🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Stres – pozitivno okrepljenje ili tihi ubojica?
 

Stres – pozitivno okrepljenje ili tihi ubojica?

Predviđeno vrijeme čitanja: 6 min
Datum objave: 15/09/2019
Stres – pozitivno okrepljenje ili tihi ubojica?

Osjećaj da smo izgorjeli, depresija, nakupljanje suvišnih masnih zaliha, svađanja, bolesti, pa čak i smrt!

Sve to su uništavajuće posljedice stanja, u kojemu se svaki dan nalazi sve više pojedinaca.

Postoji velika vjerojatnost da u tu skupinu i ti ulaziš, ako naivno previdiš sve upozoravajuće znakove.

Jer većina uopće ne zna koji su to, predlažem ti da se usredotočiš na današnju objavu, u kojoj te čekaju sve informacije, koje trebaš da bez problema kontroliraš sve stresne trenutke i ibjegneš okrutne posljedice tog tihog ubojice.

Samo tako možeš uživati u svojem životu i bez problema oblikovati svoje fit i čvrsto tijelo.

Zašto je tome tako, možeš saznati u sljedećim retcima.

Da bi sve bilo kristalno jasno, prvo par vrlo bitnih informacija.

ŠTO IMAJU ZAJEDNIČKO SPOJ IZ SNOVA, RAT ILI ZASTOJ NA CESTI?

Stres je odaziv u ponašanju pojedinca na stimulanse iz okoliša.

Njih zovemo stresori i mogu biti poprilično različiti:

 • važan ispit,
 • prirodna katastrofa,
 • rat,
 • svađa,
 • pretjeran opseg zadataka na radnom mjestu,
 • ozljeda,
 • prekomjerna tjelesna aktivnost,
 • zastoj na cesti,
 • spoj,
 • alkohol,
 • nezdrava hrana,
 • naporna veza, itd.

Ukratko, mnoge mogućnosti, koje se međusobno vrlo razlikuju.

Usprkos tome da riječ stres ima snažan negativan predznak, želim te upozoriti na podjelu, koju većina ne zna.

Na iznenađenje mnogih, postoje dvije vrste stresa:

 • pozitivan stres – eustres
 • negativan stres – distres.

Kad je pred tobom vrlo bitan događaj, recimo ispit, prezentacija u poduzeću ili važna tekma, stres je onaj koji će pobrinuti da fokusiranost ostane na vrhuncu, tvoje misli jasne, imaš mnogo pozitivne energije, zadaću obavljaš na najvišoj mogućoj razini, te tako postupno napreduješ.

POBRINE I ZA TO DA ZASJAJIŠ PUNIM SJAJEM

Ako je ikad bila prisutna dilema zašto ti je u zadnja 24 sata uspjelo odraditi osjetno više sadržaja nego recimo u prethodna tri dana ili zašto su rezultati na tekmi uvijek bolji nego oni na treningu, stvar je jasna. Pozitivan stres je onaj, koji će pobrinuti da radiš stvari na najvišoj mogućoj razini.

No, za negativan stres vrijedi upravo suprotno, jer ostavlja negativne posljedice u tvojem organizmu i povezan je prije svega, s neugodnim događajima odnosno negativnim signalima.

Ali pazi!

Kako s pozitivnim, tako i s negativnim stresom, suočava se svaki pojedinac i možemo reći da se radi o savim normalnoj situaciji, koju organizam, bez većih problema, uspješno obradi.

Nije važno tko si, što si, od kud dolaziš, stres je dio svačijeg života.

AKO SE DAN ZA DANOM BORIŠ S »MEDVJEDOM« PRIJE ILI KASNIJE ĆEŠ POPUSTITI

Konkretan problem nastane onda, kad je negativan stres vrlo čest, odnosno traje duže vremena i posljedično postane kroničan.

To je ona situacija, koja ima vrlo negativan utjecaj na tvoj organizam i čak može i ubiti.

Ne pretjerujem!

Stvar je sljedeća.

Kad smo ispostavljeni bilo kojem stresoru, aktivira se hipotalamično-pituitarno-adrenalna os odnosno HPA os. Radi se o principu, koji pobrine da se izlučuju stresni hormoni adrenalin i kortizol, koji prelaze u tvoj krvni tok i zato »zazvoni alarm«.

Upali se takozvani mehanizam »bijeg ili boj«, koji je zaslužan da smo opstali kao vrsta.

Naime….

Kad su naši preci naletjeli na neugodnu situaciju, recimo da ih je napala divlja zvijer, organizam je aktivirao sve moguće opcije na temelju kojih su lakše pobjegli od opasnosti, odnosno, s njom su se suočili. Otkucaj srca i disanje su postali brži, povećao se protok krvi u samim mišićima, razina šećera u krvi je poskočila, poboljšala se usredotočenost, te su usporili svi ostali procesi u organizmu, koji nisu bili nužni.

