🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Je li zaista moguće smršaviti uz konzumiranje alkohola? Istina koja je iznenadila mnoge.
 

Je li zaista moguće smršaviti uz konzumiranje alkohola? Istina koja je iznenadila mnoge.

Predviđeno vrijeme čitanja: 1 min
Datum objave: 14/03/2016
Je li zaista moguće smršaviti uz konzumiranje alkohola? Istina koja je iznenadila mnoge.

Bez obzira na doba godine uvijek se može pronaći razlog za slavljenje ili zabavu. Osim hrane, sastavni dio takvog događaja je i konzumacija alkohola. S osjećajem gladi uspješno se izborimo već preko dana, kada pazimo što jedemo i tako izbjegavamo nezdrave obroke na zabavi. S alkoholom imamo potpuno drugačiju situaciju. Zaustavi li se preobrazba zbog alkohola, pretvori li se u suvišne masnoće ili ju alkohol čak ubrza i tijelo opskrbi energijom? Postoji više teorija, ali istina je samo jedna. Ona glasi…

Ponekad se dogodi da si nakon napornog dana ili uz kavu u posebnoj prilici priuštimo jednu ili dvije čaše dobrog vina, piva ili kakav osvježavajući koktel. Iako u tom trenutku zaboravimo na probleme i obaveze, ne prođe mnogo vremena a da se ne upitamo o utjecaju alkohola na naše mršavljenje odnosno preobrazbu tijela. Tako i treba!

1 gram alkohola sadrži 7 kalorija

1 gram alkohola sadrži 7 kalorija i probavlja se znatno drugačije u odnosu na druge makronutrijente. Organizam ga registrira slično kao i otrovnu tvar, što znači da se u potpunosti usmjeri na razgradnju i izlučivanje nakon toga. Kao rezultat toga tijelo prestaje trošiti kalorije, koje smo pridobili doručkom, užinom, ručkom ili dodatnim međuobrokom i usredotoči se isključivo na iskorištavanje odnosno razgradnju alkohola.

beerbauhJoš jedan izuzetno važan podatak koji prilično razjašnjava situaciju odnosi se na činjenicu da tijelo ne može sačuvati alkohol kao izvor energije za kasnije potrebe. Ako uvažimo obje informacije brzo ćemo spoznati da tijelo zapravo ne akumulira alkohol kao suvišnu masnoću, već zaustavlja njenu razgradnju odnosno uspori proces. Ako pogledamo šire, to znači da tijelo ne troši masnoće sve dok je usmjereno na razgradnju alkohola odnosno sve dok se energija iz makronutrijenata akumulira.

Pivski trbuh zapravo nije posljedica taloženja masnoće pretvorene iz alkohola, već iz ostalih kalorija jer tijelo nema mogućnost njihove razgradnje.Ne želim vas uplašiti. To, naravno, ne znači da si nikada više ne smijete priuštiti neku čašu alkohola ako želite postići željeni rezultat. Daleko od toga. Želim samo da znate što se dešava u vašem tijelu i kako to utječe na preobrazbu.vinoo

Vjerojatno se sada pitate što bi bio najbolji izbor u posebnim prilikama, kada nazdravljamo i veselimo se. Kao prihvatljiv izbor mogu navesti suho,polusuho vino ili žešća alkoholna pića bez raznih dodataka, kao što su sokovi, gazirana pića i sl. Upravo ti dodaci talože se kao masne naslage kada naš organizam prerađuje alkohol.

Ako na brzinu rezimiram sve što je napisano u današnjem članku mogu reći da alkohol u umjerenim količinama neće pokvariti vaše planove i onemogućiti postizanje zadatog cilja. Međutim, alkohol ima određen utjecaj na samu preobrazbu odnosno može je zaustaviti na neko vrijeme. Tu je još i informacija koju možda već imate. Ne zaboravite na vodu, jer će tako razgradnja alkohola biti brža i lakša, a izbjeći ćete dehidraciju i osjećaj slabosti.

Ne čekajte sljedeću zabavu da biste prijateljima ispričali sve što ste danas naučili, već podijelite danas ovu objavu. Ne brinite, čak i ako se katkad odreknete alkoholu nećete pogriješiti. Znate kako kažu: trijezne glave na veselje 😉


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prednost programa FT30, osim savjeta o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, su vježbe koje možeš izvoditi istodobno s onima koje se odvijaju na ekranu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se