🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Gluten – glavni krivac za sve probavne tegobe?
 

Gluten – glavni krivac za sve probavne tegobe?

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 21/09/2020
Gluten – glavni krivac za sve probavne tegobe?

Događa li ti se da te sve češće ljute …

Napuhnutost, vjetrovi i bolovi u trbuhu?

Miha Geršič - bolovi u trbuhu

Osim toga, primjećuješ da ti planove kvare popriličan umor i nedostatak energije?

Znam …

Vrlo neugodne situacije.

Srećom, jako ih brzo možeš savladati.

I to zato jer su sve nabrojane neugodnosti često usko povezane sa sve omraženijom bjelančevinom nazvanom …

gluten.

Zato je važno …

u nekoliko sljedećih minuta ustanoviti da li si i ti dio skupine kojoj ovaj “neprijatelj” iz dana u dan kvari raspoloženje.

Ukoliko jesi, onda će ti rješenje, koje ću ti uskoro otkriti, u samo nekoliko dana donijeti konkretne promjene.

Sve to i još više od toga, čeka te u nastavku jer ćemo otkriti cijelu pozadinu “gluten-free manije”.

Sadržaj:

  1. ŠTO JE GLUTEN?
  2. CELIAKIJA
  3. INTOLERANCIJA NA GLUTEN
  4. ALERGIJA NA GLUTEN
  5. NAMIRNICE SA GLUTENOM

ŠTO JE GLUTEN?

gliadin i glutenin

Okej …

Za početak ćemo samo nabrzinu preletiti osnove. 

Gluten je zajednički naziv za bjelančevine koje se nalazi u žitu.

U osnovi su sastavljene od proteinskih graditelja, odnosno komponenti koje spadaju među:

  • glutenine i 
  • gliadine. 

GLUTENINI

Glutenini su u prirodi najveće bjelančevine koje mogu doseći molekulsku masu i do 10 milijuna daltona.

U samom sastavu glutena čine približno polovicu ukupne strukture.

GLIADINI

Druga polovica pripada gliadinima, koji prema zadnjim istraživanjima predstavljaju veliku opasnost za sve veći broj ljudi.

Naime, radi se o frakciji koja se smatra najopasnijom, odnosno otrovnom, što znači da može iz dana u dan uništavati tvoj organizam.

Osobito ako patiš od neke od sljedećih zdravstvenih tegoba:

  • celijakija,
  • intolerancija na gluten ili
  • alergija na gluten.

Usprkos tome, simptomi koji upozoravaju na prisutnost jednog od nabrojanih problema mogu biti jako slični, no važno je razumjeti u čemu se razlikuju.

CELIAKIJA

celiakija

Kad govorimo o negativnoj reakciji tijela na konzumiranje glutena, bez ikakve sumnje je najopasnija i najjače razarajuća …

celijakija.

Radi se o autoimunoj bolesti koja napada prvenstveno tanko crijevo.

Prilikom konzumiranja glutena, kod osoba s celijakom se pokrene imunološki sustav, što dovodi do sitacije kad antitijela počnu uništavati sluznicu tankog crijeva.

Posljedično dolazi do atrofije odnosno oštećenja crijevnih resica, što može, ukoliko ne reagiraš, dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

CELIJAKIJA – SIMPTOMI

Tijelo te na više načina upozorava da gluten predstavlja ozbiljnog neprijatelja za tvoj organizam.

Govorimo o:

  • kroničnoj dijareji odnosno proljevu,
  • slabijoj apsorpciji nutrijenata,
  • nekontroliranom mršavljenju,
  • bolovima u kostima i
  • bolovima u trbuhu.

Također, osobe s celijakom se često suočavaju sa slabokrvnošću, razdražljivošću, umorom i glavoboljama.

Prema podacima, pogođeno je približno 1 % populacije, što prema ocjenama stručnjaka, nije realna slika.

Prvenstveno iz razloga jer postoji i takozvana tiha celijakija, kod koje simptomi nisu tako jako očiti. Zato se često dogodi da usprkos oštećenim crijevima, bolest kod mnogih nije uopće ustanovljena.

INTOLERANCIJA NA GLUTEN

intolerancija na gluten

S poprilično sličnim tegobama se suočavaju i oni s …

intolerancijom na gluten.

U usporedbi s celijakom, intolerancija na gluten je raširenija, jer se prema zadnjim podacima s njom suočava približno   6–7 % populacije.

