🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Vježba / Trčanje natašte za najveću potrošnju masnoća? Okrećem teoriju naglavačke…
 

Trčanje natašte za najveću potrošnju masnoća? Okrećem teoriju naglavačke…

Predviđeno vrijeme čitanja: 3 min
Datum objave: 27/11/2017
Trčanje natašte za najveću potrošnju masnoća? Okrećem teoriju naglavačke…

Vječna dilema! Kad trenirati da bi potrošnja masnoća bila što veća? Najčešći i najpoznatiji odgovor vjerojatno već znate: ujutro, natašte. Je li to uopće istina? Ja sam Miha Geršič i u sljedećih nekoliko minuta ću otkriti istinu koja će podići mnogo prašine. Ako želiš čuti pravi odgovor, temeljen na istraživanjima, ostani sa mnom do kraja objave.

Svima nama koji želimo oblikovati zdravu, fit figuru treba točan odgovor na pitanje kad trenirati, kako bismo iskoristili što je više moguće masnih naslaga. Pitanje je potpuno na mjestu, jer je šteta da griješimo kad s jednakom količinom uložene energije možemo postići puno bolje rezultate.

MEĐU ŠIROM POPULACIJOM VLADA UVJERENJE DA JE JUTARNJE TRČANJE NATAŠTE DEFINITIVNO NAJBOLJI IZBOR.

Da je to razdoblje u kojem se masnoće tope kao na traci. Razlog za to se skriva u teoriji temeljenoj na uvjerenju da je organizam zbog višesatnog “izgladnjivanja” (od večernjeg obroka je prošlo jako puno vremena) i posljedično, niskog nivoa glukoze u krvi, prisiljen kao primarni izvor energije koristiti masnoću iz tijela.

SVE JE TO LIJEPO I TOČNO, ALI OPREZ. ONO ŠTO VRIJEDI U TEORIJI, NE VRIJEDI NUŽNO I U PRAKSI.

Cilj svakog pojedinca koji odluči nešto napraviti za svoje tijelo je čvrsta, fit figura, a ne samo niža brojka na vagi. Slažete li se? E pa tu se javlja veliki problem. Istraživanje objavljeno u izdanju znanstvene revije Strength and Conditioning Journal za veljaču, jasno pokazuje da tijekom jutarnjeg trčanja natašte i trčanja nakon doručka trošite identičnu količinu masnoća.

Zastrašujuća činjenica je da ćete tijekom jutarnjeg trčanja natašte kao izvor energije, osim masnoća koristiti i mišićno tkivo. Aminokiseline, koje su sastavni dio mišića su više nego iskoristiv izvor energije u tim slučajevima. Posljedica je niži udio mišićne mase, pad mišićnog tonusa, lošije osjećanje, pad samopouzdanja – ukratko, ništa dobro.

I nemojte zaboraviti, mišići su glavni potrošač energije u našem tijelu. To znači da niži udio mišićne mase, koji je posljedica trčanja natašte, znači i manje potrošenih kalorija u samom mirovanju.

AKO STE UVJERENI DA ĆE SITUACIJA BITI OBRNUTA, SAMI SEBI OTEŽAVATE PUT PREMA CILJU.

Pored nižeg udjela mišićne mase, odnosno mlohavog tijela, kod trčanja natašte se javlja još jedan veliki problem. To je napadaj gladi nakon završene aktivnosti. Da ne bi bilo zabune, ne govorimo samo o napadaju gladi odmah nakon tjelesne aktivnosti, nego i o povećanom apetitu tijekom cijelog dana. To znači da ćete se teže oduprijeti iskušenjima, pojesti veću količinu kalorija i u tijelo unijeti višak energije. Rezultat: još viši udio suvišnih masnoća.

Baš kao što kaže i Cassie Dimmick, nutricionistkinja specijalizirana za prehranu sportaša, i sam sam mišljenja da je prije tjelesne aktivnosti dobro konzumirati obrok u tijelu priskrbiti izvor energije, te tako zaštititi mišićnu masu od razgradnje.

Ali bez brige.

NE MORATE NAPRAVITI DORUČAK O KOJEM ĆE PRIČATI CIJELA ZGRADA.

Dovoljno je da napravite jednostavni shake od skute ili pojedete šnitu integralnog kruha s kriškom laganog sira.

Svi vi koji ste danas prakticirali jutarnje trčanje natašte, budite bez brige. Jako sam sretan da ste disciplinirani i odlučni. Sve što želim reći je da će već mali obrok prije tjelesne aktivnosti vašu preobrazbu dovesti na višu razinu. Vjerujem da ste trenutno pomalo razočarani, ali nema potrebe za tim. Glavu gore, popravit ćemo grešku i nastavljamo prema cilju.

AKO ŽELIŠ VOĐEN TRENING U TVOJOJ DNEVNOJ SOBI…(ČITAJ DALJE)

Nakon godine dana istraživanja i poboljšavanja, zajedno sam s ekipom sastavio prvi, najučinkovitiji vođeni trening u Hrvatskoj, koji je osnivan prema svim načelima znanstveno dokazanih koncepta za maksimalan gubitak suvišne masnoće i oblikovanja čvrstog, fit tijela.

Zove se FT30!

Vjerujem da će te FT30 oduševiti jer ti za trening treba manje od 30 minuta i možeš ga izvodit kad god i gdje god. Kod kuće ili na putu, bez dodatnih pomagala i opreme.

Namijenjen je kako početnicima, koji su potpuno bez kondicije, tako i pojedincima u najboljoj fizičkoj spremi života jer je program sastavljen od 3 različitih nivoa koji će se pobrinuti da kad postigneš željenu formu, ne ostaneš tamo, nego će te već čekati nov izazov za konstantan napredak.

Klikni ovdje i pogledaj:
=> goldentree.hr/ft30/

I još jedan mali izazov za sve vas, naravno ako se usudite. Kako bismo motivirali što više pojedinaca, bit ću jako sretan ako mi u komentar zalijepite fotku svojeg jutarnjeg ili popodnevnog treninga, da vidim gdje se rekreirate. Svima koji imaju pitanje koje je vezano uz vježbu ili prehranu ću s veseljem odgovoriti, zato vas molim da mi pišete na mail miha@goldentree.hr. Nemojte oklijevati, pišite odmah.

Kako bi ova super vijest obišla svijet, nemojte zaboraviti stisnuti like i podijeliti objavu. 😉


IZVORI:

The effects of exercise on the storage and oxidation of dietary fat. – Hansen K, Shriver T, Schoeller D.

Substrate metabolism when subjects are fed carbohydrate during exercise. – Horowitz JF, Mora-Rodriguez R, Byerley LO, Coyle EF.

The effects of various intensities and durations of exercise with and without glucose in milk ingestion on postexercise oxygen consumption. – Lee YS, Ha MS, Lee YJ.

Effect of muscle glycogen on glucose, lactate and amino acid metabolism during exercise and recovery in human subjects. – Eva Blomstrand, Bengt Saltin


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prednost programa FT30, osim savjeta o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, su vježbe koje možeš izvoditi istodobno s onima koje se odvijaju na ekranu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se