🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Efekt snježne grude – glavni razlog jo-jo efekta
 

Efekt snježne grude – glavni razlog jo-jo efekta

Predviđeno vrijeme čitanja: 8 min
Datum objave: 29/07/2019
Efekt snježne grude – glavni razlog jo-jo efekta

Priznajem, zaista neugodna situacija …

Kad u samo par tjedana uništiš skoro sve za što si se trudio mjesecima i mjesecima, tad znaš da je nešto krenulo jako po zlu. 

Pred očima ti se poruši cijeli svijet.  

Taj crni scenarij te može pogoditi bilo kad i potpuno uništiti tvoje samopouzdanje i tvoju motivaciju, a pogotovo ako napraviš samo par sudbonosnih koraka.

O tome kako se osjećala i kako je joj je grozno nedavno bilo, bez ikakvog filtera i sasvim iskreno, progovorila je moja štićenica Anja. I to zato, jer je željela, da uz moju pomoć, ti svakako izbjegneš u tu groznu situaciju. 

Zato predlažem da se maksimalno fokusiraš na sljedeće retke. 

PRIČA, KOJA ŠOKIRA 

Anja je u našoj zatvorenoj facebook grupi napisala ovo … 

“Hej, hej! Sjeća li me se netko. Je li ovdje netko tko me još pozna? No, da budem iskrena, više ni sama sebe ne poznam. Poput robota sam, koji napravi što mu se kaže, nemam svoje mišljenje, potpuno sam bez energije, bez prave volje da bih bilo što radila, zdravlje me počelo zafrkavati i kao točka na i, ne mogu više obući ono što želim.

Znam koja je to prava strategija, ali svejedno trebam vašu pomoć. Kad sam sa 105 kilograma došla na 69, mislila sam da se nikad više neću vratiti na stari put. Uopće mi nije bilo jasno zašto bi, s obzirom na to da je s 69 kilograma sve bilo tako dobro. Osjećala sam se super, sve sam mogla obući, bila sam puna samopouzdanja, na mom obrazu je bio samo osmjeh.

No, danas iskreno mogu reći da sam se opet našla na pogrešnom putu. I zaista želim nešto napraviti, prije nego vaga ponovno pokaže 100 kilograma.

Imala sam cijelu hrpu obaveza i problema, zato sam opet počela s grickalicama. Sve nabrzinu i stojećki. Danas sam stala na vagu i pokazala je 80.5 kilogramov. Opet sam se suočila s migrenom i glavoboljama, koje su ne tako dugo unatrag, bili samo blijedo sjećanje na prošlost.

Dosta mi je toga!

Želim se osjećati super i znam da to mogu i da ću uspjeti.” 

Ako možda slučajno ne znaš, Anja je bila osoba, koja je do nedavno bila super izvor motivacije i primjer uspješne preobrazbe. 

Da je tome zaista tako, pokazuje donja foto usporedba, koja te doslovno “baci na stražnjicu”. 

Siguran sam da se slažeš da je ovo zaista “vaaaaau” uspjeh. 

No, iako je Anja uspjela doseći svoj cilj o kojem je dugo vremena samo sanjala i u svojem tijelu se osjećala zaista odlično (energija, samopouzdanje, koncentracija,…), danas je, kao što se može vidjeti iz objave, priča sasvim drugačija. 

Anja je opet na točki, gdje treba pomoć. 


ŠTO SE KVRAGU DOGODILO 

No, pitanje je …

kako je to uopće moguće?

Sudeći prema komentarima, koji su se počeli nakupljati ispod Anjine objave, brzo je postalo jasno da Anja nikako nije jedini primjer. 

Ovakve osjećaje poznaje mnogo pojedinaca, a možda si i ti među njima…

A to ostavlja katastrofalne posljedice, kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini svih nas i većina o takvim “neuspjesima” uopće ne želi pričati. 

To je, naravno, velika šteta! 

Zato predlažem da što prije otkrijemo koje je to učinkovito rješenje i pogledamo što se to dogodilo s Anjom.

U 4 FAZE DO POTPUNOG PORAZA 

Da bi sve skupa bilo kristalno jasno, za početak ćemo nabrzinu definirati 4 osnovne faze, s kojima se suočava velika većina pojedinaca, koji nalete na spomenuti problem. 

