Pogledajte sve članke iz kategorije:
Čini li se i tebi da je probava tema o kojoj je svima malo neugodno pričati?
I kada razgovor nanese na teme vezane uz izlučivanje stolice, nastupi crvenilo, neugodna tišina i osjećaj srama koji sugeriraju da je to još uvijek tabu tema …
I to unatoč činjenici da je to nešto potpuno ljudsko i nešto što je dio naših života od rođenja.
Ruku na srce, mogli bismo reći da je to poprilično tužno.
Pogotovo jer se sve više pojedinaca suočava s ozbiljnim poteškoćama iza zatvorenih vrata toaleta nakon gotovo svake veće potrebe.
Zatvor, nadutost i jaka bol, razlozi su zašto se u osnovi jednostavna dnevna potreba pretvara u dugotrajno i mukotrpno sjedenje na zahodu, što je sve, samo ne normalno.
Krajnje je vrijeme da se riješimo oznake “tabu tema” i iskreno razgovaramo o tvojoj probavi.
I zapamti, nemoj se sramiti nakon obavljene velike potrebe pogledati u zahod, prije nego što ispereš vodu.
Sve izražene promjene u konzistenciji, boji i obliku fekalija, kao i neprobavljena hrana, smatraju se znakovima upozorenja koji ukazuju na pojavu različitih upala ili stanja. Međutim, to može ozbiljno ugroziti tvoju dobrobit i zdravlje (upalne bolesti crijeva, disfunkcija štitnjače i, na kraju, ali ne i najmanje važno, čak i rak).
Upravo zato je toliko važno znati koji su znakovi upozorenja, da možeš brzo odreagirati i ne tad kada je već prekasno.
Zato pogledajmo što boja, konzistencija, tekstura stolice i druge navike povezane s probavom, govore o tvojem zdravlju.
Pa počnimo…
SADRŽAJ:
Činjenica je da se i način života i prehrambene navike pojedinaca uvelike razlikuju.
Na ritam probave utječu, između ostalog, količina unesene tekućine, menstrualni ciklus, kraća ili dulja putovanja, razdoblje stresa …
Stoga je gotovo nemoguće definirati koja je boja stolice kod ljudi normalna i što bi normalna pražnjenje uopće trebalo značiti.
Stručnjaci kažu da se zdravo pražnjenje broji od 3 puta dnevno do tri puta tjedno.
Što je sasvim normalno za nekoga, može za drugog biti znak upozorenja…
Ali nema razloga za paniku dok se ne pojave dodatni neugodni simptomi kao što su:
Posebna pozornost posvećuje se i pretjeranim, neobičnim mirisima i neobičnim bojama stolice.
U osnovi, normalno pražnjenje trebalo bi se odvijati relativno brzo (manje od minute), bez boli i nadutosti.
Normalna boja zdravog ljudskog izmeta trebala bi biti smeđa. Svijetlo smeđa do tamno smeđa stolica trebala bi ukazivati na zdrav probavni trakt.
Smeđe stolice, koje nisu ljepljive, ne sadrže neprobavljenu hranu i lako se ispiru, dobar su pokazatelj uravnotežene i učinkovite probave.
Prije nego što se pobliže usredotočimo na detaljniju analizu boje i teksture stolice, važno je postaviti temelje …
Dakle, pogledajmo na brzinu kako funkcionira metabolizam hrane.
Želiš li znati gdje tvoj probavni put uopće počinje?
Odgovor je jednostavan – s prvim zalogajem hrane!
Naime, probavni put počinje u tvojoj usnoj šupljini i teče sve do anusa… Na ovoj ruti od 6-8 metara događaju se mnoge stvari: od unosa i razgradnje hrane, pa sve do apsorpcije hranjivih tvari i na kraju pražnjenja neprobavljenih stvari.
Važno je zapamtiti da svaki dio metabolizma ima svoju funkciju, i istovremeno je vrlo važno, što unosiš u svoje tijelo. Naravno, ne samo hrana, već i redovita aktivnost i razina stresa, utječu na probavu i učestalost pražnjenja.
