🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Vježba / Vježbe s elastičnom trakom – u 5 minuta jednostavno pobijedi bolove u leđima i vratu
 

Vježbe s elastičnom trakom – u 5 minuta jednostavno pobijedi bolove u leđima i vratu

Predviđeno vrijeme čitanja: 4 min
Datum objave: 06/01/2020
Vježbe s elastičnom trakom – u 5 minuta jednostavno pobijedi bolove u leđima i vratu

Brzinsko pitanje, direktan odgovor …

Provodiš li i ti puno vremena u autu, uredu, na predavanjima?  

Logično …

Kao i većina.

Iako ti se možda čini da se radi o posve normalnoj situaciji, tvoje tijelo ti jasno i glasno poručuje da tome nije tako. 

Istina?

No, problem je u tome što te očite znakove jednostavno previdiš.

BOLOVI KOJI UBIJAJU VESELJE ZA AKTIVNIM NAČINOM ŽIVOTA

Ne zaboravi da su bolovi u leđima i vratu, s kojim se iz dana u dan suočava sve više pojedinaca, jasno upozorenje tvojeg tijela da je nastupilo vrijeme za nužne promjene, koje će imati izuzetan utjecaj na kvalitetu tvojeg života.

Činjenica je da se s tim bolovima ne smiješ pomiriti, jer ih se možeš riješiti u samo pet minuta.

Kako će ti pritom pomoći vježbe s trakom, otkrivam u današnjoj objavi.

FANTASTIČNA POMAGALA, ALI I SKRIVENE ZAMKE

Telefon, tablet, računalo, volan

Sve su to sastavni dijelovi tvog života koji bi ti trebali olakšati svakidašnjicu.

S tim se potpuno slažem. 

Ali ne zaboravi da se ujedno radi o rješenjima koja ostavljaju katastrofalne posljedice na kvalitetu tvog života. 

To je okrutna istina! 

Između ostalog, točno te naprave te prisiljavaju u pognuto držanje koje “ubija” tvoje raspoloženje i može te dovesti do vrlo ozbiljnih tegoba, kao što su išijas, hernija diska i slično.

UPOZORAVAJUĆI ZNAKOVI KOJE NE SMIJEŠ PREVIDJETI  

Tri najčešća znaka nepravilnog držanja su: 

  • pognuto držanje,
  • “zatvoren” prsni koš
  • usko postavljene ruke.

Ako smo iskreni, postoji velika vjerojatnost da se točno u toj pozi nalaziš upravo u ovom trenutku dok čitaš ovu objavu. 

Zato pazi! 

Jer se većina stvari u tvom životu događa pred tobom i način života se brzo mijenja, obavezno se moraš prilagoditi tim promjenama, jer u suprotnom riskiraš jako puno toga.  

Pitanje je, kako

Ne zaboravi da ti bolovi u vratu i leđima koji su posljedica nepravilnog držanja, mogu uništiti kvalitetan odmor, sportske užitke, opuštene šetnje itd. 

Zato ćemo danas otkriti strategiju, pomoću koje možeš okrijepiti odnosno probuditi leđne mišiće, koji će pobrinuti da usprkos ubrzanom tempu života očuvaš zdravo držanje i ekspresno izbjegneš tegobe. 

Okej …

Da bi dostigli cilj, trebamo samo dvije stvari:

  • 5 minuta tvog vremena
  • trake za vježbanje.

Nju možeš pronaći u skoro svakoj sportskoj trgovini i košta svega par kuna, te tako ne predstavlja nikakvu ozbiljnu prepreku. Pazi samo na to da je dovoljno elastična, jer gibanje mora biti ugodno i kontrolirano. 

Razlog tome je što ćemo se buđenja leđnih mišića uhvatiti kroz dnevnu rutinu, sastavljenu od pet različitih vježbi, odnosno pokreta. Svaku vježbu izvodiš 60 sekundi i tako u najkraćem mogućem roku dosegneš željeni cilj.  

Okej, strategija je sljedeća …

POTPUNA ROTACIJA 

Buđenje započinjemo vježbom u kojoj ćeš se postaviti u klasičan stojeći položaj, elastičnu traku uhvatiš na samim krajevima, spustiš ju ispred sebe i pritom paziš da su ruke potpuno istegnute.

Tvoja zadaća u prvoj vježbi je naizgled jako jednostavna. Rastezljivu traku za vježbanje iz početne pozicije moraš dovesti iza sebe. 

To znači da je u početnoj fazi na rasporedu odmicanje ruku. Ruke putuju što je moguće višlje i u krajnjoj točki pomoću rotacije u ramenima, počnu se spuštati prema tvom tijelu. Kad ruke dosegnu najnižu moguću točku, zaustavi se i zatim se istim putem vrati u početnu poziciju. 

