Odlična zimska pita, koja oduševljava hrskavim prhkim tijestom i slasnim punjenjem, a o kremastom vrhnju da uopće ne govorimo!
Vjerojatno ne moram naglašavati da je zdrava, sezonska i točno ono što trebaš za pripremu obiteljske večere.
Vrijeme pripreme: 60 min Vrijeme kuhanja: 60 min Zahtjevnost: 




Sastojci:
- 150 g integralnog brašna
- 300 g batata
- 100 g jabuka
- 5 žlica kokosovog ulja
- 3 jaja
- 3 žlice yacon sirupa
- 100 g kokosovog vrhnja
- 3 žlice (30g) eritritola
- 40 ml biljnog mlijeka
- 1 ½ žličice cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica vanilije
- ½ žličice đumbira u prahu
Priprema:
- Za početak u zamrzivaču zamrznemo kokosovo ulje koje ćemo upotrijebiti za prhko tijesto. Ostavimo ga u zamrzivaču pola sata, a u međuvremenu pripremimo nadjev.
- Za nadjev skuhamo na komadiće narezan batat i jabuku. Kad postanu mekani, pomoću električnog miksera dobro izmiksamo, a zatim prebacimo u veću zdjelu. Dodamo tri jaja, vaniliju, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, sirup i 20 g eritritola te 30 ml biljnog mlijeka. Sve zajedno dobro promiješamo.
- Pripremimo prhko tijesto. Iz zamrzivača uzmemo kokosovo ulje. Pomoću miksera pomiješamo brašno, ostatak eritritola (10 g), kokosovo ulje, prstohvat soli i žlicu biljnog mlijeka. Po potrebi dodamo još dvije do tri žlice hladne vode.
- Izmijesimo tijesto i na 20 minuta stavimo u zamrzivač. Kad ga izvadimo iz zamrzivača, ostavimo ga stajati 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga razvaljamo i rasporedimo po nauljenom kalupu za torte. Malo tijesta rasporedimo i po rubu kalupa za pečenje.
- Preko tijesta prelijemo pripremljeni nadjev i sve zajedno stavimo u pećnicu na sat vremena, kako bi se nadjev malo stvrdnuo.
- Na kraju pričekamo da se torta ohladi i poslužimo s kokosovim vrhnjem.
Dobar tek!
Cijeli kolač s navedenim količinama sadrži:
| 100 g | Porcija |
Energetska vrijednost | 170,366 kcal/715,54 kJ | 289,62 kcal/1216,4 kJ |
Bjelančevine | 4,7 g | 7,99 g |
Ugljikohidrati | 19,88 g | 33,79 g |
Masti | 8 g | 13,61 g |