Stoga je vrijedno zapamtiti da je proces pražnjenja stolice usko povezan s načinom života …
Zdrav način života, temeljen na uravnoteženoj i raznolikoj prehrani i redovitom kretanju, zasigurno će pridonijeti jednostavnom i redovitom pražnjenju stolice.
Pogledajmo kako funkcionira pražnjenje i kako kroz gastrointestinalni trakt putuje pojeden obrok.
Uz uravnoteženu prehranu i redovitu aktivnost, pražnjenje stolice trebalo bi se odvijati bez komplikacija i problema – tj. bez napinjanja, zatezanja i boli.
Ako se umoriš nakon obroka, to je znak da je tvoj želudac preopterećen i da ti unesena hrana ne odgovara najbolje ili su količine bile pretjerane … Jedenje i probava mogli bi biti dinamičan dvojac zadužen za jačanje tijela, a ne za njegovu inhibiciju.
Zato nastavi čitati…
U slučaju da nije tako i da ti pražnjenje stolice uzrokuje probleme, donji tekst je idealan za tebe.
Upravo zato, što možeš provjeriti što boja tvoje stolice govori o tvojem zdravlju i kada je opravdano da počneš paničariti.
Kao što sam spomenuo u gore navedenim redovima, prirodna, poželjna boja stolice trebala bi biti smeđa.
Neobična boja stolice može biti posljedica konzumacije određene hrane, lijekova ili čak može ukazivati na zdravstvene probleme.
Uzmimo konkretan primjer: crvena cikla može učiniti da tvoje blato pocrveni. Nakon jela zelenog povrća, boja stolice će povući više na zelenu boju. To je prilično zabavna informacija, zar ne?
Ali pažnja! Ako primijetiš da je boja tvoje stolice već dugo čudna, posavjetuj se s liječnikom!
Normalna boja zdravog ljudskog izmeta je svijetla do tamno smeđa. Smeđe stolice koje nisu ljepljive i ne sadrže neprobavljenu hranu i lako se ispiru, snažan su pokazatelj uravnotežene i učinkovite probave.
Ako je boja stolice neobična, to može biti zbog gutanja određene hrane ili zdravstvenih problema, zato oprez nije suvišan.
Kako bi razlozi za boje stolice u duginim bojama bili jasniji, pročitaj retke u nastavku …
Može li zeleno blato izazvati razlog za uzbunu? Ne! Zapravo, to je prilično česta pojava…
Nakon zdjele zelene salate ili zelenog smoothie-a, postoji prilično velika vjerojatnost da će tvoje tijelo eliminirati zeleno blato. Krivac je klorofil, koji je ostatak apsorbirane hrane.
Zeleno voće i povrće, međutim, nisu jedini krivci za zelenu stolicu. Tome pridonose i različite boje u hrani i neki aditivi u željezu.
Žute stolice također su uzrokovane jedenjem raznih namirnica kao što su mrkva, slatki krumpir ili jela začinjena kurkumom. Žute fekalije također mogu biti posljedica uzimanja lijekova protiv žgaravice.
Ali pažnja! U slučaju da na tvojem jelovniku nema ništa žuto i ne uzimaš lijekove protiv žgaravice, a stolica ti je ionako žuta, to bi mogao biti znak, koji sugerira na upalu crijeva. Još veću pažnju trebaš posvetiti, ako se žutoj stolici pridruže proljev, groznica i grčevi u trbuhu.
Ako je stolica žute boje masna i odurno smrdi, to također može ukazivati na probleme s gušteračom, jetrom ili žučnjakom. Liječnička konzultacija bila bi preporučljiva u ovom slučaju!
Poziva li bijela stolica u pomoć “bijeli ogrtač”? Nažalost, da.
Bijele stolice najvažniji su znak upozorenja da je bitno konzultirati se s liječnikom.