Glavna razlika između pojmova celijakija i intolerancija je u tome da kod intolerancije nije tako jako oštećena stijenka tankog crijeva.

Razlog tome je što ponavljanje neželjenog odaziva na hranu nije neposredna posljedica imunološkog sustava.

INTOLERANCIJA NA GLUTEN – SIMPTOMI

Kao što smo već rekli, simptomi kod intolerancije su vrlo slični onima koji se suočavaju s celijakijom.

To znači da govorimo o:

  • oštećenoj koži,
  • raznim osipima,
  • bolovima u trbuhu,
  • čestim mučninama,
  • povraćanju,
  • napuhnutosti,
  • vjetrovima,
  • iritabilnom crijevu,
  • glavoboljama,
  • depresiji,
  • anksioznosti itd.

Ukatko, cijela hrpa različitih upozoravajućih znakova, koje većina još uvijek pokušava pobijediti raznim lijekovima, što je, kako ćemo uskoro otkriti, potpuno pogrešan pristup.

Razlog za krivi potez je u nepoznavanju pravog izvora svih nabrojaniih tegoba.

ALERGIJA NA GLUTEN

alergija na gluten

Pored celijakije i intolerancije na gluten,  postoji i treća neugodnost.

A to je alergija na gluten.

Kod nje prilikom konzumiranja ljepljive proteinske tvari, baš kao i kod celijakije, dolazi do odaziva imunološkog sustava, s tom razlikom da protutijela u tom slučaju ne uništavaju crijevne stijenke.   

SIMPTOMI ALERGIJE NA GLUTEN

No, ubrzo nakon konzumiranja glutena, u slučaju alergije može doći do ozbiljnih reakcija.

Najčešće su to:

  • jaki bolovi u predjelu probavnog sustava,
  • otečenost lica i jezika,
  • iznenadna mučnina,
  • svrbež te
  • napuhnutost i vjetrovi.
CELIJAKIJA INTOLERANCIJA NA GLUTEN ALERGIJA NA GLUTEN
ODAZIV IMUNOLOŠKOG SUSTAVA
UNIŠTENA CRIJEVNA STIJENKA

Bez obzira na to s kojim se od nabrojanih simptoma suočavaš, daleko je najvažnije da: 

  • ih ne podcjenjuješ,
  • reagiraš što je moguće brže i …
  • uz pomoć osobnog liječnika te kvalitetnih testova, saznaš da li patiš od neke od nabrojanih tegoba. 

Čak i ako su simptomi jako blagi, opreza nikad dovoljno.

Već i najmanja upala (posljedica su, između ostalog, i probavne tegobe), u tvom organizmu može ostaviti katastrofalne posljedice, koje direktno utječu na to kako se osjećaš i na kvalitetu tvog života.

Osobito ako uzmemo u obzir duže vremensko razdoblje.

I ne samo to …

Zbog glutena se možeš i udebljati.

Negativan utjecaj upalnih stanja odražava se i na hormonalnoj slici.

Osobito na udjelu kortizola.

Radi se o stresnom hormonu koji je sposoban tvoje tijelo dovesti u situaciju zbog koje se nakuplja sve više masnih naslaga.

To znači da si praktički bez moći, ako ne znaš jesi li u grupi onih, kojima gluten predstavlja toksičan sastojak.

Zato ti toplo preporučujem da se što prije odlučiš za minimalnu investiciju u svoje zdravlje i raspoloženje, te se tako uvjeriš da li ovaj tihi neprijatelj  uništava i tvoje tijelo i raspoloženje.

Odaziv imunološkog sustava

Test možeš obaviti u jednom od laboratorija odnosno kod kuće, ako ti taj koncept više odgovara.

Bez obzira na konačan rezultat testova, u svakom slučaju je jedino učinkovito rješenje prilagođena prehrana.

Ukoliko ustanoviš negativne učinke glutena na tvoje tijelo, tvoja je zadaća odstraniti tu bjelančevinu sa svog jelovnika.

Zato je važno izbjeći vrlo opasne pogreške.

NAMIRNICE SA GLUTENOM

Naime, većina je uvjerena da se gluten nalazi samo u kruhu i tjesteninama, što je daleko od istine.

Realna slika je posve drugačija.

Ta potencijalno opasna bjelančevina se zapravo nalazi u hrpi raznih proizvoda, što potvrđuje i tablica koja te čeka u nastavku.

