🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 4 najgore namirnice za doručak (izbjegavaj ih!)
 

4 najgore namirnice za doručak (izbjegavaj ih!)

Predviđeno vrijeme čitanja: 3 min
Datum objave: 06/03/2017
4 najgore namirnice za doručak (izbjegavaj ih!)

Ako za ostale situacije u životu vrijedi izreka:

»Loš početak, dobar kraj«, pri preobrazbi ona OTPADA!

Pogrešan odabir doručka može ti uništiti cijeli dan i pokvariti sve tvoje planove. Zbog samo jednog nepromišljenog poteza na tvom se tijelo brzo mogu početi taložiti suvišne masnoće, možeš osjetiti nedostatak energije i ne se osjećati onako kako zaslužuješ.

Vjerojatno znaš o kojem osjećaju pričam.

Ako te zanima koji su najgori izbori ujutro, oni koje moraš izbjegavati ako želiš oblikovati zdravo, fit tijelo, pozorno pročitaj sljedeće retke.

OD POČETKA OVISI VIŠE NEGO ŠTO MOŽDA MISLITE

Od toga kako započneš svoj dan u velikoj mjeri ovisi koliko ćeš biti uspješan pri svojoj preobrazbi odnosno kako ćeš se osjećati tijekom cijelog dana.

Ako se sve skupa čini kao klišej, dozvoli da ti na brzinu objasnim u čemu je poanta.

Vjerojatno ti je poznat osjećaj kad dan započneš s negativnim mislima i ništa se ne odvija po tvom planu. Na cesti je ogromna gužva, kasniš na posao, šef viče na tebe jer projekt još uvijek nije gotov, zaliješ se kavom i tako dalje.

zmedaUkratko, katastrofa.

Vrlo slična situacija s još trajnijim posljedicama te čeka ako dan započneš krivim doručkom i njime inzulin “probudiš” na potpuno pogrešan način.

Inzulin je hormon koji igra glavnu ulogu pri uravnoteženju apetita i posljedično, taloženju suvišne masnoće.

Vjerojatno ti nije u potpunosti jasno što to točno znači, odnosno kako inzulin možemo držati pod kontrolom, pa ću ti situaciju razjasniti u sljedećim primjerima. Otkrit ću ti koji su to izbori doručka koje moraš izbjegavati.


NAJGORI IZBOR JE AKO GA NEMA

miha-zajtrkKao što sam spomenuo, jedan od glavnih ciljeva pri preobrazbi je oblikovati zdrav životni stil uz koji hormon inzulin uvijek ostaje u granicama normale.

Ako odaberemo pogrešne namirnice, radi njih se povećava razina šećera u krvi što znači da aktiviramo hormon inzulin koji višak energije pretvara u zalihe.

Riječ je o sasvim normalnoj pojavi koja može imati velike posljedice ako su promjene česte. Posljedice konstantnih promjena razine inzulina se često manifestiraju u visokom udjelu suvišne masnoće i čestom osjećaju gladi.

Zato je jedan od lošijih izbora ako uopće ne jedete doručak.

Unatoč tome što postoje različite međusobno oprečne teorije, iz osobnog iskustva vam mogu reći da je važno jesti doručak ako želite:

  • usvojiti zdrave navike
  • osjećati se odlično u svom tijelu
  • imati dovoljno energije za sve dnevne obaveze

Ako preskočimo doručak, povećavamo mogućnost za napadaj gladi i riskiramo da ćemo za ručak pojesti previše hrane i time povećati udio suvišne masnoće.


»DAR PRIRODE«, KOJI JE ZAPRAVO MAGNET ZA SUVIŠNU MASNOĆU

sadni-sokoviSljedeća navika koja ujutro šokira tijelo i probudi inzulin na najgori mogući način je ispijanje voćnih sokova.

Primjećujem da brojni pojedinci dan započinju čašom voćnog soka jer su 100% uvjereni da je to napitak pun vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.

Zaboravljaju da je zapravo riječ o tekućini koja je prepuna jednostavnih šećera i koja je, zbog načina pripreme, lišena kvalitetnih sastojaka.

Jednostavni šećeri u prehrani su oni koji utječu na količinu šećera u krvi i posljedično, na razinu inzulina. A kako je riječ o tekućim kalorijama, inzulin može jako brzo skočiti, prenijeti suvišan šećer iz krvi u masne naslage i opet pasti na jako nisku razinu, zbog čega često osjećamo napadaj gladi.

AKO JE SMEĐE, ZDRAVO JE

polnozrnate-struckeJako slična situacija se odvija u našem tijelu kad konzumiramo razne kvazi punozrnate proizvode.

Kako sve više stručnjaka upozorava koliko su za naše tijelo štetni proizvodi od bijelog brašna, proizvođači su počeli obraćati pažnju. Kao zdrava alternativa se preporučuju proizvodi od punozrnatog brašna, koji u umjerenim količinama nemaju negativan utjecaj na hormon inzulin.

Ali oprez.

Činjenica da je kruh, tost ili kroasan bolji ako je tamniji i smećkaste boje nije ono što potvrđuje da je riječ o proizvodu od punozrnatog brašna.

Brojni proizvođači očito zavaravaju kupce, zato vas upozoravam da čitate deklaraciju i uvjerite se što se zapravo nalazi u kruhu i ostalim sličnim proizvodima. Ako proizvod sadrži bijelo, pšenično brašno, neka ostane na polici.


AKO IH JEDE POLA SVIJETA, SIGURNO SU DOBAR IZBOR

kosmiciZa kraj još obrok za koji mi se čini da ga ujutro konzumira jako velik broj ljudi.

Pahuljice s mlijekom su simbol zdravog doručka i dobrog osjećanja. No je li to stvarno tako?

Ako izaberete prave i ako služe kao dodatak, onda je. U suprotnom takav obrok ujutro nikako ne savjetujem.

Veća količina klasičnih pahuljica s raznim dodacima će brzo podignuti razinu šećera u krvi. Što tome slijedi, već znamo i nije potrebno još jednom naglasiti kako ćete se osjećati zbog te greške.

Ako ste ljubitelj pahuljica, predlažem da odaberete zobene ili pirove, koje ne sadrže dodani šećer i jedite ih kao dodatak, na primjer uz pravi grčki jogurt.


I ŠTO STAVITI NA TANJUR?

Kako bi razina inzulina bila što veća konstanta, predlažem da se ujutro odlučite za doručak koji se temelji na kvalitetnim bjelančevinama i zdravim masnoćama. Tako ćete postići da vam ne nedostaje energije, i nećete odmah ujutro, kad tijelo najbolje troši suvišne masnoće, prekinuli taj proces.

Kako bi stvar bila još jasnija, evo nekoliko ideja: https://www.goldentree.hr/recepti/dorucak/

miha-drzi-FFT-sidebarUz pomoć jednostavnog plana prehrane, cijelo vrijeme ćete znati što, kada i koliko čega smijete pojesti. Riječ je o strategiji koja za razliku od ostalih programa zagovara zdrav životni stil, a ne kratkotrajne, mukotrpne i neučinkovite dijete za koje dobro znamo da ne funkcioniraju 😉

Ako vas slučajno zanima jedete li ujutro zdrav obrok, molim vas da mi u komentaru napišete što se nalazi na vašem tanjuru i s veseljem ću vam pomoći pri odabiru.

Prije nego što nastavite s dnevnim obavezama, nemojte zaboraviti stisnuti “like”, a ako vam se objava čini korisnom, podijelite ove kvalitetne informacije s prijateljima.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Mješavina pahuljica, sjemenki i suhog voća.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se