🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 4 glavna faktora za sprečavanje viška kože nakon mršavljenja
 

4 glavna faktora za sprečavanje viška kože nakon mršavljenja

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 22/03/2021
4 glavna faktora za sprečavanje viška kože nakon mršavljenja

strahKada bih te pitao čega se najviše bojiš kod preobrazbe, siguran sam da bi ti kroz glavu prošao višak kože.

Onaj višak koji visi preko ruba hlača, pojavi se na donjem dijelu ruke, unutarnjoj strani bedara i slično.

To je naporan dodatak tvom tijelu koji ti uništava samopouzdanje i sprečava da tvoja preobrazba stvarno bude potpuna. Srećom, ja znam kako riješiti tu situaciju, pa sam odlučio s tobom podijeliti tu tajnu.

Kazalo:

  1. KOLIKO ĆE BITI NAPETA TVOJA KOŽA OVISI O OVIM DVJEMA BJELANČEVINAMA
  2. KAKO OČUVATI ČVRSTU I NAPETU KOŽU?
  3. FAKTORI KOJI UTJEČU NA ČVRSTOĆU TVOJE KOŽE
  4. ŠTO KAD SE ODLUČIM NA PREOBRAZBU, JESAM LI TAD PREPUŠTEN SREĆI?
  5. IZABERI TRENING S KOJIM ĆEŠ POVEĆATI MIŠIĆNU MASU

KOLIKO ĆE BITI NAPETA TVOJA KOŽA OVISI O OVIM DVJEMA BJELANČEVINAMA

Najveći organ našeg tijela, koža, je nešto što uvijek nosimo i zato moramo paziti kako se ponašamo prema njoj. To posebno vrijedi u vrijeme preobrazbe.

Da je to stvarno istina mogu ti potvrditi oni koji su smršavili, ali su se zbog loše organizacije mršavljenja toga primali više puta i uvijek bili neuspješni.

Istina je da koža napravljena od brojnih tvari, ali kad govorimo o elastičnoj i zdravoj koži, glavnu ulogu prije svega igraju dvije bjelančevine:

  • Kolagen
  • Elastin

Kolagen je tvar koja u samoj građi kože predstavlja jedan od ključnih elemenata. Kao što smo već spomenuli, riječ je o bjelančevini koja osigurava čvrstoću i snagu samog tkiva.

No, na drugoj strani svoju ulogu igra elastin, koji brine da tvoja koža ostane zategnuta i napeta.

KAKO OČUVATI ČVRSTU I NAPETU KOŽU?

odvecna-kozaIako ti se podaci navedeni gore možda ne čine pretjerano zanimljivi, oni su ključni ako želimo odgovoriti na pitanje:

Kako sačuvati čvrstu i napetu kožu?

Razlog za to je činjenica da je sama prisutnost obje bjelančevine u tvom organizmu ovisna o faktorima na koje u većini slučajeva možeš utjecati.

O tebi ovisi hoće li tvoja koža tijekom ili nakon preobrazbe biti čvrsta i napeta ili ne.

Istina je! Ako ti još uvijek nije jasno o čemu pričam, sve ću otkriti u sljedećih nekoliko redaka.

FAKTORI KOJI UTJEČU NA ČVRSTOĆU TVOJE KOŽE

Koliko kolagena i elastina je u tvojoj koži ovisi o brojnim faktorima, ali kao i obično, neki preuzimaju ključnu ulogu.

RAZDOBLJE

Generalno vrijedi pravilo da su oni koji reagiraju kasnije, odnosno koji imaju prekomjerenu težinu dulje vremensko razdoblje, podložniji opuštenoj koži zbog pomanjkanja kolagena i elastina. Ne odlažite stvari nego reagirajte čim prije. Vrijeme je vaš saveznik.

KOLIČINA IZGUBLJENIH KILOGRAMA

Hoćete li se boriti s viškom kože ili ne ovisi i o količini kilograma koju ćete izgubiti. Što se više masnoća nakupi u našem tijelu, koža će se više rastegnuti i raširiti.

Ne lažite sami sebi! Kad se kilogrami počnu nakupljati, to je jasan znak da nešto nije u redu. Puno će lakše biti održati fit figuru i čvrstu kožu ako trebate izgubiti samo 5 kilograma, a ne 50.

STAROST

Uz već spomenute faktore, istraživanja su pokazala da ulogu u količini kolagena u vašem tijelu igra i starost. Naravno, to ne znači da za starije ljude preobrazba ne dolazi u obzir. Ni blizu! Samo želim reći da što prije odreagirate, to će sve biti lakše.

PUŠENJE

ako vas drugi već nisu uspjeli uvjeriti da kažete STOP ovoj navici, možda ovaj podatak bude. Nećete vjerovati, ali na količinu kolagena u vašem organizmu utječe i pušenje. Rezultati istraživanja pokazuju da oni koji ne puše puno lakše zadržavaju čvrstu kožu. Predlažem da za dobro kože i cijelog tijela čim prije prestanete pušiti.

ŠTO KAD SE ODLUČIM NA PREOBRAZBU, JESAM LI TAD PREPUŠTEN SREĆI?

Spomenuti faktori su oni koji prije samog početka preobrazbe utječu na stanje vaše kože.

Svejedno vas vjerojatno zanima što možete napraviti za vrijeme preobrazbe, tj. kad odlučite oblikovati figuru, kako bi vaša koža bila čvrsta i napeta.