I ne samo to …

Ako želiš 100-% izbjeći gluten, onda je tvoj zadatak pridržavati se dva važna pravila.

  1. Kad biraš proizvode, uvijek se usredotoči na ovu oznaku, zbog koje možeš biti potpuno bez brige. Natpis “gluten-free” sam po sebi nije mjerodavan podatak. Osobito ako govorimo o alergiji i celijakiji.
  2. Kod proizvoda koji nemaju tu oznaku, obavezno potraži deklaraciju i pozanimaj se što točno unosiš u svoje tijelo.

Ne zaboravi da zakon određuje da svi alergeni moraju biti jasno definirani kako na deklaracijama, tako i na jelovnicima.

ŽITARICE

  • pšenica,
  • pir,
  • raž,
  • zob,
  • ječam,
  • kamut,
  • kruh i slični proizvodi,
  • tjestenine,
  • krušne mrvice,
  • pahuljice.

MESO I RIBE

  • panirano meso,
  • panirane ribe,
  • meso i ribe u umacima kojima su dodana zabranjena brašna.

MLIJEKO, MLIJEČNI PROIZVODI I NADOMJESCI

  • mlijeko sa žitaricama,
  • pića i napitci iz zobi.

KAVA, ČAJEVI I OSTALA PIĆA

  • napitci i preparati od zabranjenih žita (ječam, zob …),
  • pivo od ječmenovog slada ili pšenice.

SLATKI PRIGRISCI

  • čokolade sa žitaricama,
  • deserti od zabranjenih žita.

OSTALO

  • kvasac za kiselo tijesto,
  • seitan.

I još jedna važna informacija …

žitarice

Zapamti da i proizvodi bez glutena s oznakom “GLUTEN-FREE” mogu štetiti tvom zdravlju.

Nažalost, prehrambena industrija “gluten-free maniju” iskorištava sebi u korist i pripremila je cijelu hrpu različitih proizvoda koji sadrže tu bjelančevinu, ali istovremeno su puni šećera, aditiva i zasićenih masti.

Zato ti još jednom od srca savjetujem – uvijek čitaj deklaracije i moje objave. 😉

Pored korjenite promjene u vezi prehrane, za eliminiranje simptoma povezanih s negativnim odazivom organizma, ključan je još jedan korak.

A to je sanacija trenutnog stanja.

Kao što smo već rekli, upalni procesi uništavaju tvoj organizam. Kod glutena najviše stradaju tvoja crijeva.

Osobito jer toksičan okoliš oštećuje sluznicu tog organa, koji igru ključnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari.

Zato je važno stvari brzo postaviti natrag na svoje mjesto i tako se pobrinuti da tvoja crijeva mogu opet obavljati svoju osnovnu zadaću.

To možeš najbrže postići pomoću kvalitetnog probiotičkog kompleksa, koji se pobrine da tvoja crijeva preplave dobre bakterije, koje su inače prirodnim putem prisutne u tvojim crijevima, no popuste pod pritiskom upalnih procesa.

Poput vojnika jačaju stijenku tvojih crijeva i pobrinu se da ekspresno pobijediš probleme, kao što su proljev, napuhnutost, vjetrovi i bolovi u području trbuha.

Jedino na što moraš paziti je da dostatne količine tih mikroorganizama dođu na pravo mjesto.

Naime, želučana kiselina je za dobre bakterije vrlo uništavajuća.

Zato jedino pravo rješenje predstavljaju GAR HPMC kapsule.

One su otporne na želučanu kiselinu, što znači da štite dragocjeni teret i tako osiguraju da zdravi mikroorganizmi dođu točno tamo gdje su najpotrebniji.  Golden Tree Complete Biotics probiotici

Zato smo to rješenje upotrijebili i za oblikovanje vlastitog probiotičkog kompleksa Golden Tree Complete Biotics, koji je bez ikakve sumnje jedan od najučinkovitijih.

Jedan od razloga je jer rješenje, pored jedinstvene kapsule, sadrži čak 20 različitih sojeva zdravih bakterija, koje će se zasigurno pobrinuti za momentalno olakšanje.

I to takvom učinkovitošću da sam ti spreman vratiti cijeli iznos kupovine, ako rješenje ne opravda svoj ugled.

To znači da preuzimam cijeli rizik –  zato rješenje možeš isprobati bez ikakve sumnje.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Bakterije mliječne kiseline.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se