Bijela, siva ili pjeskovita boja stolice najčešće upozorava na nedostatak žuči. Bijela stolica, međutim, može ukazivati na razne upale ili čak rak gušterače.
Bez odugovlačenja: ovu situaciju treba shvatiti jako ozbiljno i što prije potražiti stručnu pomoć!
A kako je s crnom stolicom?
U principu, ništa posebno: crne stolice obično su samo rezultat unosa hrane tamne boje. Radi se o hrani poput borovnica, kupina i slično. Također, crna stolica uzrokuje neke dodatke prehrani, kao što je željezo.
Sve ok, idemo dalje…
Čak i u slučaju narančaste stolice, u većini slučajeva nema razloga za uzbunu. Najčešće je uzrokovan lijekovima ili konzumiranom hranom poput marelica, repe i mrkve …
Kao i kod bijele, čak i u slučaju sive stolice, vrijedi “u mislima nacrtati uskličnik upozorenja”!
Siva stolica ili stolica glinene boje može skrenuti pozornost da je veza između jetre i crijeva ometana. Sive stolice stoga su rezultat začepljenja žučnog puta, zato se preporučuje konzultirati osobnog liječnika.
Hrana poput brusnica ili cikle mogu obojati stolicu crvenom bojom.
Dakle… Crvena stolica bez tragova krvi, nije razlog za paniku.
Što ako uočite čestice krvi u fekalijama? To najvjerojatnije ukazuje na probleme s hemoroidima, zato se ponovno preporuča konzultirati liječnika.
Različite boje stolice sada su jasne, ali pozor: u slučaju stolice, nije bitna samo boja, već i konzistencija, veličina i oblik.
Oblici stolice mogu biti potpuno različiti, od malih tvrdih bobova pa sve do proljeva. Zato ove spomenute pojave ukazuju na dvije krajnosti pražnjenja…
Vrijedi zapamtiti da zdrava stolica ima oblik kobasice i odgovarajuću konzistenciju: da može lako zadržati svoj oblik, glatka je i bez grudica.
Ako govorimo o idealnom scenariju pražnjenja stolice, to znači da govorimo o potrebi, koju obavimo bez pretjerane nadutosti i boli, stolica je smeđa boje i u jednom izduženom komadu napušta tvoj probavni trakt.
Čitanje ovih redaka još uvijek ti izaziva mrštenje i nelagodu?
Vrijeme je da se toga konačno riješiš i saznaš još nekoliko detalja o stolici …
Jedna od poučnijih zanimljivosti je zasigurno ta da masno stolica, koja se teže ispire, ukazuje na lošiju i neuravnoteženu funkciju jetre.
Rješenje problema može biti skriveno u prehrani. Preporuča se češća konzumacija hrane kao što su:
Što je sa stolicom u obliku želea? Prisutnost sluzi ili stolice, koja podsjeća na žele, može biti zabrinjavajuća pojava, koja ukazuje na probleme probavnog sustava. Preporučuje se konzultirati liječnika, naravno uz detaljnu analizu situacije.
Meke, tekuće stolice mogu skrenuti pozornost na iscrpljenu slezenu.
U ovom slučaju, to obično nije ništa ozbiljno, ali preporučljivo je izbjegavati sirovo povrće. Također je korisno jesti fermentiranu hranu, biljne čajeve za smirenje crijeva te češće konzumirati namirnice poput riže, zobi, pira, đumbira i komorača.
Što je sluz u stolici?
Sluz je zapravo čest sastojak stolice, koja se najčešće ni ne primjećuje, jer je bistra …
Ali pažnja!
Ako primijetiš znakove bijele ili žute sluzi u stolici, to trebaš hitno prijaviti svom liječniku. Možda nije ništa strašno, ali svejedno može biti u pitanju upala crijevnog zida, odnosno upozorava na određene zdravstvene probleme i abnormalnosti u tijelu.
