarcem i tako još dodatno smanjiš mogućnost da si ponovno žrtva ovih bolova.

Zato pazi … 

Ako te ljute grčevi u nogama, rukama, listovima i stopalima, te se zbog njih budiš usred noći i ne treniraš onako dobro, kako ti to želiš, onda je nužno da uzmeš stvari u svoje ruke.

Jasno je da se situacija poboljša ako pobrineš za hidrataciju, odmor, raznoliku prehranu i ograničiš stres, ali ne zaboravi da je ključni čimbenik pobjedničke strategije …

magnezij!

Radi se o tvari, koja pobrine za savršenu komunikaciju, što znači da možeš jednostavno zaboraviti na grčeve.

Zato pazi da se na tvom jelovniku redovito i u dostatnoj količini pojavljuju namirnice, kao što su:

 • avokado,
 • brokula,
 • slanutak,
 • špinat,
 • grašak,
 • zob,
 • dugozrnata smeđa riža,
 • zelje itd.

Čak i ako tvoja prehrana nije tako jako raznolika i brine te da nećeš uspjeti konzumirati dovoljne količine nabrojanih namirnica, možeš biti bez brige.

Naime, magnezij možeš u svoje tijelo unijeti i pomoću dodatka prehrani i tako pobrinuti za optimalan unos.

Istina je da ćeš u tome uspjeti samo ako odabereš pametno. Kako bih ti priskočio u pomoć da zajedno ekspresno savladamo ovaj problem, koji se krije pod imenom grčevi u mišićima, imam za tebe super rješenje: Golden Tree Magnesium Complex.

Zaboravi na grčeve u mišićima - Golden tree Magnesium Complex

Radi se o visokokvalitetnom dodatku prehrani, koji sadrži različite oblike magnezija i to one, koji se mogu pohvaliti najboljom apsorpcijom i imaju daleko najveći učinak na tvoj organizam.

Za savršenu formulaciju, rješenju su dodana i dva vitamina, B6 i D3, koji sami po sebi doprinose boljem raspoloženju, a ujedno utječu i na apsorpciju magnezija. Osim već nabrojanog, GTN Magnesium Complex  ne sadrži umjetna sladila, dodane šećere, niti gluten, soju ili GMO. Naravno, pobrinuli smo i za 100-% RDA i optimalno doziranje, te tako oblikovali rješenje, koje je zaista poglavlje za sebe.

Činjenica je da se grčeva možeš ekspresno brzo riješiti. Naravno, kao i uvijek, odluka je u tvojim rukama i nadam se da ćeš pametno odlučiti.

Već se veselim tvojim povratnim informacijama.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Magnezij s vitaminima B6 i D3 u kapsulama.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se