Faza Iborba s viškom kilograma.
Faza IIuspješna preobrazba i osvojen trenutni/konačni cilj.
Faza III – početak problematičnog razdoblja.
Faza IV – ponovno nakupljanje masnih naslaga, manjak energije, pad motivacije. 

Ne zaboravi, ako ti na određenoj točki uspijeva, to još ne znači da možeš u potpunosti biti bez brige.

To je vrlo opasno razmišljanje, jer se situacija vrlo lako može okrenuti, ako nismo dobro pripremljeni. 

Jedno su naši ciljevi, a nešto sasvim drugo relanost, koja te mnogo puta može iznenaditi.

 

ZAKONI PRIRODE, KOJE JE NEMOGUĆE IZBJEĆI 

Okej …

Prije nego razvijemo strategiju, zbog koje se nikad više nećeš vratiti na početnu točku, želim ti reći da ne postoji osoba, koja nije prošla kroz uspone i padove. U prirodi sve kruži, teće, mijenja se i prelazi u različite faze, te tvoje raspoloženje nije apsolutno nikakav izuzetak. 

Ako u ovoj objavi tražiš čudesnu formulu, koja će pobrinuti za ludo ushićenje, “next level” motivaciju i konstantnu energiju, kojoj nema para, tada te moram razočarati, jer nisi na pravom mjestu.  

Naravno da je važno da smo motivirani, imamo postavljene ciljeve i želimo napredovati cijelo vrijeme, no ne zaboravi da bez obzira na sve, dođu dani, kad nismo u najboljoj mogućoj formi. Tad je važno da pametno odreagiramo i izbjegnemo ono što se dogodilo Anji.  

Zato je glavno pitanje današnje objave sljedeće …

Kako očuvati super rezultat, konstantno napredovati i pobrinuti da se višak kilograma NIKAD više ne vrati. 

Znam, velika želja, ali obećajem ti da možeš uspjeti.

Zato pozorno prisluhni!

Kao što smo već napomenuli, sasvim je normalno da se mijenja tvoje raspoloženje, razina energije, motivacija itd. 

Ta činjenica će biti naše ishodište u rješavanju spomenutog problema.

AKO SE DOGODI DA TI POBJEGNE “PREKO RUBA” ZABORAVI NA SVOJE SNOVE 

Jednostavno zato, jer se loše raspoloženje, višak masnih naslaga i mlohavi mišići, opet pojave kad postaneš žrtva “efekta snježne grude”.   

Okej, što to uopće znači. 

Jedan krivi obrok, jedan propušten trening, dan bez prave motivacije …

nije problem. 

Sve to su događaji, koji se prije ili kasnije pokažu na tvojem “rasporedu”, no pitanje je kako u toj situaciji odreagiraš. 

Iako sve skupa na prvi pogled izgleda nedužno, u stvarnosti se radi o izuzetno opasnoj situaciji. 

Zašto?

Naime, mnogo puta se dogodi da grešan doručak prati i grešna užina, ručak i večera. Jedan propušten trening obično prati cijeli tjedan bez ikakve aktivnosti. I jedan dan bez prave motivacije se razvuče na mjesec dana, tijekom kojih žalimo sami sebe. 

Zapamti da jedan loš događaj sigurno neće imati nikakav utjecaj na to kako se osjećaš i na tvoju preobrazbu. Poput male grude, koja miruje na ravnoj površini.

No, ako se dogodi da tu grudu snjega gurnemo preko ruba i ona počne postajati sve veća i veća, situacija je tad sasvim drugačija. Mala gruda postane kugla, koja ima uništavajuću moć.  

I potpuno ista stvar se dogodi ako dopustimo da jedan loš dan, jedan loš obrok, jedan propušten trening, “pobjegnu preko ruba” i udare po našem napretku.  

Događaj, koji je sam po sebi sasvim nedužan može uništiti sve super rezultate i baciti te natrag na točku iz koje se ponovno teško pokrenuti, ako te opasnosti nisi svjestan. 

Zato je logično da te zanima koje je to učinkovito rješenje. 

To ću ti otkriti u sljedeća 4 koraka. 

ISKREN ODGOVOR NA PITANJE “ZAŠTO” 

Nije važno kako glup i nelogičan ti se čini korak #1 molim te da ga nikako ne potcjenjuješ. 

Njegova snaga, ako možemo tako reći, u stresnim situacijama je izuzetna i vjeruj mi da će ti biti puno lakše ako odradiš sljedeću domaću zadaću.  

