🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Spavanje – kvalitetnim odmorom do manje kilograma
 

Spavanje – kvalitetnim odmorom do manje kilograma

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 23/09/2019
Spavanje – kvalitetnim odmorom do manje kilograma

Da li te možda slučajno smeta sav taj višak masnih naslaga, koji se u zadnje vrijeme nakupio na tvom tijelu?

Bokovi, trbuh, stražnjica, noge … Sve su to područja, koja iz dana u dan dobivaju na opsegu, iako je tvoj način života praktički isti kao i uvijek.

No, je li to istina?

Vjerojatno uopće ni ne pomisliš da su za te tegobe možda krivi poremećaji u spavanju.

NESANICA – GLAVNI NEPRIJATELJ MRŠAVLJENJA?

Za početak izjava, koja je kriva da danas govorimo o tako jako važnoj temi.

Čovjek bez hrane može preživjeti otprilike 25 dana, bez vode otprilike 4 dana, bez spavanja pak otprilike 6 dana.

Priznajem da me ta informacija nedavno jako iznenadila i ujedno u potpunosti promijenila moj pogled na uspješnu preobrazbu.

Naime, kad sam počeo istraživati kako je to uopće moguće, došao sam do zaključka da većina pojedinaca zaboravlja na ključan element uspješne preobrazbe, koji bi zapravo trebao predstavljati osnovu optimalne strategije.

Zašto?

Činjenica je da spavanje utječe na većinu hormona, koji zapravo drže u rukama tvoju preobrazbu. To znači da nije važno koliko je snažna tvoja želja, kakva je tvoja pobjednička strategija, koliko treniraš … Ako ti iz ruku pobjegnu uzde tvoje preobrazbe, možeš zaboraviti na bilo kakav uspjeh.

Zato je jako važno da se ekspresno odazoveš i iskoristiš rješenje, koje će ti pomoći doći do boljeg sna.

Prije toga, moramo pogledati u čemu je uopće “catch” i zašto spavanje tako jako utječe na višak kilograma …

MEHANIZAM, ZBOG KOJEG PREŽIVIMO I DEBLJAMO SE

Obzirom na to da je dobar san izuzetno važan dio uravnoteženog načina života, pomanjkanje tog elementa organizam logično razumije kao stresnu situaciju.

Ne zaboravi da su se u prošlosti ljudi suočili s pomanjkanjem sna prvenstveno u opasnim situacijama, kad su bježali ili se borili.

Radilo se o stresnim situacijama, koje su odlučivale o životu i smrti, a odmor, naravno, nije bio moguć.

Čak suprotno!

Kad bi organizam iz okoline dobio signal da postoji potencijalna opasnost, aktivirao bi jedan od ključnih mehanizama za preživljavanje, u kojem najjaču ulogu igra hormon stresa kortizol.

Njegov udio bi u stresnim situacijama poskočio, što je bio jasan znak da se prioriteti u potpunosti mijenjaju. Tome prikladno bi se dogodile i prilagodbe unutar tijela, npr.:

 • poskočio bi otkucaj srca,
 • povisio bi se krvni tlak,
 • raširile bi se arterijske žile,
 • došlo bi do ubrzanog disanja,
 • promjenio bi se odaziv na bol
 • i, što je za nas najbitnije, usporio bi se metabolizam, jer je organizam počeo sa štednjom energije.

I pazi sad …

Pomanjkanje sna je u prošlosti bilo kratkotrajno i povremeno.

A danas?

Sasvim drugačija priča. Oboje znamo da je poremećaj spavanja problem, s kojim se mnogi suočavaju iz dana u dan.

Što to znači?

JEDINO, ŠTO RASTE JE UDIO VIŠKA MASNOĆE

Obzirom na to da je mehanizam preživljavanja ostao u potpunosti nepromijenjen, a mi smo na tu činjenicu posve zaboravili, susrećemo se s ozbiljnim tegobama.

