🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Kad ti grešni slatki obrok pomaže pri preobrazbi?
 

Kad ti grešni slatki obrok pomaže pri preobrazbi?

Predviđeno vrijeme čitanja: 3 min
Datum objave: 22/01/2018
Kad ti grešni slatki obrok pomaže pri preobrazbi?

Javila mi se Špela i jako me iznenadila svojim pitanjem…

Uvjeren sam da ovu poruku jednostavno moram podijeliti s vama…

Jednostavno zato što je riječ o situaciji s kojom se susreće većina pojedinaca koji žele oblikovati čvrstu, fit figuru i često si postavljaju upravo to pitanje.

Kako odreagirati kad je želja za slatkim toliko snažna da joj se jednostavno ne možemo oduprijeti. Postoji li stvarno način da unatoč “greški” ne pokvarimo već ostvarene rezultate?

Znam da će te odgovor u današnjoj objavi iznenaditi, ali za početak predlažem da pogledamo što je napisala Špela.

PORUKA KOJA OTKRIVA PUNO TOGA

»Miha pozdrav!

Joj, stvarno ne znam kako ću dalje. Jednostavno ne mogu naći rješenje. Zanima me kako mogu pobijediti želju za slatkim, jer sam zbog toga jako često loše volje i peče me savjest. Tvoji trikovi su super, ali za mene jednostavno nisu dovoljni.

Vjerojatno zbog stresa i brojnih obaveza često ne izdržim i pokleknem. Često i tad kad su “oni dani u mjesecu” i želja za slatkim je jednostavno prejaka.

Zanima me, kad si je najpametnije priuštiti čokoladicu, keksić, muffin ili nešto slično, a da tijelu napravim najmanje štete.

Uživaj i hvala ti na odgovoru.«

I što je bio moj odgovor?

Idemo po redu.

NE BRINI, GRIJEŠIMO SVI

Za početak želim raščistiti jednu jako važnu nejasnoću.

Moram te upozoriti da ne postoje nezdravi obroci, samo nezdrave navike.

To znači da je sasvim normalno da si tu i tamo priuštiš obrok koji ne glasi za “idealan”, ali to ne predstavlja neki veliki problem. Kao što znaš, cilj je oblikovati zdrav životni stil u kojem uživaš i tako se približavaš svom zadanom cilju.

To znači…

Ako se na tvom jelovniku tijekom tjedna pojavi “grešni obrok” kao što je recimo pizza, muffin, sladoled ili nešto slično, ne moraš paničariti. Tvoja će preobrazba unatoč tome ići neometano.

O TOME KAD TO RADIŠ OVISI JAKO PUNO

Istina je da o tome kad zgriješiš ovisi koliko će snažno ta odluka utjecati na tvoju preobrazbu.

Baš mi se zato Špelina poruka učinila jako zanimljivom i ona se složila da ju podijelim s vama i otkrijem vam učinkovito rješenje, odnosno odgovor na postavljeno pitanje.

Pogledajmo što i kako.

Većina namirnica koje spadaju u skupinu “slatkih grijeha” sadrži visok udio jednostavnih ugljikohidrata.

Svojstvo spomenute skupine ugljikohidrata je brza razgradnja, konkretan utjecaj na razinu šećera u krvi i posljedično, drastičan rast inzulina u organizma. Inzulin je hormon gušterače koji je odgovoran za pohranjivanje energije u tvojem tijelu i brine da se višak šećera odstrani iz krvotoka.

PONEKAD TI SITUACIJA KOJA SE INAČE IZBJEGAVA MOŽE I KORISTITI

Načelno želimo izbjeći brzi rast inzulina jer je riječ o situaciji koja negativno utječe na to kako se osjećamo i na udio suvišne masnoće.

Ali stvari ipak nisu baš tako crno-bijele.

Situacija je sljedeća.

Postoji dio dana u kojem spomenuta situacija ipak nije toliko pogrešna. Stvarno!

Vjerujem da je tvoja pozornost sad na vrhuncu.

Najbolji trenutak u danu kad je smisleno zgriješiti je odmah nakon tjelesne aktivnosti. U to nema nikakve sumnje.

A zašto je to tako?