Zato, u ovom slučaju, vrijedi posvetiti malo više pozornosti i pobrinuti se da sve bude u redu.
Nastavimo…
Pretpostavljam da ti se već dogodilo da su tvoj anus napustili mali tvrdi komadići?
Želiš li znati zašto je tako?
Pa pogledajmo…
Male fekalije ili blato u obliku bobica nastane kada je u prehranu uključeno premalo vlakana.
U ovom slučaju predlažem da u prehranu postupno dodaješ više hrane bogate vlaknima.
Odličan izbor su:
Kada točno govorimo o zatvoru? Kada se pražnjenje događa samo jednom do dva puta tjedno.
U nekim slučajevima zatvor je uzrokovan određenim lijekovima, ali kod većine ljudi ovaj problem je posljedica nedostatka dijetalnih vlakana.Zatvor je prilično neugodna medicinska situacija, praćena bolovima u trbuhu, nadutošću, tvrdom stolicom i stalnim osjećajem nepotpuno ispražnjenim rektumom.
Kratkotrajni zatvor sam po sebi nije opasan po život, a dugotrajni zatvor može uzrokovati dosta štete našem tijelu.
Ako se s ovim problemom suočavaš više od tjedan dana i ako ga prate bolovi u trbuhu, toplo preporučujem da što prije posjetiš osobnog liječnika.
A što je s mirisom izmeta?
Ako se radi o jako neugodnom mirisu, to sigurno nije najbolji znak, jer je više nego očito da negdje u tijelu stvari nisu na mjestu.
Činjenica je da stolica nikada nije popraćena mirisom svježe prikupljenog buketa cvijeća, i vjerojatno se svi slažemo da je izlučivanje stolice popraćeno neugodnim mirisom, a ne ugodnim mirisom …
Naravno, pomalo neugodni mirisi prilikom prolaska stolica iz tijela nisu neuobičajeni, ali pažnja! Izuzetno smrdljiva stolica može biti znak loše probave i zadržavanja stolice u debelom crijevu.
Smrad je zapravo posljedica djelovanja bakterija u hrani tijekom metaboličkog procesa.
Želiš li znati koja hrana uzrokuje neugodne mirise?
Zapravo, to se vrlo razlikuje od pojedinca do pojedinca. Izuzetno smrdljive stolice mogu biti uzrokovane hranom poput jaja, graha i mladog sira. Na izuzetno neugodan miris fekalija može utjecati i previše alkohola.
Moj savjet? U slučaju da primijetiš obilje smrdljivog blata, nužno dodaj u svoju prehranu malo svježeg povrća. Još posebno preporučujem zeleno lisnato povrće, koje blagotvorno djeluje na tvoj probavni trakt.
Što je s komadima neprobavljene hrane u stolici?
Ako se u tvojoj stolici često pojavljuje neka biljna hrana (u prilično prepoznatljivom) obliku, to sugerira da tvojem tijelu nedostaju enzimi za probavljanje sastojaka sadržanih u zidovima biljke.
To su neprobavljene namirnice, kao što su razne sjemenke i kukuruz. Situaciju možeš riješiti temeljitim sažvakanjem svakog zalogaja.
Ako redovito primjećuješ neprobavljenu hranu u stolici, popraćenu s drugim promjenama u gastrointestinalnom traktu, potrebno je konzultirati liječnika.
Nadam se da smo do ovog trenutka postavili čvrste temelje i da su ti najvažniji temelji za izlučivanje stolice jasni.Za kraj, s tobom želim još podijeliti dobro razvijen klinički uređaj koji se redovito koristi u medicinskom svijetu već od 1997. godine. To je bristolska ljestvica stolice. Ovdje su oblik i konzistencija stolice na kratko i jezgrovito podijeljeni u 7 kategorija.
Bristolska ljestvica stolice stoga je dijagnostički medicinski alat koji se još uvijek koristi u kliničkim i eksperimentalnim područjima. Ovu su ljestvicu razvili 1997. godine u Kraljevskoj bolnici u Bristolu, kao pomoć pri kliničkoj komunikaciji.