Jer je naš metabolizam zbog neprestanog umora i pospanosti iz dana u dan osjetno sporiji, to znači da uz sasvim istu prehranu i količinu treninga pridobivaš na tjelesnoj težini, odnosno na udjelu viška masnoća.

Opasno je jer to ne primijetiš sve dok nije prekasno i problem ozbiljno ne udari po tvom samopuzdanju i razini energije.

Šokanto je da to nije jedini problem, koji utječe na tvoje kilograme.

Pazi …

VEĆ SAMO IME HORMONA GOVORI DA STVARI MOGU BITI JAKO KRITIČNE

Osim već spomenutih neugodnosti, još jedan hormon ti može izazivati tegobe, a prikladno nosi i pravi nadimak – hormon gladi.

Grelin je prenositelj (hormon), koji djeluje na centralni živčani sustav i utječe na tvoj apetit.

Naravno – što je više spomenutog hormona u tvom toku, izraženiji je osjećaj gladi, što znači da se osjetno teže držiš zacrtane strategije.

Dok spavaš, udio grelina u tvom organizmu snažno padne, jer je pred tobom dio dana, kad je zahtjev za energijom osjetno niži. Posljedično je tome primjeren i osjećaj gladi.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako pojedinci, koji svom organizmu ne namjene dovoljno sna, u tijelu imaju osjetno više spomenutog hormona u usporedbi s onima, koji se mogu pohvaliti kvalitetnim snom.

Što to znači?

Logično …

Osjećaj gladi im cijelo vrijeme kvari planove.

I ako se više puta razljutiš nad samim sobom, jer u večernjim satima bez kontrole “uništavaš” skrivene zalihe svih mogućih grickalica i slastica, onda znaš gdje se zapravo skriva razlog.

Ne manjak discipline i želje – kriv je manjak kvalitetnog odmora!

KORTIZOL, GRELIN I … PLAN KVARI JOŠ JEDNA NEUGODNOST

Priča s hormonima na ovoj točki još nije gotova.

Kad čovjek misli da je sve jasno, uvijek ga iznenadi još kakva informacija, a u ovom slučaju viška masnoća i sna, priča je jednaka.

Osim toga da ti planove mogu pokvariti kortizol i grelin, toj smrtonosnoj kombinaciji, koja uništava tvoju figuru, pridružuje se još jedan neprijatelj.

To je leptin.

Leptin, poput grelina, utječe na kalorijski unos – s tom razlikom da mozgu daje osjećaj sitosti i organizmu javlja o potrebama za energijom.

Tijekom spavanja je udio spomenutog hormona jako visok, što je očit signal da imamo više nego dovoljno energije i nema potrebe za dodatnim unosom. No, ako si i ti poput većine, žrtva pomanjkanja kvalitetnog sna, situacija je sasvim drugačija.

Jer si daleko od hormonske ravnoteže, tvoj mozak, usprkos dostatnom udjelu energije, dobije lažan signal da je je premalo, što se odražava u izraženijem apetitu. Osim toga, organizam uključi mehanizam, koji svu moguću energiju počne čuvati u obliku viška masnoća za kasniju upotrebu.

Naravno, do situacije u kojoj bi trebali svu tu pohranjenu energiju (ako način života ostane nepromijenjen) u pravilu nikad ne dođe, zato se masne naslage na tvom tijelu samo još dalje nakupljaju, a tvoja figura i raspoloženje snose posljedice i trpe.

Ako potegnemo crtu, možemo reći da jedna sama kriva odluka pokrene u tvom tijelu gomilu procesa, koje neprestano kvare tvoje planove. Mnogo je uzroka lošem spavanju, a sve zajedno ima još jače razorne posljedice, jer su istraživanja ponudila još jedan zanimljiv podatak.

KAD KONAČNO SHVATIŠ TKO KUMUJE TVOJIM KIKSOM

Oni, koji zaborave na ovaj ključan element uravnoteženog načina života, zbog svih prije spomenutih situacija na svoj jelovnik često uvrste “zabranjene” kalorijske zalogaje.

