🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 6 koraka za brzo pridobivanje mišićne mase
 

6 koraka za brzo pridobivanje mišićne mase

Predviđeno vrijeme čitanja: 4 min
Datum objave: 29/05/2017
6 koraka za brzo pridobivanje mišićne mase

Priznajem!
Sasvim slučajno sam napravio veliku grešku, ali obećajem vam da ću se potruditi da ju ispravim već danas.

Većina mojih objava namijenjena je onima koji žele sniziti tjelesnu težinu, ali oprez!

Postoje i pojedinci, a kojih sudeći po vašim porukama i pitanjima nije malo, koji žele povećati svoju tjelesnu težinu.

Ako te zanima kako na pravilan način dobiti na mišićnoj masi i konačno promijeniti brojku zbog koje si loše volje, u današnjoj objavi ćeš pronaći puno korisnih informacija.
Zato zatvorite sve druge prozore, ugasite telefon i pozorno slušajte jer ću vam u sljedećih nekoliko minuta reći nešto što vam može promijeniti život.

ONI KOJI PREVIDE SLJEDEĆU INFORMACIJU NAJČEŠĆE NIKAD NE DOĐU DO CILJA

Prije nego što počnemo, dozvolite da se samo na brzinu zahvalim svima koji ste mi pisali i upozorili me na ovaj problem. Potrudit ću se da uz pomoć današnje objave točno znate kako se uhvatiti ovog problema.

No, da ne potratimo dragocjeno vrijeme, predlažem da što prije počnemo.

Da izbjegnete zlovoljnost i pad motivacije kad unatoč uloženom trudu ne vidite ni najmanji napredak, počet ćemo na samom početku.

I iako će neki biti mišljenja da prva informacija nije toliko važna, savjetujem vam da ju ne podcjenjujete jer ćete u suprotnom imati puno dodatnog posla.

NEKA VAŠE OČI BUDU UPRTE U PRAVU METU, A NE POTPUNO POGREŠAN CILJ

Kad odlučite povećati tjelesnu težinu, upozoravam vas da se usredotočite na čistu mišićnu masu a ne samo na tjelesnu težinu.

FT-misicna-masa-sloncek-dumboZašto naglašavam ovo?

Često puta se dogodi da pojedinci koji se uhvate projekta “TJELESNA TEŽINA”, konkretno povećaju kalorijski unos i tako žele preduhitriti vrijeme. Rezultat ove potpuno pogrešne prakse je viša brojka na vagi, ali prije svega zbog većeg udjela suvišne masnoće.

Siguran sam da ne želite postati slonić Dumbo nego da u mislima imate čvrsto, fit tijelo koje je simetrično i zbog kojeg ćete se osjećati odlično.

Zato vas upozoravam da postoje određene granice koliko čiste mišićne mase možete dobiti u mjesec dana.


ČINJENICE SU ČINJENICE

Da stvar bude jasnija, pogledajmo tablicu ispod:

RAZDOBLJE AKTIVNOSTI% POVEĆANE MIŠIĆNE MASE
OSOBA, KOJA TRENIRA DO 1 GODINE1-1.5% TJELESNE TEŽINE
OSOBA, KOJA TRENIRA OD 1-3 GODINE0.5-1% TJELESNE TEŽINE
OSOBA, KOJA TRENIRA VIŠE OD 3 GODINE0.25-0.5% TJELESNE TEŽINE

Kao što možete vidjeti, jako je važan podatak koliko dugo već trenirate.

Ako napravimo brzi izračun za pojedinca koji ima recimo 70 kilograma, pazi pri prehrani i tek je započeo s preobrazbom, realno je očekivati da u prvom mjesecu na račun čiste mišićne mase dobije približno oko 0.7-1.0 kilograma tjelesne TEŽINE.

Oni koji se hvale da su u mjesec dana dobili 3 kilograma čiste mišićne mase vjerojatno nemaju pojma što rade ili imaju superiornu genetiku uz koju će bez problema moći sudjelovati u sljedećem fitness natjecanju.

Sami bez puno razmišljanja možete prosuditi u koju skupinu spadaju.

FT-misicna-masa-pinokijo


SAMO JEDNA ZAMKA MOŽE NAPRAVITI KONKRETNU RAZLIKU

Kako biste bez problema mogli obaviti prvu zadaću, usredotočit ćemo se na postupnost.

Što to točno znači?

Nije tajna da pri preobrazbi najvažniju ulogu igra prehrana. Zato vam savjetujem da količinu hrane koju konzumirate postupno povećavate i da istovremeno uredno pratite svoj napredak. Savjetujem vam da se važete, mjerite opseg i obavezno bilježite napredak fotografijama koje ćete moći uspoređivati.

FT-misicna-masa-johnny-bravoAko primijetite da nema željenog rezultata, da se tjelesna težina nikamo ne pomiče, onda postupno povećajte unos kalorija.

Predlažem da dnevno konzumirate dodatnih 200-400 kalorija.