Ako je moguće, ruke neka budu potpuno istegnute, a gibanje kontrolirano i jednakomjerno.

EKSTREMNO PRIMICANJE  

Nakon prve minute buđenja, na rasporedu je druga vježba s kojom ćemo se usredotočiti na onaj dio leđa koji većini, zbog načina života, predstavlja daleko najveći problem. 

Da bi se ekspresno promijenila situacija, postavi se u klasičan stojeći položaj, držeći elastičnu traku na krajevima i ruke digni približno do visine ramena. Laktovi su cijelo vrijeme lagano skvrčeni, ali pazi da ne obavljaju većinu posla. 

Naime, ovu zadaću će preuzeti lopatice, koje će ti pomoći da rastegneš elastičnu traku za vježbanje i iz početne pozicije ju dovedeš što bliže k tijelu. Kad u tome uspiješ, zaustavi se na sekundu i zatim se kontroliranim pokretom vrati u početni položaj. 


ŠIROKO VESLANJE U SJEDEĆEM POLOŽAJU

Nastavljamo s trećom vježbom u kojoj sjedneš na pod, maksimalno istegneš noge, a elastičnu traku za vježbanje namjestiš preko stopala. Gornji dio tijela lijepo poravnaš, kako bi kralježnica bila u neutralnom položaju, a tvoj trenutni položaj podsjećao na slovo L u ležećem položaju. Prije nego kreneš s vježbom, otvori prsni koš pazeći da je glava u produžetku kralježnice, a pogled usmjeren prema naprijed.


Iz početnog položaja ruke kontrolirano skvrčiš i približavaš u smjeru prsnog koša. Pazi da kralježnica ostane u neutralnom položaju, da su laktovi odmaknuti od tijela, a noge što je više moguće sasvim istegnute. Također ne zaboravi na vrlo važno gibanje lopatica. Dakle, kad ruke približavaš prsnom košu, lopatice se primiču, a kad se vraćaš u početnu poziciju, na redu je odmicanje lopatica.

USKO VESLANJE U PRETKLONU

Nakon tri minute slijedi četvrta vježba u kojoj ćeš se ponovno postaviti u klasičan stojeći položaj i sredinom stopala stati na elastičnu traku za vježbanje. Zatim skvrčiš koljena i spustiš se u pretklon. Za pravilnu poziciju savjetujem ti da se koljena ne pomaknu ispred prstiju, a kralježnica neka bude u neutralnom položaju. Kad je prvi dio zadaće uspješno obavljen, pogled usmjeri prema podlozi, s obje strane snažno primi elastičnu traku, aktiviraj trup i kreni.

Gibanje je u osnovi potpuno isto kao i u prošloj vježbi, s tom razlikom da se laktovi pomiču usko uz tijelo. Razlog takvom gibanju je u tome što se tako aktivira što veći dio mišićnih vlakana i u cijelosti se probude leđni mišići. Zato još jednom naglašavam da nikako ne zaboraviš na gibanje u području lopatica, jer u suprotnom većinu posla obavljaju ruke, što nije naš glavni cilj.  

SLIJEGANJE

Za kraj još vježba u kojoj se postaviš u stojeći položaj, s obje noge staneš na elastičnu traku, snažno ju držiš na krajevima, a stopala postaviš u širini ramena. Kad se potpuno izravnaš, tvoje ruke koje drže napetu traku, moraju biti potpuno istegnute.

Zatim se lagano nagneš prema naprijed i kreneš s gibanjem koje podsjeća na slijeganje ramenima. To znači da ramena kontrolirano digneš, dosegneš kontrakciju u gornjem dijelu leđa i zatim se polako vratiš u početnu poziciju. 

Kao što možeš vidjeti, za svladavanje neugodnih bolova u vratu i leđima, trebaš samo 5 minuta i trake za vježbanje. Činjenica je da si možeš vratiti super raspoloženje, ako taj mini “trening” postane tvoja dnevna rutina. 

Možeš ga obavljati ujutro, navečer ili tijekom dana, uopće nije važno kad. Zapamti da je prije svega važna konstantnost. 

Sad kad znaš za ovo super rješenje, ne zaboravi na ostale koji također pate zbog takvih bolova i zato što prije ovu objavu podijeli i s drugima. 

To je jedini način da zajedno pomognemo što većem broju ljudi.

Naravno, ako ti se ova objava svidjela i čini ti se korisnom, što prije klikni na “Sviđa mi se”, kako bi znao što i kako dalje. 😉


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se