🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Pogledaj zašto S tjelovježbom nema više rezultata? > Pogledaj zašto <
 

S tjelovježbom nema više rezultata? > Pogledaj zašto <

Predviđeno vrijeme čitanja: 6 min
Datum objave: 10/07/2017
S tjelovježbom nema više rezultata? > Pogledaj zašto <

Iskreno, ne znam imaš li dovoljno hrabrosti da si priznaš…

…ali imam osjećaj da se to događa i tebi.

Kad primijetiš da se nekome događa nešto neočekivano, bude ti žao te osobe ali u istom trenutku se uhvatiš u razmišljanju da se tebi tako nešto praktički ne bi nikad moglo dogoditi.

Nisam baš ponosan na to ali priznajem da sam i sam bio sličnog mišljenja kad sam prvi put primijetio da se preobrazba prijatelja unatoč disciplini, uloženom trudu i snažnoj želji, u potpunosti zaustavila. I prije nego što sam shvatio da je riječ o jako čestoj pojavi, dostignula me okrutna stvarnost.

Ostao sam stajati na istoj točki i bio sam potpuno zbunjen. Nisam primijetio gotovo nikakav napredak i zbog toga sam skoro odustao.

Na sreću, dokopao sam se podataka koji su me izvukli iz te situacije.

Ako ti je ta situacija poznata i zanima te koji su trikovi koje moraš koristiti kad se preobrazba zaustavi, predlažem da se skoncentriraš i ovu objavu pročitaš u cijelosti.

AKO TVOJIM ŽILAMA TEČE KRV, ONDA I TEBE ČEKA OVA SUDBINA

Istina je… dogodilo se meni, dogodit će se tebi i dogodit će se svakome tko želi doći do bilo kakvog cilja u svom životu.

A tjelesna preobrazba nikako nije iznimka.

Govorim o onom razdoblju u kojem se, unatoč uloženom trudu i disciplini, napredak zaustavi i tome sasvim očekivano slijedi veliko razočaranje.

Unatoč uvjerenju da je to grozna stvar čija si žrtva samo ti, s veseljem ti želim reći da se nije dogodilo ništa strašno.

Dosegnut je takozvani »PLAFON« odnosno »TOČKA PRIJELOMA«, što je sasvim normalno za svaku preobrazbu. I garantiram ti da ćeš se s tom situacijom, ukoliko je tvoj cilj konkretan, susresti više od 1x.

ZA NEKE TMURNA I PRESUDNA, ZA DRUGE ODSKOČNA DASKA DO NEVJEROJATNIH REZULTATA

Da to ne bude točka u kojoj ćeš očajavati i predati se nego točka u kojoj ćeš dobiti dodatnu energiju, elan i motivaciju, otkrit ću ti trikove uz čiju ćeš pomoć maksimalno iskoristiti danu situaciju koja će ti otvoriti vrata do vrhunskih rezultata.

Nemoj zaboraviti da je uvijek najteže tik prije nego što dosegneš vrh i ugledaš predivan pogled, da je najveća tama upravo prije točke kad se razdanjuje i da je život najčešće najtmurniji tik prije nego što se pojavi nova prilika.

Zato ne odustaj od preobrazbe, ako se napredak na kratko zaustavi, nemoj ići glavom kroz zid nego slijedi provjerene savjete!

Prije nego što odgovorim na pitanje od 1milijun €, moram te upozoriti na jednu jako važnu činjenicu.

S obzirom na to da je u svijetu tjelesnih preobrazbi i dobrog raspoloženja riječ »PLAFON« nešto što se sve češće koristi, prvo moramo definirati kad se ta situacija zapravo pojavljuje.

DO ČISTE ISTINE UZ SLJEDEĆA TRI ODGOVORA

Da ne radimo nepotrebnu paniku i već nakon prvog tjedna razmišljamo o točki prijeloma itd., savjetujem ti da prije proglašenja “crvenog alarma” iskreno odgovoriš na tri jednostavna pitanja:

 1. Držiš li se striktno predloženog plana prehrane?

Znači, da se ne događaju ovakve i onakve situacije tipa: pao je samo jedan komadić čokolade, jednostavno nije bilo opcije reći ne, ne želim da bacamo hranu, tako je lijepo zamirisalo iz kuhinje da mi nije bilo pomoći itd.

Ako ne ide drugačije, možeš voditi dnevnik obroka i tako točno vidjeti koliko “kiksova” je bilo na tom području.

Drugo pitanje se odnosi na vježbu.

 1. Stisneš li za vrijeme treninga stvarno do kraja…

…vježbe odrađuješ u cijelosti i »boriš se« do zadnje sekunde ili se događa da povremeno malo varaš, sažališ se nad samim sobom i misliš da će sutra biti bolje?