Važno je bilo samo to da je osoba u tom trenutku imala puno energije i snage i ujedno bila usredotočena i odlučna.

Sve to za cijenu samog opstanka.

No, danas je situacija poprilično drugačija.

Iako živimo u dobu, kad većina ima svega u izobilju i zapravo im ne prijeti nikakva ozbiljna životna opasnost (divlja zvijer, pomanjkanje hrane, rat, itd.), problemi koji su povezani sa stresom dolaze iz svih smjerova.

Kako je to uopće moguće?

NEKAD MEDVJED, DANAS ZAFRUSTRIRANI ŠEF

No, kad su »divlju zvijer« zamijenili naporan raspored, visoka očekivanja, loša hrana, manjak sna, pretjeran opseg radnih zadataka, brz način života, loši odnosi itd., došli smo na točku koja podsjeća na konstantan bijeg pred medvjedom.

U prošlosti su bile stresne situacije jako rijetke, što znači da su ljudi imali dovoljno vremena da su se smirili i situacija u tijelu bi se vratila na normalu. Danas pa tim neugodnim situacijama uopće ne vidimo kraja.

Većina dan već započne s velikom dozom stresa, zatim žure na posao, na radnom mjestu su suočeni s brojnim problemima, zaborave na kvalitetne obroke, nemaju vremena za razgovor sa svojim bližnjima, a kamoli za kvalitetan odmor, stoga postaju žrtve kroničnog stresa, iako toga uopće nisu svjesni.

Na točki smo na kojoj su se mnogi već pomirili s tom situacijom, zato mnogo puta naletim na izjave da je jednostavno tako, odnosno takav je život.

Ali ne! To razmišljanje je sasvim pogrešno.

Zašto?

Istina je da hormoni adrenalin i kortizol u stresnoj situaciji igraju pozitivnu ulogu i uspješno obavljaju svoj dio zadaće, te pripomažu samom napretku, ali ne zaboravi da to važi samo za kratkotrajan stres.

U primjeru kroničnog stresa, situacija je naravno potpuno drugačija.

Ako se dogodi da se udio spomenutih hormona često povisi, to stanje ostavlja katastrofalne posljedice na tvojem organizmu.

Govorimo o:

 • nakupljanju masnih naslaga (prije svega na području trbuha),
 • nekvalitetnom snu,
 • pomanjkanju energije,
 • nemiru, odnosno nervozi,
 • razdražljivosti,
 • depresiji,
 • slabom imunitetu,
 • sindromu »maglovitog mozga«, odnosno nemogućnost brzog razmišljanja,
 • bržem starenju,
 • visokom krvnom tlaku,
 • povišenom apetitu,
 • čestim glavoboljama itd.

Zato naravno slijedi pitanje, kako izbjeći te katastrofalne okolnosti i kako se zaštiti pred ostalim negativnim posljedicama.

Jasno je da nitko ne želi konstante svađe, taloženje masnih naslaga, brzo starenje, nekvalitetan san itd., zato je pitanje naravno na mjestu.

Okej…

Činjenica je da možemo jednostavno izbjeći određene stresore i odstraniti ih iz naše svakodnevice. Ako smo recimo pod stresom zbog posla, u kojem ne uživamo, ako nas guši nezdrava veza, loše se osjećamo zbog socijalnih mreža i slično. Na sve te okolnosti doslovno imamo utjecaj i možemo se za njih pobrinuti.

Naravno, postoje situacije na koje nemamo niti malo utjecaja i ostavljaju negativne posljedice na našem organizmu. Može se dogoditi da je zastoj na cesti, projekt na kojem smo radili cijelu godine ne odvija se onako kako smo pretpostavljali, razboli se netko do koga nam je jako stalo, ostavi nas osoba na koju smo uvijek računali. Sve je to dio života i na to se moramo pripremiti.

U suprotnom, posljedice tih povremenih stresnih situacija će se nakupljati, što u početnoj fazi uopće nećemo opaziti, a kroz duže vrijeme mogu biti sudbonosne.

Da bi tvoje tijelo, usprkos brzom načinu života, uvijek bilo u ravnoteži i super formi, predstavljam ti pet načina kako možeš pobrinuti da se ponište posljedice stresnih situacija i mogućnost za njihovo nastajanje još dodatno smanjiš.

ČUDESNA SNAGA JEDNOSTAVNE PRIRODE

Bez ikakve sumnje, na prvom mjestu na današnjoj ljestvici, nalazi se ultimativni »ubojica stresa« i to je optimalna tjelesna aktivnost.

Zašto je nalgasak na »optimalna« možeš pročitati na ovoj poveznici.

Zapamti da dok treniraš i trudiš se svim svojim snagama, u tvom mozgu se izlučuju takozvani endorfini, koji pobrinu da se osjećaš zaista super. Radi se o onom okidaču, koji pobrine da se na kraju tjelovježbe osjećaš zaista top!