U procjeni stanja stolice i zdravlja tijela, ova ljestvica također može pomoći i tebi…
Bristolska ljestvica stolice:
Tip 1: | Teški zatvor i stolica u obliku malih, odvojenih čvrstih grumena. |
Tip 2: | Blagi zatvor i stolica u naliku grudaste kobasice. |
Tip 3: | Normala stolica u obliku kobasice s pukotinama na površini. |
Tip 4: | Idealna stolica u obliku glatke i mekane kobasice. |
Tip 5: | Stolica u odvojenim, malim grudicama s glatkim, jasnim rubovima. |
Tip 6: | Blagi proljev. Kašasta konzistencija nejasnih rubova. |
Tip 7: | Teški proljev ili vodenasta stolica bez krutih dijelova. |
Pogledajmo pobliže pojašnjenje bristolske ljestvice…
Jedan odgovor na pitanje koliko često se pražnjenje stolice smatra zdravim, ne postoji. U idealnom slučaju, izlučivanje stolice kod većine pojedinaca trebalo bi se odvijati od 1 do 2 puta dnevno, ali budući da su ljudi toliko različiti jedni od drugih, nema univerzalnog odgovora.
Važno je samo da pomogneš svom tijelu i brineš se o redovnom i bezbolnom pražnjenju stolice, što znači da:
Ako želiš znati kako, reći ću ti da vrlo lako.
Zdrav i snažan crijevni zid smatra se jednim od ključnih elemenata zdravog i uravnoteženog metabolizma.
Možeš ga zamisliti kao sito koje odlučuje, koje tvari mogu proći iz hrane u tvoj krvotok, a koje ne.
Želim te upozoriti, da jedući hranu, pored dobrih hranljivih tvari, konzumiramo i tvari koje moraju nužno napustiti naše tijelo.
I kako bi se to odvijalo normalno, pobrinut će se upravo crijevni zid. Naravno, ako radi kako treba.
No, do problema dolazi, jer sve više faktora, koji su nažalost dio suvremenog načina života, oštećuje tvoj crijevni zid (zagađeni zrak, sve više stresa, prerađena hrana …).
A što će se dogoditi?
Pored hranjivih tvari, se u tvoj krvotok kroz pukotine ušuljaju i toksini, koji su posljedica oštećenja i tvom organizmu uzrokuju totalni kaos.
Od problema s kožom, nadutosti, raznih alergija, do neugodnosti koje su izravno povezane s pražnjenjem stolice (može doći do bolnog pražnjenja, neredovite stolice, proljeva…).
Sa svim navedenim problemima i mnogim drugim stvarima suočavaš se zato, što zaboravljaš na svoj crijevni zid. Naravno, ne po vlastitoj greški. Naime, nemoguće je živjeti u savršenoj okolini, u kojoj ne bi bilo niti jednog neprijatelja tvojeg organizma, zato je važno da za rješavanja situacije potražiš drugo rješenje.
A to rješenje se zove Gut Restore.
Gut Restore je 100 % prirodna mješavina 7 aktivnih sastojaka s trostrukim djelovanjem za koje je klinički dokazano da štiti, njeguje i obnavlja crijeva.
To je rješenje koje moraš hitno isprobati, ako se boriš s problemima povezanim s pražnjenjem crijeva.
Jednostavna dnevna navika može konkretno poboljšati kvalitetu tvog života, zato bi bila šteta odgoditi je.
Između ostalog, jer ja preuzimam sav rizik.
Ako ti Gut Restore ne donese željene rezultate u 60 dana, javi mi se i vratit ću ti cjelokupan iznos narudžbe.
Toliko sam siguran u učinkovitost ovog rješenja, da sam spreman preuzeti sav rizik.
Zato ne oklijevaj i klikni na poveznicu ispod i pobrini se za svoju probavu:
Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.