Treće pitanje se odnosi na odmor, odnosno na spavanje. Svi znamo koliko je to važan element preobrazbe, ali većina ga ne smatra ključnim – greška!

 1. Priuštiš li si prosječno barem 7 sati kvalitetnog sna?

Garantiram ti da ta varijabla ima jako važnu ulogu u jednadžbi za savršeno tijelo. Prije svega zato što utječe na regeneraciju, raspoloženje i nivo energije.

PRIJE NEGO ŠTO PROGLASIŠ IZVANREDNO STANJE, RAZMISLI O JOŠ JEDNOJ ČINJENICI

Ako su tvoji odgovori iskreni i čujem 3x DA, onda postoji velika vjerojatnost da smo u točki u kojoj će biti potrebne promjene, odnosno trikovi koje ću otkriti u današnjoj objavi.

Zašto samo velika vjerojatnost, a ne 100% garancija? Zato što moramo raščistiti još jednu stvar.

“Polakši napredak” ≠ “Plafon”

Sasvim je normalno da u početku preobrazbe kilograme, odnosno suvišnu masnoću gubiš puno brže, primjećuješ konkretnu razliku u konfekcijskom broju, raspoloženju itd.

To naravno ne znači da su nešto manje očiti rezultati u kasnijoj fazi preobrazbe lošiji.

Daleko od toga. Uvijek treba sagledati cijelu sliku i dati realnu ocjenu.

Zato predlažem da se usredotočiš na svoju preobrazbu i ne uspoređuješ se s ostalima i s njihovim napretkom.

Ako se ipak, ili bolje rečeno – kad se dogodi da se napredak unatoč:

 • uloženom trudu,
 • strogoj disciplini i
 • usredotočenosti na cilj

zaustavi, onda je potvrđeno da smo ga službeno upoznali.

NAKON VIŠE TJEDANA EKSPRESNE PREOBRAZBE, DOLAZI TRENUTAK ODLUKE; NOVE POBJEDE ILI POTPUNI PORAZ

Nakon tjedana u kojima su suvišni kilogrami odlazili kao od šale, garderoba se mijenjala, a samopouzdanje raslo i raslo, došli smo do točke na kojoj se pojavljuju crni oblaci.

Ali bez brige, to je samo »plafon«, odnosno točka u kojoj se tvoj napredak na kratko zaustavlja i u kojoj je jako važno kako reagiraš.

A koji je pravi potez?

Ako na početku preobrazbe ne napraviš groznu grešku i preko noći ne pretjeruješ s promjenama kao što su recimo:

 • pretjerani kalorijski deficit,
 • sedam treninga tjedno,
 • svi mogući dodaci prehrani itd.,

onda imaš više nego dovoljno manevarskog prostora.

Uvijek naglašavam da je šteta odmah na početku iskoristiti sve aseve koje skrivaš u rukavu. Savjetujem ti da si ostaviš malo prostora za promjene koje ćeš moći iskoristiti kad dođeš do »mrtve« točke.

Ako slijediš ovaj savjet i preobrazbe se uhvatiš postupno, onda kad dosegneš »plafon« imaš mogućnost da tu neugodnu situaciju pobijediš po brzom postupku i veseliš se novim rezultatima.

 1. ONO ŠTO RADI VEĆINA JE ZA AMATERE, TI ZASLUŽUJEŠ PUNO UČINKOVITIJE RJEŠENJE

Možda je ovo netipična tvrdnja, ali savjetujem ti da za cijenu super raspoloženja i lijepo oblikovanog tijela u vrijeme preobrazbe konzumiraš što više kvalitetnih namirnica i istovremeno gubiš suvišne masne naslage.

Želim da u vrijeme preobrazbe imaš puno energije, da masnoće koristiš učinkovito i da s lakoćom prijeđeš sve prepreke.

Zato, kad se preobrazba zaustavi, prve promjene ne bih radio tamo gdje ih radi većina.

Za početak bih plan prehrane koji se pobrinuo za prve rezultate ostavio nepromijenjen i na raspored bih radije dodao ekstra trening, odnosno pojačao bih raspored s aktivnostima.

Ne smiješ zaboraviti da je organizam jako oprezan sustav koji se po brzom postupku prilagođava na ponavljajuće uzorke.

Ako tjedan za tjednom izvodiš iste treninge, jednakim intenzitetom i izvodiš identične vježbe, onda zaboravi na vrhunski napredak.

Kad vježba postane previše »domaća«, to je znak da stvari treba »začiniti«.

To mogu biti nove vježbe, dodatno opterećenje, intervalni trening, veći intenzitet – ukratko, opcija je jako puno.

Znaš li za FT30?