Zbog ova dva glavna razloga…

AKO IMA PROSTORA ZA POHRANJIVANJE, RAZLOGA ZA BRIGU JE PUNO MANJE

Tijekom tjelesne aktivnosti trošimo dobar dio glikogena koji se pohranjuje u mišićima i jedan je od glavnih izvora energije. Ako cijeli proces malo pojednostavnimo, glikogen se tvori iz glukoze, a ona iz ugljikohidrata.

Kad opteretiš mišićna vlakna, za samo gibanje koristiš glikogen koji se nalazi u samim mišićima i na taj način oslobađaš »skladište« u koje se kasnije pohranjuje energija.

Kako je poželjno da se glikogenske zalihe čim prije popune kako bi mišići bili spremni na nove napore, nije loše ako odmah nakon treninga konzumiraš grešni obrok i pobrineš se da taj proces bude što brži. Kao što smo već spomenuli, brza razgradnja jednostavnih ugljikohidrata je to što omogućuje brzinu tog procesa.

Ali nemoj zaboraviti da govorimo o povremenom grijehu.

Kad konzumiraš veći udio ugljikohidrata, proces trošenja suvišnih masnoća se malo usporava, zato nemoj da to postane redovita praksa.

BRŽA REGENERACIJA, BRŽI NAPREDAK

Uz spomenuto, postoji i još jedan razlog.

Osim ekspresnog punjenja glikogenskih zaliha, postoji još jedan proces koji je također jako zanimljiv.

Ako zgriješimo odmah nakon tjelesne aktivnosti, tom odlukom utječemo na brzinu regeneraciju mišićnog tkiva.

Zašto?

Ako trening odradimo kako treba i usredotočimo se na maksimalnu kontrakciju, posljedice tog treninga su mikrooštećenja mišićnih vlakana.

Ako se pobrinemo za idealne uvjere i nakon odrađene vježbe organizmu priskrbimo nužno potrebne tvari, time stvaramo uvjete za regeneraciju nastalih oštećenja i posljedično povećavamo zdrav udio mišićne mase, što je itekako poželjno.

Samo te želim podsjetiti da je viši udio zdrave mišićne mase važan ako želiš da je tvoje tijelo lijepo oblikovano i da u samom mirovanju trošiš čim više suvišnih masnoća.

Mišići su glavni potrošač kalorija u našem tijelu, a većinom iz crpe iz suvišnih masnoća.

Ako nakon treninga uz proteinski napitak konzumiramo i jednostavne ugljikohidrate, taj je proces još brži.

Sudeći po istraživanjima, inzulin koji se otpušta pri uživanju jednostavnih ugljikohidrata brine da se aminokiseline, koje su sastavni dio bjelančevina, koriste još brže za samu regeneraciju.

Aminokiseline su zapravo osnovni građevni materijal mišićnih vlakana i igraju jako važnu ulogu pri regeneraciji.

NE DONOSI ZAKLJUČKE PREBRZO

Ako se sad pitaš zašto ne bi nakon svakog treninga uživao u jednostavnih ugljikohidratima, moram te podsjetiti na ono što smo već spominjali.

Ako konzumiraš veći udio jednostavnih ugljikohidrata, proces uporabe suvišnih masnoća se usporava, što je velika šteta. Uz to, grešni obroci pored ugljikohidrata sadrže i zasićene masti, a s njima i puno dodatnih kalorija.

Neovisno o svemu, puno je smislenije da kad se odlučiš na grešni obrok, to napraviš nakon odrađenog treninga jer će tako negativan utjecaj na tvoju preobrazbu biti puno manji. Ako ništa drugo, »skladišta« za energiju su prazna i višak kalorija se može pohraniti na sigurno mjesto.

POZOR, NISAM JOŠ GOTOV!

Ako imaš bilo kakva pitanja o prehrani i zanima te kako mora izgledati tvoj jelovnik, koliko velike obroke moraš pripremati i kad, pročitaj još malo.

Na ta pitanja odgovara moja Fit Prehrana. To je jelovnik koji se prilagođava tvom tijelu i tvojem cilju. S njim uvijek znaš što, kada i koliko hrane moraš konzumirati.

Fit Prehranom dobivaš 5 raznolikih recepata svaki dan, a sve količine su prilagođene točno i samo za tebe.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prirodni protein sirutke u prahu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se