Jasno …

Jer se u svom tijelu ne osjećaju dobro, jer su razočarani svojim tijelom i osim toga, ljuti ih još i izraženi apetit, ne treba mnogo da se slome i iz skrivene ladice uzmu čokoladu, kekse, bombone i prepuste se malim, ali sudbonosnim zalogajima, koji ih na nekoliko minuta razvedre, a zatim opet udari okrutna realnost.

USPOREN METABOLIZAM + IZRAŽEN APETIT + ODUZET OSJEĆAJ SITOSTI + LOŠIJI IZBORI
= EKSPRESNO NAKUPLJANJE MASNIH NASLAGA

Moguće da ti je ova situacija poznata i živcira te, ali znaj da od danas pa nadalje više ne trebaš brinuti.

KRAJ LOŠEG SPAVANJA I NAKUPLJANJA MASNOĆA

Zaboravi na brige – za tebe sam pripremio fantastično rješenje za lakše spavanje.

Pobrinuti će za tvoj kvalitetan san, da se tijekom noći ne budiš, zaspiš bez problema i ujutro se probudiš s obiljem energije, te ono što je naravno najbitnije, hormone dovedeš u ravnotežu i tako ubrzaš svoju preobrazbu.

Naravno, to ti može do neke mjere uspjeti već s vrlo jednostavnim promjenama načina života, ali poželjno je da te trikove za zdravo spavanje uvedeš u svoju svakodnevicu.

Recept za dobro spavanje je sastavljen od toga da prije odlaska na spavanje ne koristiš telefon, tablet, računalo, da je soba u kojoj spavaš potpuno mračna i prozračena, te da svaki dan odlaziš na spavanje u isto vrijeme.

Ali, ako tvom organizmu nedostaju ključne tvari, zaboravi na kvalitetan odmor.

Ono što sam otkrio me iznenadilo. Svoje probleme sa spavanjem možeš otkloniti praktički u samo par sekundi.

Naime, postoji kombinacija namirnica, koja u sebi skriva izniman potencijal za bolji san i bez problema ju može iskoristiti svatko.

OSAM SASTOJAKA, KOJE TVORE FANTASTIČNO RJEŠENJE

Zajedno s ekipom stručnjaka nam je uspjelo oblikovati vrhunsku prirodnu formulu za bolji san.

Naš cilj je bio vrlo jasan:

Pomoću prirodnih sastojaka pobrinuti da su tvoji hormoni u potpunoj ravnoteži i da brzo i duboko zaspeš baš svaku večer.

Našu novu formulu smo nazvali Golden TREE Sleep Well.

Kao i uvijek, željeli smo ostati vjerni našoj viziji i držali smo se prirode.

Prirodni sastojci su oni, koji imaju pozitivan učinak na tvoje tijelo i kako se osjećaš, zato ni ne čudi da super formulaciju sastavljaju prije svega učinkoviti začini i biljke, kao što su:

 • odoljen,
 • melisa,
 • lavanda,
 • afrički crni grah,
 • hmelj,
 • višnja itd.

Ti prirodni sastojci zajedno blagotvorno utječu na probleme s nesanicom, anksioznosti, nemirom, s uravnoteženjem hormona, te tvoju preobrazbu pomažu vratiti natrag na pravi put.

Znam da ti nije svejedno za svoje tijelo i kako se osjećaš! Znam i da se želiš dobro i kvalitetno naspavati svaku večer. Zato te pozivam da naručiš svoju 30-dnevnu zalihu 100% prirodnih Sleep Well kapsula za kvalitetan san.

Jer Golden TREE Sleep Well javnosti nudimo po prvi puta, odlučili smo se da te povodom te prilike također i nagradimo.

Za tebe imam kupon SPAVANJE10, s kojim se možeš osigurati još 10-% popusta za kupovinu Golden TREE Sleep Well.

Već se veselim svim tvojim povratnim informacijama, jer znam da će promjene biti i više nego očite.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Za kvalitetniji, duži i dublji san mogu ti pomoći prirodni sastojci u Sleep Well.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se