Pogledajte sve članke iz kategorije:
Med …
Ta božanstvena slatkoća, koja svakom jelu daje fantastičan okus i pobrine za savršenu teksturu.
Osim toga, može se pohvaliti ljekovitim učinkom, o kojem su nas uvjeravale i naše bake.
Ali polako …
Još uvijek mi se čini bitnim, da ne brzamo za zaključcima, nego da to super prirodno sladilo pogledamo kroz mikroskop.
Naime, čini mi se smislenim da se upitamo, da li med, usprkos svojoj slatkoći, u vrijeme preobrazbe, zaslužuje mjesto na tvojem jelovniku?
Pa pogledajmo …
Mogu ti namignuti da odgovor uopće nije tako jednostavan, zato predlažem da počnemo što prije.
Okej …
Da bi sve bilo što razumljivije, te da izbjegnemo svaku sumnju, za početak evo par bitnih informacija.
Kao što sigurno već znaš, med je slatka tekućina, koju pčele i ostali kukci proizvode većinom iz cvjetnog nektara. Radi se o prirodnom zaslađivaču, koje se koristi već preko tisuću godina i tijekom tog razdoblja je dobilo mnogo sljedbenika.
Podatak, bitan za razumijevanje cijele priče, je zapravo sljedeći.
Za razliku od klasičnog šećera (saharoze), med je smjesa glukoze i frukzote (približno 50 % – 50 %).
Osim toga, sadrži brojne mikro nutrijente, koje ne možemo pronaći u običnom šećeru.
SASTOJCI | JEDINICE | SADRŽANOST U 100 G MEDA |
energijska vrijednost | kcal | 304 |
B1 | mg | 0,004–0,06 |
B2 | mg | 0,002–0,06 |
B6 | mg | 0,008–0,32 |
C | mg | 2,2–2,4 |
kalcij | mg | 4–30 |
željezo | mg | do 3,4 |
magnezij | mg | 0,7–13 |
kalij | mg | 10–470 |
Neki od mikro nutrijenata, koje možemo pronaći u medu.
Ti nutrijenti su zapravo oni, zbog kojih si med zaslužuje mjesto u skupini “zdravih namirnica”.
Ali pazi!
To još uvijek ne znači da se ujedno radi o namirnici, koja se sigurno smije pojaviti na tvojem jelovniku, ako želiš oblikovati čvrsto i fit tijelo.
Najprije moramo ustanoviti, što je ono što medu daje posebnu čar i čini ga tako ljekovitim.
Okej …
Spomenuli smo već da med sadrži brojne mikro nutrijente. Bez obzira na sve, čini mi se najbitnijim da se prvo zaustavimo na cvjetnom prahu.
Radi se o onom sastavnom komadiću meda, koji ima izuzetno pozitivan učinak na tvoj organizam i može biti vro koristan alat za okrijepu.
Među ostalim, cvjetni prah:
Naravno, cvjetni prah nipošto nije jedina svjetla točka tog prirodnog zaslađivača.
Osim toga da med sadrži cvjetni prah, ne smijemo zaboraviti na izuzetno visok udio antioksidanata, koji su za zdravo tijelo itekako bitni.
Ne zaboravi …
To su oni elementi, koji sastavljaju obrambeni zid, kad te napadnu slobodni radikali.
Njih si možeš predstavljati kao “razbojnike”, koji u tvojem organizmu uzrokuju mnogo štete, iako toga nisi ni svjestan.
Posljedice njihovog ludiranja i prisutnosti, prije svega osjete tvoje stanice, što znači da se, prije ili kasnije, mogu pojaviti razne bolesti, ako nismo upozoreni na tu opasnost.
Osim nabrojenih učinaka, ne smijemo zaboraviti na još dvije super karakteristike, odnosno promjene.
Prema istraživanjima, konzumiranje meda u umjerenim količinama, pobrine za nižu razinu:
Ukratko, ako potegnemo crtu, možemo reći da med djeluje antibakterijski, antivirusno i antigljivično.
Zato nas uopće ne mora čuditi da se taj prirodni zaslađivač koristi i onda, kad želimo što brže zacijeliti rane, ljepšu kožu i zdrave desni.
Dakle, nema nikakve sumnje da med pozitivno utječe na to kako se osjećaš.
Ali pazi!
Svaka priča ima dvije strane, tako da konačna odluka o korištenju meda i uspješnoj preobrazbi, još uvijek nije “pala”.
Moram te upozoriti na dvije karakteristike, na koje većina ljubitelja meda, nažalost zaboravi.
A to je…
Da se u 100 grama meda skriva dobrih 300 kalorija. Dakle, ako svojem mini obroku dodaš žlicu meda, kalorijska vrijednost tog obroka skoči za približno 65 kalorija, što nikako nije zanemarujuća vrijednost.
Na to nikako ne smiješ zaboraviti.
No, osim relativno visoke kalorijske vrijednosti, još jedan problem predstavlja glikemijski indeks.
Ovisan je o tome o kojoj se vrsti meda radi, pa se u prosjeku kreće od 60 do 85. Prema tim podacima, med ubrajamo u skupinu namirnica sa srednjim, odnosno visokim glikemijskim indeksom.
Podsjetiti ću te da korištenje jednostavnih šećera (visok GI – više inzulina se oslobodi pri konzumiranju takvih vrsta namirnica) ni izdaleka nije idealno, kad želiš oblikovati čvrsto, zdravo i fit tijelo, jer inzulin predstavlja jednu konkretnu prepreku.
Stoga smo opet na početnom pitanju …
No, prije nego padne konačna odluka, pitanja ćemo se uhvatiti na sljedeći način.
Polazimo od pretpostavke da želimo:
To znači, da se moramo usredotočiti na zdrav način života, na temelju kojeg u svoje tijelo unosemo sve tvari, nužne za dosezanje prije spomenutih ciljeva.
Jer je med namirnica, koja se može pohvaliti brojnim hranjivim tvarima, koje imaju zaista odličan učinak na sam organizam, a ujedno se radi i o prirodnom zaslađivaču, koje može obogatiti mnoge obroke, predlažem ti sljedeće …
Ukoliko želiš da med postane dio tvog jelovnika, palim “zeleno svjetlo”.
Ali samo u slučaju, da se pridržavaš sljedećih pravila …
Upozoravam te da:
Ako je med filtriran, sadrži mnogo aditiva i možemo ga označiti kao procesuiranu namirnicu. U tom slučaju zaboravi na sve pozitivne posljedice tog prirodnog zaslađivača.
Jednostavan trik, pomoću kojeg ćeš brzo ustanoviti radi li se o kvalitetnom medu ili ne.
Malo meda stavi na papirnati ubrus i promatraj što se događa.
Ako med u par sekundi prokaplje na drugu stranu, to je očit znak da se radi o proizvodu koji je procesuiran i ima dodanu vodu, što nikako nije u redu.
Ako je ikako moguće, savjetujem ti da se odlučiš za potpuno prirodan med, te se uvjeriš o samom porijeklu i kvaliteti.
Ne zaboravi, kad se radi o hrani, opreza nikad previše.
Osobno si priuštim malo meda, većinom u kombinaciji s pravim grčkim jogurtom, zobenim pahuljicama i komadićima voća. Radi se o doručku, kojeg uglavnom odaberem kad znam da me čeka naporan dan i da je potreba za energijom malo veća nego inače.
Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.