Riječ je o jedinstvenom programu vođenih treninga koji po brzom postupku osvaja Hrvatsku. Možete ga pratiti preko tableta, telefona, kompjutera ili televizora, a za izvedbu vam nije potrebna nikakva dodatna oprema. To znači da uopće nije važno gdje se nalazite, uvijek možemo trenirati zajedno.

Program je zbog svoje strukture namijenjen svakom pojedincu koji želi oblikovati čvrsto, fit tijelo u kojem će se osjećati više nego odlično. ->> Više saznaj ovdje! <<-

 1. KAD ISKORISTIŠ SKRIVENO ORUŽJE BROJ 1, VRIJEME JE ZA SLJEDEĆU TAKTIKU

Kad 100% iskoristiš mogućnosti koje ti nudi raspored treninga, vrijeme je za sljedeći korak.

Ruku na srce, dodavanje treninga u nedogled nije moguće, a s obzirom na postavljeni cilj, ne bi bilo ni smisleno.

Ako želiš oblikovati čvrsto, fit tijelo, maratonski treninzi u potpunosti otpadaju. Kao što se organizam jako učinkovito prilagođava određenom rasporedu treninga odnosno intenzitetu, priča je identična i s prehranom.

Pogotovo za one koji u vrijeme preobrazbe gube veći broj kilograma i obavezno moraju prilagoditi kalorijski unos.

Predlažem da za početak malo sniziš unos ugljikohidrata, recimo da količinu namirnica poput smeđe riže, punozrnate tjestenine, zobenih pahuljica, batata, voće itd. smanjiš za 1/5 odnosno 20 posto. Ne trebaš komplicirati, već će i približavanje predloženoj promjeni biti više nego dovoljno.

Još jedno od mogućih rješenja na području prehrane je takozvana »šok terapija« koja je primjerena prije svega za one koji su se već konkretno približili željenom cilju. Da bi potrošnja masnoća bila maksimalna, savjetujem da recimo svakih 6-10 dana, ovisno o tome kako se osjećaš, konzumiraš nešto više kalorija nego inače, probudiš probavu i napustiš zonu komfora. Dovoljna će biti zdjelica grčkog jogurta s dodanim zobenim pahuljicama.

Nemoj zaboraviti, rutina je ta koja uspavljuje tvoju probavu!

 1. SAMO SE OKRENI NA DRUGU STRANU I ISTINA ĆE BITI PRED TOBOM

Ponekad se dogodi da baš sve radiš kako treba, samo tražiš rezultate u krivom obliku.

Prije svega, u gubitku kilograma je to jako česta pojava jer se većina koncentrira samo i isključivo na tjelesnu težinu. Upozoravam te na činjenicu da su mišići puno gušći od masnoće. To znači da, unatoč tome da brojka na vagi možda ne pokazuje nikakav napredak, on je u stvarnosti možda i više nego očit.

Kako je to uopće moguće, objašnjavam u ovoj objavi!

Zato još jednom naglašavam, nemoj zaboraviti na fotografije za usporedbu i mjerenje opsega. To su najbolji pokazatelji tvog napretka.

 1. NE RAZMIŠLJAJ TAKO NAIVNO I RADIJE SE PRIPREMI NA NJEGA

Četvrti savjet koji želim podijeliti s tobom je to da ponekad jednostavno moraš uzeti u obzir da prolaziš kroz teže razdoblje.

Sasvim je normalno i ljudski da dođu dani kad ćeš biti pod stresom, umoran i kad ćeš napraviti neku grešku, zbog čega će se preobrazba malo zaustaviti. Kad se uhvatiš u takvom razdoblju, nemoj uopće brinuti. Jednostavno ne odustaj, pobrini se za stres, popravi greške i usredotoči se na ciljeve.

Najvažnije pri samoj preobrazbi je da ustraješ i da prilagođavaš strategiju prema signalima tijela, odnosno prema napretku.

I nemoj zaboraviti – nove navike, novi rezultati!

UŽIVAJ U IZAZOVU, NE SAMO U »NAGRADI«

Želim te upozoriti da super rezultate nećeš vidjeti nakon nekoliko tjedna truda i discipline. Potrebno će biti malo više vremena, ali pritom ne zaboravi da je važno uživati u samom procesu preoblikovanja tijela. Onaj tko misli da će ga razveseliti samo konačni cilj se jako vara. Zato se zabavljaju, cijeni svaki napredak i ne opterećuj se drugima. Važna je samo tvoja preobrazba i tvoje raspoloženje.

Ako imaš ideju kako svoju preobrazbu pomaknuti iz »mrtve točke« ili ako ti se po glavi vrti neko dodatno pitanje, brzo mi to napiši u komentar i s veseljem ću prokomentirati.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se