🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 1+1=3? Zašto sve kalorije nisu jednake?
 

1+1=3? Zašto sve kalorije nisu jednake?

Predviđeno vrijeme čitanja: 2 min
Datum objave: 19/12/2016
1+1=3? Zašto sve kalorije nisu jednake?

Molim te da ne vjeruješ gluposti tisućljeća.

Riječ je o mitu koji velik broj pojedinaca jako udalji od željene figure.

Tvrdnja da je kalorija kalorija i da nije važno što jedemo kad želimo oblikovati tijelo te da je potreban samo pravi kalorični unos jednostavno nije točna!

JESU LI STVARNO SVE JEDNAKE?

miha-kalorije1U sljedećih nekoliko minuta objasnit ću zašto je to tako i reći vam na što morate paziti pri sastavljanju svog jelovnika kako biste oblikovali čvrstu figuru, imali dovoljno energije za dnevne izazove i kako biste onom “stručnjaku” znali objasniti zašto priča potpune gluposti.

Kad mršavimo, odnosno oblikujemo svoje tijelo, razgovor kad tad skrene na temu kalorijskog unosa.

Ako pojednostavnimo stvari, o dnevnom kalorijskom unosu, tj. o tome koliko ste konzumirali hrane i pića, ovisi hoće li se naša tjelesna težina povećati, smanjiti ili ostati ista. Uvjerenje da je to jedino mjerilo uspjeha je često glavni razlog zbog kojeg brojni pojedinci postanu demotivirani ili odustanu i ne dosegnu postavljeni cilj.

Vjerojatno znate da kalorije, odnosno energiju u svoje tijelo unosimo preko tri glavna izvora. To su:

  • masnoće: 1g=9 kcal,
  • ugljikohidrati: 1g=4 kcal i
  • bjelančevine: 1g=4 kcal.

Slažem se da je neovisno o izvoru kalorija količina ispuštene energije jednaka. O tome nema sumnje.

Ali kad govorimo o ljudskom organizmu, priča se jako mijenja. Što se tiče ispuštene energije, kalorija i dalje ostaje kalorija, ali sam izvor je iznimno važan.

To je zato što o udjelu energije dobivene iz masnoća, ugljikohidrata i bjelančevina ovisi to što će se događati s hormonima u našem tijelu.

U STVARNOSTI O NJIMA OVISI KAKVA ĆE BITI VAŠA FIGURA

Hormoni igraju jako važnu ulogu pri samom mršavljenju.

O njima ovisi skladištenje viška energije, probava, osjećaj sitosti odnosno gladi itd.

Vjerujem da vam se ovo sve čini komplicirano, ali bez brige. U nastavku će sve brzo postati jasno jer ću objasniti na što trebate paziti kako bi utjecaj na tri glavna hormona bio optimalan.

Izbor namirnica je od ključnog značaja.

hormoni-kalorije

PUSTITE GA DA SPAVA, U SUPROTNOM…

Prvi na popisu hormona koji utječu na našu figuru je inzulin.

Riječ je o hormonu koji igra važnu ulogu u skladištenju energije. Ako konzumiramo ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom (bijeli kruh, tjestenina, slatkiši itd.), količina spomenutog hormona se brzo povisuje. Posljedica toga je loše osjećanje i skladištenje suvišne energije u obliku masnih naslaga.

To vjerojatno nije vaš cilj.

Zato savjetujem da na svoj jelovnik uvrstite kompleksne ugljikohidrate kao što su zobene pahuljice, slatki krumpir, punozrnatu tjesteninu i smeđu rižu, te na taj način održavate razinu inzulina na optimalnoj razini tijekom dana i izbjegnete napadaje gladi, potrebe za slatkim, nepotrebno skladištenje energije i loše osjećanje.

Sad znate zašto je bolje konzumirati 100 grama zobenih pahuljica nego 100 grama obične tjestenine, čak i ako je kalorijski unos približno jednak?

HORMON GLADI NA KOJI VEĆINA ZABORAVLJA

Drugi hormon na današnjem popisu je grelin.

Riječ je o hormonu koji povećava osjećaj gladi. Ako je količina grelina u našem organizmu previsoka, osjećaj gladi je jači.

Uz pravim izbor namirnica, ovaj ćemo hormon puno brže postaviti na optimalnu razinu.To znači da nije važno samo koliko kalorija konzumiramo, nego je ključan i izbor namirnica. Zato predlažem da na jelovniku ograničite voće i izbacite obrađene namirnice jer oni negativno utječu na spomenuti hormon.

NEKA TE PRVI DIO IMENA NE ZAVEDE

Leptin je treći hormon i igra ključnu ulogu u uravnoteženju uporabe energije i apetita.

Ukoliko razina spomenutog hormona nije optimalna, sumnjam da ćete uspješno dosegnuti postavljeni cilj i da ćete često biti gladni i umorni.

Kako bi razina spomenutog hormona bila u granicama normale, na jelovniku ne smije nedostajati kvalitetnih izvora bjelančevina. Mislim prije svega na čisto meso, ribu, jaja, pravi grčki jogurt, slanutak, leću, crni grah itd.

Ukoliko kalorije koje pripadaju bjelančevinama zamijenite prekomjernom količinom druge makronamirnice, puno ćete teže izgubiti suvišne masne naslage.

miha-kalorijeS obzirom na to da smo se dotaknuli glavne tri skupine, vjerujem da sad mnogo bolje razumijete pozadinu kalorija.

Za vas koji mi još ne vjerujete i niste sigurni da teorija stvarno drži, još jedno pitanje.

I ne samo to.

Sve se više štićenika u našoj zatvorenoj skupini oglasilo s pozitivnom reakcijom liječnika, super rezultatima krvne slike i biokemijskih pretraga (niža razina kolesterola, šećera…)

Teorija, koja se brine za prave rezultate je ono što nam je potrebno.

Eto ga! Srušili smo još jedan mit.

Kad sljedeći put sretnete “stručnjaka” koji će vam prodavati priču o tome da je važan samo unos kalorija, samo mu se nasmiješite.


VIRI:

Richard D Feinman and Eugene J FineA calorie is a calorie” violates the second law of thermodynamics


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se