Zato uvijek, kad dođe taj dan i čini ti se da možda nemaš dovoljno energije za trening, obavezno stisni zube, suoči se sa izazovom i odradi sve što ti je na rasporedu. Nagrada za tu odluku će biti, vjeruj mi, i više nego poštena.

Kad nekoliko puta osjetiš taj super osjećaj, treninzi ti uđu pod kožu i kvaliteta tvog života nenormalno poskoči.

LAKŠE GA IZBJEGNEŠ NEGO MU SE SUPROSTAVIŠ

Osim redovne tjelesne aktivnosti, jedan od ključnih čimbenika koji pomaže u stresnim situacijama je i kvalitetna prehrana. Prije svega zato jer s pravilnim odabirom izbjegnemo stres, koji može biti jako lukav.

Ne zaboravi da zapravo za razliku od ostalih okidača, koji se povremeno pojave, procesuirane i nekvalitetene namirnice, dan za danom uništavaju tvoj organizam, jer upravo tako aktiviraju prije spomenuti mehanizam, iako ti toga uopće nisi svjestan.

Ako se te namirnice povremeno pojave na tvojem jelovniku, to naravno nije nikakav problem. Pizza, burger, čokolada itd., sigurno neće ostaviti nikakve negativne posljedice, ako govorimo o umjerenim količinama.

U primjeru nezdravog životnog stila, znaj da je organizam zbog visokog sadržaja jednostavnih šećera, nezdravih masti, aditiva i ostalog, konstantno pod stresom.

AKO TE »GRIJEHE« NE ODKLONIŠ, RADIŠ SEBI VELIKU ŠTETU

S obzirom na to da spominjemo način života, na toj točki ćemo se dotaknuti još jedne vrlo bitne situacije, koja je, kako opažam, sve češća.

Događa se da brojni ljudi, koji žele oblikovati fit tijelo i zaživjeti zaista puni život, zaborave na jedan vrlo bitan element te vizije. A to je druženje.

Zapamti da moraš preobrazbu prilagoditi svojem životnom stilu, a ne životni stil preobrazbi. Važno je da dan za danom uživaš, veseliš se i imaš pozitive misli. Ukoliko odkloniš svaki poziv na večeru, piknik ili rođendan, jer te brine da ti neće uspjeti doseći postavljeni cilj, to je jako daleko od cijele poante.

Posljedica toga je konstantan stres, koji te grize iznutra i trajno te uništava.

Stoga zapamti da je sasvim normalno da se opustiš, zabaviš, družiš s prijateljima, skokneš u prirodu i jednostavno uživaš. Poanta života je u ravnoteži. Bez brige, usprkos pikniku ili rođendanskoj zabavi, s tvojom preobrazbom će biti sve u najboljem redu.

SIGURNO NAJJEDNOSTAVNIJE I NAJUGODNIJE ORUĐE U BORBI PROTIV STRESA

Osim već spomenutih savjeta, predlažem da sljedećeg počneš koristiti već danas. I to stoga, jer je usprkos svojoj jednostavnosti jako zapostavljen, a ujedno tako jako bitan, ako želiš živjeti s čim manje stresa.

Znaj da je kvalitetan san onaj, koji igra jednu od ključnih uloga, kad govorimo o super osjećanju i punom životu. Ne radi greške kao većina i dnevno si priušti od 7 do 8 sati kvalitetnog odmora. Radi se o razdoblju, kad se u tvojem tijelu situacija normalizira, hormoni se postave u ravnotežu i kreće regeneracija.

Jasno je da svi, koji premalo spavaju, postanu razdražljivi, teže razmišljaju, nemirni su itd. Sve je to posljedica stresa, za koju je krivo pomanjkanje odmora.

ANTISTRESNA SNAGA SUPER NAMIRNICA

Za kraj još dva savjeta, koje bez većih problema možeš uvesti u svoj način života i time najaviti konkretnu borbu svim stresnim situacijama.

Prva opcija je u zadnje vrijeme među mojim omiljenima, jer si uopće nisam mogao predstavljati da tako jednostavna stvar može pobrinuti za toliko toga dobrog

Svaki dan si priuštim napitak, kojemu dodam mješavinu super sastojaka i tako pobrinem da, pored ostalog, konzumiram i biljke, koje se mogu pohvaliti iznimnim antistresnim učinkom. Prije svega ašvaganda i maca su one, koje na području stresa, glase kao najučinkovitije biljke, s obzirom na to da utječu na hormonalnu ravnotežu.

Zato ti predlažem da taj trik čim prije postane dio tvoje svakodnevice. Malo vode, mješavina super namirnica odličnog okusa i stvar je rješena.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Esencijalne aminokiseline u prahu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se