Kad bi od danas do sutra napravili skok sa 2000 na 4000 kalorija i počeli se prežderavati pizzom, hamburgerima i svim ostalim kalorijskim bombama jer to radi netko koga pratite u teretani, to jednostavno ne bi imalo smisla.

Važni ste samo vi i vaš napredak.


BEZ OPEKE NEMA ZIDA

A kako je najpametnije konzumirati više kalorija?

FT-misicna-masa-beljakovine-211x211S obzirom na to da je naša želja fit, čvrsto tijelo i da želimo povećati udio mišićne mase, onda bez kvalitetnih bjelančevina jednostavno neće ići.

One su osnovni građevni materijal mišićnog tkiva i trebaju predstavljati osnovu vaše prehrane. Savjetujem vam da se kvalitetni izvori bjelančevina pojavljuju pri svakom obroku. Možete birati između čistog mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda itd., a velika vam pomoć mogu biti i kvalitetni proteinski napitci.

Ako ne udovoljite ovim uvjetima, to je kao da želite izgraditi kuću bez građevinskog materijala.


AKO ŽELIMO NAPREDAK, HORMONALNA RAVNOTEŽA JE PRIJEKO POTREBNA

Sljedeća stvar na koju vas želim upozoriti su masnoće.

FT-misicna-masa-mascobeDa ne bi bilo zabune, ne morate ih se bojati.

Govorimo o zdravim, kvalitetnim masnoćama koje obavezno morate uvrstiti na svoj jelovnik. One su praktički nužne za neometano funkcioniranje tijela, predstavljaju kvalitetan izvor kalorija i itekako su dobrodošle kad želimo postići hormonalnu ravnotežu i dobiti na kvalitetnoj težini.

Također, riječ je o skupini makronamirnica pomoću kojih jako brzo možete povećati unos kalorija.

Ništa jednostavnije od toga da pojedete dodatnu šaku orašastih plodova, komadić avokada ili recimo salati dodate nešto više maslinovog ulja. Trik pomoću kojeg 1,2,3 dodate tih ekstra 200 kalorija o kojima smo već govorili.


AKO IMATE PRILIKU, ZAŠTO NE IZABRATI NAJBOLJE

Da bi tanjur bio savršen, na brzinu ćemo se još dotaknuti ugljikohidrata.

FT-misicna-masa-presezekZa većinu predstavljaju primarni izvor energije, zato bez njih jednostavno ne ide. Ako trening želimo odraditi kako treba, za to nam treba gorivo. Preporučljivo je da je to gorivo što kvalitetnije.

Unatoč tome da postoje brojne teorije, svejedno vam savjetujem da se u prvoj fazi usredotočite na kompleksne ugljikohidrate; zobene pahuljice, batat, smeđa riža, punozrnata tjestenina. Uz njih ćete se pobrinuti da hormon inzulin ostane u granicama normale.

Inzulin je hormon koji višak energije pretvara u stanice, između ostaloga i one masne, što znači da se postotak suvišnih masnoća može brzo povećati.

Sad kad znamo što nam je sve potrebno za izgradnju, samo još treba ostvariti uvjete za napredak i na cilju smo.


UVJET ZA NAPREDAK

To možemo ostvariti samo kvalitetnim treningom u fazi koje izlazimo iz zone komfora, što znači da se trudimo postići maksimalnu kontrakciju mišića, odnosno njihovo stezanje. Kad mišiće izložimo dodatnom naporu, oni se na to prilagođavaju tako da jačaju, odnosno povećavaju se.

Upravo je to ono što želimo dostignuti.

Da sve još jednom na brzinu ponovimo; pojedinci koji u osnovi imaju nizak postotak masnoća i žele povećati tjelesnu težinu moraju se pobrinuti za dovoljnu količinu kalorija koju će dobiti iz raznolike prehrane, na raspored moraju uvrstiti redoviti trening i moraju se pobrinuti za kvalitetan odmor.

Ukoliko udovoljite ovim uvjetima, napredak je 100% garantiran.

Prije nego što zaključim, još ovo

FT-misicna-masa-rezultati-potrpezljivost-e1491210135387Riječ je o procesu koji će od vas zahtijevati disciplinu i strpljenje. Ako očekujete da će se rezultati pojaviti preko noći, bit ćete razočarani. Nagrada za uloženu energiju biti će više nego poštena i isplati se potruditi.

Još jednom naglašavam – ne uspoređujte se s drugima jer je svaki pojedinac priča za sebe i važno je samo to da se potrudite najjače što možete.

Ako želiš da i drugi pronađu odgovor na pitanje kako na zdrav način do više tjelesne težine, obavezno podijeli ovu objavu s ostalima i stisni “lajk.”

Ukoliko trebaš neku dodatnu informaciju ili imaš pitanje, što prije ga napiši u komentar ispod i s veseljem ću ti odgovoriti.Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prirodni protein sirutke u prahu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se