🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Je li genetika kriva za višak kilograma i neuspješnu preobrazbu?
 

Je li genetika kriva za višak kilograma i neuspješnu preobrazbu?

Predviđeno vrijeme čitanja: 2 min
Datum objave: 14/11/2016
Je li genetika kriva za višak kilograma i neuspješnu preobrazbu?

ft-blog-miha-genetikaImate li osjećaj da radite sve što znate i umijete, a svejedno ne postižete željeni rezultat?

Grozna situacija, zar ne?

A što je s vašom genetikom?

S obzirom na to koliko je priroda ponekad okrutna, zanima me sljedeće:

Jeste li se ikad pitali omogućuje li vam vaš genetski kod uopće uspješno mršavljenje, odnosno nizak postotak masnoće i čvrstu figuru?

TEŠKO PITANJE

Kao što vjerojatno znate, svi smo međusobno različiti i nigdje ne piše da svatko može uspjeti. Pitanje je možeš li ti uspjeti?

S obzirom na to da govorimo o ozbiljnoj temi, znam da ćete na portalu Fit tijelo sa mnom ostati do kraja objave.

-» Kako oblikovati svoju figuru iz snova u 90 dana bez pretjeranog odricanja… »

O tome kakvi smo u velikoj mjeri odlučuje naš genetski kod. Riječ je o svojevrsnim podacima s kojima se rodimo i na koje nemamo nikakav utjecaj.

Tako je kako je!

ČINJENICE SU GROZNE

Od samog je početka u nekoj mjeri odlučeno kako ćemo se razvijati i reagirati na utjecaje okoline. Naša figura u tome nije nikakva iznimka.genetika-dna-hr

Vjerojatno se već sad među vama našao netko tko je ponovio već poznatu izjavu: “Znao sam da je genetika kriva za višak kilograma i neuspješnu preobrazbu.”

Isto tako ne sumnjam da neki od vas razloga za neuspjeh traže u teškim kostima ili obiteljskoj povijesti. Svi imamo pradjeda ili bratića u četvrtom koljenu koji ima problem s kilogramima, pa se na toj točki ništa ne da promijeniti.

Zar ne?

I mislio sam.

Ljudi često razlog za neuspjeh traže tamo gdje nikako ne bi trebali.

Uvijek je kriva okolina, društvo, sistem, roditelji, prijatelji. Zanimljivo je da prstom nikad ne pokažemo na sebe.

Tako je!

Za sve suvišne kilograma, masnoće i loš osjećaj nije kriva ni genetika, ni teške kosti a još manje svi vaši rođaci.

genetika-hrMoguće je da će vas ovo zaboljeti, ali krivi ste vi sami.

Istina je da genetika ima utjecaj na vaš razvoj, ali ni približno onoliko koliko si predstavlja većina. Ako govorimo o tjelesnoj preobrazbi, genetski kod je taj koji odlučuje tjelesni tip pojedinca i svojstva povezana s njim.

Ako malo pojednostavim stvari, to znači da o genetskom kodu ovisi koliko brzo mršavimo, koliko mišićne mase možemo dobiti u određenom vremenskom razdoblju, kakav je naš bazalni metabolizam, kako se brzo skladište masnoće itd.

Riječ je samo o odazivima na signale iz okoline i ničem drugom.

KARTE SU PODIJELJENE, KAKVA ĆE BITI PARTIJA?

Možemo reći da su geni karte koje su nam podijeljene na samom početku života. Kakvu ćemo partiju odigrati s njima je potpuno druga priča.

Zapamtite, uvijek postoji način da pobijedite!

Istina je da će netko možda smršavjeti brže nego vi, ali to ne znači da je taj izazov za vas nemoguć. Nemojte tražiti izgovore. Ako ne možete ustati s kauča, to i dalje ne znači da je riječ o ozbiljnoj genetskoj smetnji koja ograničava uporabu viška masnoća.

Možda ste samo pobrali poznatu bolest zvanu “lijenoritis”, koja se na sreću vrlo brzo može izliječiti.

Ne obazirite se na druge i na njihov napredak. Važni ste vi i vaša djela. Kad ćete se dan za danom truditi kako bi postali najbolja verzija sebe, tada će vaš cilj biti dostignut. Uspoređivati se s nekim drugim je potpuno besmisleno, jer nikada nećete znati cijelu pozadinu njihove priče.

 

KAD PREZIME NIJE JEDINA ZAJEDNIČKA STVAR

nezdrava-hrana-hrKako smo prije govorili o članovima obitelji koji imaju problem s viškom kilograma, zanima me još nešto.

Jeste li se ikad pitali što im je svima zajedničko, odnosno kakav je njihov životni stil, koliko su aktivni i kako se hrane? Siguran sam da prezime nije jedina zajednička stvar po kojoj bismo ih mogli uvrstiti u istu skupinu.

Dokle god ne konzumirate više kalorija nego što ih u jednom danu potrošite, višak energije se neće pohranjivati u obliku viška masnoća, bez obzira na vaš genetski kod. A ako želite oblikovati čvrsto tijelo, trebate trenirati i točka.

GLAVU GORE I POGLED PREMA CILJU

Zašto?

Jednostavno zato što na glavne čimbenike u cijelosti utječemo sami.

Što ćete jesti i koliko kvalitetno ćete trenirati ne ovisi o vremenu, politici, društvu, gospodarskom razvoju i sličnim stvarima, nego samo o vama samima.

Poznaješ li nekoga tko je uvjeren da mu genetika sprečava put do pravih rezultata? Preporuči mu da pogleda ovu objavu i siguran sam da ga zajedno možemo staviti na pravi put 😉 Ako si s nama prvi put, obavezno se prijavi na našu mailing listu na kojoj sa čitateljima dijelim super savjete, besplatne treninge i ostale novosti koje zajedno s ekipom pripremam samo za vas!

Uh, da ne zaboravim, još i domaća zadaća!

Stani pred ogledalo i osobu koju vidiš lijepo pozdravi, nasmiješi joj se i barem 3x izgovori čudesnu riječ “MOŽEŠ!


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se