Jer sam siguran da ne želiš biti dio projekta, koji nema pravu viziju, niti svrhu, želim te upozoriti da ni preobrazba nije nikakva iznimka. 

Raditi nešto samo zato da si u akciji i gibanju je kontra produktivno. Ne vjerujem da bi bilo tko želio išta takvo. 

Svaka priča ima svoj “zašto” i također i tvoja preobrazba i tvoj život ga definitivno trebaju. 

Zato te molim …

Uzmi si par minuta vremena samo za sebe, pobrini da te nitko ne ometa i iskreno mi odgovori na pitanje …

Zašto zaista želiš preobrazbu?

Samo da te upozorim, odgovori kao što su …

jer me smeta masnoća, jer se ne osjećam dobro, jer mi nedostaje energije, definitivno ne dolaze u obzir. 

Jednostavno su previše blagi i nemaju pravu snagu. 

Želim da su tvoji odgovori na pitanje “zašto” jasni i glasni!  

Jer želim pucati od samopouzdanja i sebi dokazati da mogu uspjeti na poslovnom putu, jer želim biti uzor svojoj djeci i pokazati im kako je lijep život i što se sve može postići, jer želim zaživjeti pun i aktivan život, itd …

To su one definicije, koje imaju širinu i sigurno će pobrinuti da se nakon manjeg pada ekspresno digneš i juriš prema cilju.

Ako znaš zašto nešto snažno želiš, tada znaj da se dan lošeg raspoloženja sigurno neće pretočiti u cijeli mjesec plakanja i jaukanja, nego će ubrzo sve opet biti u najboljem redu. 

Zadaća # 1: Jasno i glasno definiraj svoj “zašto”. 

EKIPA DA TE KAP 

Osim jasno definirane vizije, postoji još jedno skriveno oružje, koje također pobrine da nedužna gruda snijega ne pobjegne preko ruba.

Vjerojatno se slažeš da je teške trenutke mnogo lakše pobijediti, ako se možeš na nekoga osloniti, popričati o samoj situaciji, pitati za rješenje ili mišljenje.

Zato je poželjno da se kako u vrijeme preobrazbe, tako i kasnije, kad ostvariš cilj, okružiš ljudima, koji imaju sličnu viziju, odnosno želje.

Tako će u tim teškim trenucima biti osjetno lakše preskočiti prepreku, jer znaš da se možeš na nekoga osloniti i dobiti ekstra motivaciju, što je i više nego dovoljno da dođeš k sebi, zgrabiš sportsku opremu i skočiš na trening, koji te brzo vrati na pobjednički put. 

I da ne bi bilo zabune…

Nije nužno da se radi o nekome, tko je u tvojoj blizini. 

To mogu biti prijatelji s kojima si većinu vremena u kontaktu preko telefona, a mogu biti i članovi zatvorene facebook grupe ili recimo nekog foruma.

Važno je samo to da se radi o osobi sa sličnom vizijom i željama, jer se tako stvara okolina u kojoj jedan drugome pomažemo, potičemo se i savjetujemo.  

Zaboravi na negativce i sumnjivce, jer su to utezi, koji te vuku u loše raspoloženje i prema zoni udobnosti, za koju znaš da ne donosi niti najmanjih rezultata ili željenih promjena.

Zadaća # 2: Odredi barem jednu osobu, koja ima viziju sličnu tvojoj i možeš joj se povjeriti kako se osjećaš i što želiš postići. 

POKRETAČ LOŠEG RASPOLOŽENJA 

Pomoću koraka  # 1 i # 2 pobrineš da čak i u najtežim trenucima “ostaneš iznad površine”.

No, svakako je poželjno saznati što je ono što zaista kvari tvoje planove. 

Zato ti savjetujem sljedeće …

Uvijek, kad se nađeš u situaciji da se počneš udaljavati od učinkovite strategije, pitaj se što je ono što te vuče van iz pobjedničkog ritma. 

