Pogledajte sve članke iz kategorije:
U zadnje vrijeme vlada prava “peanut butter” opsesija, koju je praktički nemoguće izbjeći.
Govori se čak i o tome da maslac od kikirikija pomaže za ekspresno trošenje viška masnih zaliha.
Hmmm …
Izgleda skoro predobro da bi bila istina …
Je li moguće da ti ovaj slastan prigrizak, kao što je maslac od kikirikija, pomaže do ljepše oblikovanog tijela?
Upravo na to pitanje ćemo odgovoriti u ovoj objavi, te otkriti zašto se diže toliko prašine oko tog ludo ukusnog “snacka”.
Okej!
O ovom proizvodu pišu i govore svi, a malo je onih koji se usuđuju otkriti istinu.
Logično pitanje, koje se pojavljuje na ovoj točki, je naravno, zašto.
Što je doista ono, zbog čega toliko ljudi ovu namirnicu dodaje na svoj jelovnik?
Situacija je sljedeća …
Razloga zašto je, naime, više.
Kombinacija super okusa i prijatne teksture, koja može obogatiti brojne obroke, je logično jedan od glavnih razloga. Svi sanjamo o zanimljivom, raznolikom i ukusnom jelovniku, a maslac od kikirikija je jedan od dodataka, koji nam to omogućava.
No, osim prijatne teksture i super okusa, hranjiva vrijednost je također jedna od onih koji imaju snažan utjecaj.
Za početak moramo naglasiti udio, koji zasigurno nije značaj za namirnice biljnog izvora.
U 100 grama kikirikija se nalazi dobrih 20 grama bjelančevina, što je i više nego solidno.
Samo da te podsjetim, bjelančevine su izuzetno važne, ako želiš poboljšati mišićni tonus, oblikovati lijepu figuru i tijekom samog mirovanja potrošiti višak masnoća.
Već znaš da su mišići oni, koji za djelovanje trebaju najviše energije, koju uglavnom crpe upravo iz dosadnih rezervi (čitaj: masnih zaliha).
No, osim već spomenutih graditelja mišićnog tkiva, u hrskavim oraščićima, skriva se čak nekoliko vitamina i minerala. Radi se mikro nutrijentima, koji igraju vrlo važnu ulogu za super osjećanje i hormonsku ravnotežu.
Govorimo o:
A ni to još nije sve.
Na popisu kvalitetnih tvari, svakako moramo naglasiti i antioksidanse.
Radi se o tvarima, koji svojom prisutnošću zaustavljaju oksidacijske procese. Oni su ti, koji pokrenu različite kemijske reakcije, što predstavlja opasnost za tvoje stanice i može biti uzrok nastanka brojnih bolesti i …
…prebrzog starenja..
Osim već nabrojanih koristi, kikiriki se može pohvaliti s još jednim super podatkom.
Inzulin je hormon, koji igra vrlo važnu ulogu pri nakupljanju viška masnih naslaga. Problem se pojavi prije svega, kad zaboravimo na taj podatak i na jelovnik uvrstimo namirnice, koje razinu spomenutog hormona “vinu u visine”. Tad se konkretno poveća mogućnost za nakupljanje energije, što je zapravo vrlo neugodna situacija.
Za razliku od prigrizaka, koji se isto tako mogu pohvaliti punim okusom i super teksturom, glikemijski indeks maslaca od kikirikija iznosi samo 13.
Ta informacija ga uvrštava u skupinu namirnica s niskim glikemijskim indeksom, što je odličan podatak!
Ako stvar pojednostavimo, to znači da si ga možeš priuštiti bez imalo grižnje savjesti.
Ali pazi!
Svi ti super podaci su točni samo onda, kad izbjegneš 3 zamke i odabereš kvalitetan proizvod.
Naime, na tržištu postoji mnogo prigrizaka od kikirikija, koji mogu napraviti više štete nego koristi.
To ne smiješ zaboraviti!
Pogledaj …
Prva opasnost, na koju moram upozoriti, je povezana s najopasnijim dodatkom, koji doslovno uništava tvoj napredak.
Jer većinu proizvođača maslaca od kikirikija, nije briga za tvoje zdravlje, oblik tvoje figure i kako se osjećaš, već su samo usredotočeni na maksimalnu zaradu, spremni su iskoristiti sve opcije kako bi im to uspjelo.
Jedan od načina, kako mogu u svojoj strategiji biti nadasve uspješni, je povezan sa šećerima.
