Jesi li pravi “pizzaholičar”? Pa zašto onda uvijek radiš istu klasičnu pizzu, kad su mogućnosti za izradu pizze neograničene, a kombinacije okusa beskrajne? Ova domaća ražena pizza puna je izuzetno ukusnih sastojaka. Isprobaj je i nećeš požaliti – nar, kelj i domaći pesto svježa su kombinacija koju nećeš zaboraviti, jer je nevjerojatno ukusna.
Vrijeme pripreme: 15 min Vrijeme kuhanja: 15 min Zahtjevnost:
Sastojci:
- 100 g integralnog brašna
- 300 g raženog brašna
- 1 jaje
- 250 g laganog kefira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 15 g pinjola
- 5 g feta sira
- 20 g pečenog pršuta
- 10 g šipka (nara)
- 15 g vinskog kamena
- 5 prokulica
- manja šaka klica
- nekoliko listova svježe ili suhe kadulje
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice luka u prahu
- prstohvat origana
Priprema:
- Zagrijemo pećnicu na 180 ° C.
- Napravimo tijesto. U zdjeli dobro izmiješamo oba brašna, vinski kamen, jaje i kefir. Ako je masa pregusta dodamo nekoliko kapi ulja i vode ako je potrebno. Dodamo prstohvat soli i tijesto je spremno da ga rasporedimo po plehu za pečenje koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.
- Vrijeme je da pripremimo domaći pesto. Mikserom pomiješamo pinjole, maslinovo ulje, sol, češnjak i luk u prahu dok ne postanu glatki.
- Premažemo pizzu svježim pestom i pečemo je u zagrijanoj pećnici 15 minuta.
- Nakon što je pizza pečena, na tavi prepržimo kelj, začinivši ga omiljenim začinima.
- Kad je pizza pečena, izvadimo je iz pećnice i po njoj posložimo pečeni kelj, kadulju, kriške šunke, klice, sjemenke nara i komadiće feta sira.
- Po želji stavimo pizzu na još nekoliko minuta u pećnicu da sastojci malo porumene i bogata pizza je gotova.
Dobar tek!
p.s. Kada pripremaš pesto, pripremi ga malo više – dodaj mu svježi bosiljak. Tako pripremljeni pesto alla genovese će dobro zatvoren u staklenki u hladnjaku pričekati i do 2 tjedna za korištenje u kreiranju mediteranskih specijaliteta.