Jesu li to možda velike brige, koje ti uzrokuje tvoj posao, osoba, koja ima na tebe negativan utjecaj, izrazit umor, koji je posljedica prenatrpanog rasporeda, neriješeni konflikti iz prošlosti…

Ukratko, što je ono, što te u određenoj situaciji zbuni do te mjere da sasvim zaboraviš na to kako se osjećaš, na svoje popratne rezultate, samopouzdanje, uložen trud i predaš se kušnjama, te popustiš (prekomjeran broj grešnih obroka, propuštanje treninga,…) 

Vjerujem da bi taj proces možda mogao biti malo neugodan i koštao nekog vremena i energije, no znaj da će se nagrada isplatiti. 

Ako smo iskreni sami prema sebi i spremni smo izaći iz zone udobnosti, biti će mnogo lakše eliminirati, odnosno ograničiti ono što ti predstavlja najveću prepreku, nego da se konstantno toj “opasnosti” odupiremo.

Zadaća # 3: Odredi što je ono što ti trenutno u tvojem životu uzrokuje najviše psihičke boli/brige/stresa.  

UNIŠTAVAJUĆE STRATEGIJE, KOJE MORAŠ IZBJEGAVATI 

I za kraj još korak pod brojem četiri, koji je povezan s glavnim uništavačem popratnih rezultata. 

I to su …

dijete! 

Ako je sljedeća informacija jedina, koju ćeš odnijeti od ove objave, tada ću biti beskrajno sretan i oduševljen. 

Zapamti da je jedini pravi način da održiš super rezultate i postepeno ih unaprijediš taj da oblikuješ fit način života, koji se nosi s tvojim željama. 

Za mene osobno to znači da imaš:

  • više nego dovoljno energije za sve dnevne obaveze,
  • nemaš probleme s koncentracijom, 
  • tijekom tjedna si uzmeš vrijeme za prijatelje, 
  • priuštiš si svoje najdraže grešne obroke, 
  • pod nijednim uvjetom ne pretjeruješ s treninzima,
  • nagradiš se za popratne rezultate
    i
  • izbjegavaš velike kalorijske deficite. 

Ako zaboraviš na to pravilo i odabereš način, koji će te udaljiti od gore nabrojanih elemenata, garantiram ti da je samo pitanje vremena kad ćeš u potpunosti popustititi.

Kad cijelo vrijeme samo razmišljaš o hrani, nemaš fokus, energije, loše si volje, tad znaš da ćeš sigurno “puknuti”. Ostane samo još pitanje kad. 

I da ne bi bilo zabune …

To zapravo nije ni tvoja krivnja.

U stresnim situacijama, to su posljedice glupih dijeta, a hormoni su oni koji preuzimaju kontrolu nad tvojim odlukama i naprave sve što mogu da organizam opskrbe dostatnom količinom kalorija. 

Ako to prevedemo u praksu, govorimo o situacijama, kad bez ikakve kontrole doslovno žudiš za slatkim grijesima, trpaš se s hranom i uništavaš sve dostignute rezultate.

Toj situaciji slijedi veliko razočaranje i vjeruj mi, snježna gruda opet bježi preko ruba.

A šta to znači, znamo oboje. 

Zato ti toplo savjetujem da si današnju objavu pročitaš više puta, kako bi stvar bila kristalno jasna.

U suprotnom, u svega nekoliko tjedana možeš u cjelosti uništiti sav rezultat, koji je plod više mjesečnog rada. 

Slično kao u financijama. 

Možemo biti vrlo striktni, šparati više mjeseci, no ako nemamo pravu strategiju, ako ne znamo zašto zaista sve to radimo i ako pustimo da se još umiješaju i osjećaji, brzo se može dogoditi da sve što smo ušparali potrošimo u par tjedana, vikenda ili čak par dana. 

Zaboravi na osjećaj krivnje, yo-yo efekte, neuspjele preobrazbe, loše raspoloženje i ponovne početke. 

Umjesto toga napravi prvi korak, odluči se za fit način života i uživaj u tome što ti je uspjelo postići. 

Osim toga, nikad ne zaboravi na to da se ne radi o problemu s kojim se suočavaš samo ti, stoga pobrini da ovu objavu podijeliš i s ostalim i pomogneš im razumijeti što se uistinu događa.  

Najčešće zapne u prehrani…

To je najčešći razlog zašto odustanemo u preobrazbi i nad nama se pojavi crni oblak depresije.

Nema puno rješenja, koja bi mogla to spriječiti…

Najviše što možeš napraviti je da pobrineš već u startu da tvoj jelovnik bude što je moguće više raznolik, ukusan i zdrav.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Dnevni termogenik
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se