Jer je on kao dodatak osjetno jefitniji nego sam kikiriki, a ujedno pobrine za još jači okus, nažalost se često puta nađe među sastojcima.
Jasno …
Govorimo o promijeni, koja priču o maslacu od kikirikija, sasvim obrne na glavu.
Radi se o dodatku, zbog kojeg u tvojem tijelu dolazi do upala, a ujedno se unište sve prednosti kikirikija, povezane s niskim glikemijskim indeksom. Odmah po dodavanju jednostavnih šećera proizvodu, radi se o prigrizku, koji snažno utječe na razinu inzulina u tvojem organizmu i povećava mogućnost za nakupljanje viška masnih naslaga.
Savjet #1: maslac od kikirikija bez dodatnih šećera
Naravno, to nije jedina varka, pomoću koje proizvođači snižavaju troškove proizvodnje.
Sličnu funkciju kao šećer, ima još jedan dodatak, koji se sve češće pojavljuje u prehrambenoj industriji.
Govorimo o visoko procesuiranom palminom ulju.
Radi se o dodatku, koji se u zadnjih par godina, zbog svoje niske cjenovne vrijednosti, koristi kao zamjena za djelomično hidrogenizirane biljne masti. Proizvodnja i upotreba ovog otrova negativno utječe kako na okoliš, tako i na zdravlje pojedinaca.
Tvar, koja sadrži izuzetno visok udio zasićenih masti, praktički nema hranjive vrijednosti, bez pravog okusa je i stoga je toliko više opasna. Većina pojedinaca uopće ne zna da više puta tjedno u svoje tijelo unosi otrovnu tvar.
Ona je, među ostalim, povezana i s višim udjelom lošeg LDL kolesterola, što povećava mogućnost za razvoj bolesti srca i krvnih žila.
Konkretna opasnost!
Savjet #2: maslac od kikirikija bez dodanog palminog ulja
No, pored već nabrojanih zamki, povezanih s korištenjem maslaca od kikirikija, imam još jedan vrlo koristan savjet.
Ne zaboravi da nije bitno samo to što se skriva među sastojcima. Ključan podatak je i onaj, koji nam govori kako je bila namirnica proizvedena.
Da izbjegneš uporabu potencijalno opasnih tvari, koji se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi, savjetujem ti da se odlučiš za EKO opciju.
Naime, ekološka proizvodnja teče skladno s točno određenim strogim propisima i pod redovitim nadzorom certifikacijskih organa, te nadležnog inspektorata.
Radi se o onom zadnjem osiguranju, koje pobrine da u svoje tijelo uneseš što je više moguće, kvalitetne namirnice.
Savjet #3: maslac od kikirikija iz kontrolirane ekološke proizvodnje
Zato si zapamti sljedeće …
Kad odlučuješ, koji maslac od kikirikija odabrati, predlažem ti da se držiš sljedećih pravila:
1. U kategoriji “sastojci” moraju se nalaziti isključivo 100 % prirodni kikiriki, bez ikakvih dodataka. Postupkom mljevenja se mijenja struktura i tako nastaje maslac. To je cijela umjetnost.
2. Osim toga, ambalaža mora biti opremljena znakom, koji potvrđuje da se radi o proizvodu iz kontrolirane ekološke proizvodnje.
Dva kriterija, na koje nikako ne smiješ zaboraviti, odnosno previdjeti ih.
Jer želim da na svoj jelovnik uvrstiš isključivo visoko kvalitetne namirnice i proizvode, pala je odluka da ti i kod maslaca od kikirikija priskočimo u pomoć.
Znam da moramo držati kontrolu nad samom proizvodnjom, jer sebi, svojim bližnjima i naravno, svima koji mi vjeruju, želim ponuditi samo najbolje.
Svoju liniju proizvoda smo dodatno raširili i dodali joj Golden Tree Organic Peanut Butter, koji se može pohvaliti bombastičnim sastavom. Radi se o maslacu od kikirikija, koji je:
Ukratko, pobjednička kombinacija.
Ako želiš svoj jelovnik učiniti zanimljivijim i jelima dodati malo svježine, a ujedno u svoje tijelo unijeti puno hranjivih tvari, tada znaš što moraš napraviti.
Naravno, ne zaboravi na pravilo umjerenosti, jer i kvalitetnih namirnica može biti previše.
Umjereno i zdravo za fit tijelo! 😉
Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.