Na toj točki važnu ulogu igra i oblik treninga i naravno, sastojci u vašoj prehrani.

IZABERI TRENING S KOJIM ĆEŠ POVEĆATI MIŠIĆNU MASU

Ako se najprije dotičemo treninga, jako je važno da na svoj raspored uvrstiš trening uz čiju pomoć povećavaš udio mišićne mase.

Mišići su oni koji će se pobrinuti da tvoje tijelo bude čvrsto i fit, a mišići će popuniti dio prostora koji je bio namijenjen masnoćama.

Naravno, to ne znači da će tvoje tijelo preko noći postati pretjerano mišičavo, ni blizu. Ono što želim naglasiti je da ni pod kojim uvjetom ne smiješ zaboraviti na tonus mišića jer on definitivno igra ulogu u očuvanju čvrste kože.

NEĆE IĆI BEZ URAVNOTEŽENE PREHRANE

Pored treninga, tijekom preobrazbe očuvanju napete kože pomaže i uravnotežena prehrana. Sljedeće namirnice prije svega imaju jako važnu ulogu u tom zadatku.

KVALITETNE BJELANČEVINE su ključne ako želimo očuvati napetu, zdravu kožu i izravno utječu na količinu kolagena u organizmu. Podsjećam te da je kolagen taj koji se brine da tvoja koža bude točno takva kao što želiš.

Kao što vjerojatno već znaš, bjelančevine se nalaze u mesu, jajima, pravom grčkom jogurtu, ribi, mliječnim proizvodima, crnom grahu, sjemenkama, brokuli i naravno, proteinskim napitcima koji su jako praktični i preporučljivi za sve koji se bave tjelesnom aktivnosti.

gtn-omega-3-kozaKao što pokazuju posljednja istraživanja, mjesto u skupini namirnica dobih za kožu zaslužuju i OMEGA 3 MASNE KISELINE, koje možemo naći u ribi (losos, sardine,…), sjemenkama, brusnicama, špinatu ili u obliku dodataka prehrani. Riječ je o masnim kiselinama koje pozitivno utječu na elastičnost kože. Više o omega 3 masnim kiselinama sam pisao OVDJE.

Ali oprez, veliki broj proizvoda na tržištu s Omega-3 masnim kiselinama sadrži jako niski udio tih kiselina, čak samo 35%. Zato ti preporučujem Golden TREE Omega 3 TG, koji sadrži visoku koncentraciju (70%) Omega-3 masnih kiselina (40% EPK i 20% DHK) u najkvalitetnijem trigliceridnom (TG) obliku, koji ima dokazano veću biološku raspoloživost, a samim tim i veću apsorpciju u tijelo.

I za kraj, još jedna tajna. Kad govorimo o čvrstoj, zdravoj koži, jednostavno ne možemo zaobići dvije namirnice koje se mogu pojaviti u super osvježavajućoj kombinaciji. Naravno, mislim na OBIČNU VODU i VITAMIN C.

Riječ je o stvarno super napitku koji će se pobrinuti da sinteza kolagena zahvaljujući vitaminu C bude još bolja, a tvoja će koža, ako je primjereno hidratizirana, biti elastična i sjajna.

miha-odvecna-kozaSvi nabrojani čimbenici doprinose čvršćoj i zdravijoj koži.

Činjenica je da s pravim pristupom možemo napraviti jako puno. Zato još jednom naglašavam da cilj nije izgubiti kilograme po brzom postupku, nego je ključna postupna preobrazba i oblikovanje zdravog životnog stila.

Ako konstantno mršavimo i debljamo se, to također utječe na elastičnost kože, zato vas molim da ne slijedite neke lude, brzinske dijete.

Upravo zato sam osnovao moju FT30 kojoj vjeruje više od 10000 mojih štićenika. Uz povećanje samopouzdanja, boljeg osjećaja i povećane energije, oni su dobili i svo potrebno znanje i usvojili navike uz koje sad mogu sami brinuti o preoblikovanju svog tijela, odnosno o svojoj težini bez yo-yo efekta.

JOŠ I OVO!

Ako su problemi s kožom veći ili ste izgubili veći broj kilograma, savjetujem vam da se o svojoj situaciji konzultirate s liječnikom.

Neka vam ne bude neugodno pitati za savjet ili mišljenje.

S obzirom na to da znam koliko trpe oni koji se susreću s ovim problemom, biti ću vam zahvalan ako ovu objavu podijelite s ostalima kako bi i oni pronašli rješenje ili spoznali istinu koja će im jako pomoći.

Ako slučajno imaš bilo kakvo pitanje, ideju ili povratnu informaciju, obavezno piši na miha@goldentree.hr ili ispod u komentar. Svaki feedback mi puno znači

IZVORI:

Molecular basis of tobacco smoke-induced premature skin aging. – Morita A, Torii K, Maeda A, Yamaguchi Y.

Supplementation with Eskimo Skin Care improves skin elasticity in women. A pilot study. – Segger D, Matthies A, Saldeen T.

Dietary water affects human skin hydration and biomechanics – Lídia Palma, Liliana Tavares Marques, Julia Bujan and Luís Monteiro Rodrigues

Role of Age-Associated Alterations of the Dermal Extracellular Matrix Microenvironment in Human Skin Aging: A Mini-Review. – Quan T, Fisher GJ.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Nezasićene omega-3 masne kiseline.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se