🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Vježba / 3 popularne vježbe koje vas sprečavaju na putu do figure iz snova (prestanite s njima)
 

3 popularne vježbe koje vas sprečavaju na putu do figure iz snova (prestanite s njima)

Predviđeno vrijeme čitanja: 3 min
Datum objave: 03/10/2016
3 popularne vježbe koje vas sprečavaju na putu do figure iz snova (prestanite s njima)

miha-3-vjezbiDanašnja objava je namijenjena SAMO onima koji:

se žele riješiti suvišnih masnoća
I ISTOVREMENO
oblikovati čvrsto, fit, zdravo tijelo.

Ako su tvoji ciljevi drugačiji, oprosti, ali onda ova objava nije za tebe i može te jako zbuniti iz razloga što u nastavku otkrivam koji treninzi nisu dobar izbor ako želiš postignuti spomenuti cilj.

Činjenica je da trening igra jako važnu ulogu u samoj preobrazbi i općenito u tome kako se osjećate.

Zato je šteta da u ovoj točki radite grešku i vjerujete onima koji kažu da nije važno što radite, važno je samo da ste aktivni.

Ok, sve je to lijepo i krasno.

Priznajem da je svaka aktivnost bolja od ležanja na kauču, ali što kad imamo neki konkretan cilj koji želimo dosegnuti?

Vjerojatno ga imate i vi?

No, tad je priča puno drugačija i vjerujem da će tvrdnje koje slijede biti drugačije od onog što ste očekivali. Postoje tjelesne aktivnosti, tj. treninzi, s kojima NEĆETE doći do željenog cilja.

Kako biste shvatili o čemu govorim, predstavit ću vam tri takva treninga, zato pozorno slušajte.


NEMOJTE BJEŽATI OD SVOG CILJA

trening-tek-317x211Trčanje je odlična tjelesna aktivnost ako želimo povećati kondiciju, pobrinuti se za zdrav kardiovaskularni sustav, razbistriti misli i uživati na svježem zraku. Također je aktivnost koju možemo izvoditi praktički svugdje.

Ali oprez!

Ako želite u cijelosti oblikovati i učvrstiti figuru i istovremeno upotrijebiti suvišnu masnoću, trčanje definitivno nije najbolji izbor.

Dva su razloga zašto NE trčanje:

Prvi: Ako želite upotrijebiti nešto više kalorija, trebat ćete trčati barem 40 minuta. Ako ćete trčati nešto dulje, može se dogoditi da zbog pogrešne prehrane tijelo kao izvor energije osim suvišnih masnoća počne koristiti i aminokiseline, koje su osnovni građevni materijal naših mišića. To znači da nećete sagorjeti samo suvišne masnoće, nego i dio teško zarađenih mišića.

I sad jedno klasično pitanje. Što ako je vaša prehrana detaljno isplanirana i možete izbjeći tu pogrešku?

Čak i ako je vaša prehrana TIP-TOP, samo trčanjem nećete doći do željenog cilja.

Zašto ne, otkriva razlog broj dva.

Drugi: Ako je vaš cilj čvrsta, fit figura, jasno je da morate opteretiti mišiće cijeloga tijela i to na način da mišićnu masu ili sačuvate, ili čak i povećate. Mišići su ti koji brinu da imate lijepo oblikovane ruke, isklesan trbuh i stražnjicu na mjestu.

No, sumnjam da ćete to uspjeti samo trčanjem, jer je riječ o treningu na koji se tijelo prilagodi na puno drugačiji način od povećanja mišićne mase.


ČVRSTO TIJELO U ZAGRLJAJU MASNOĆE… NE HVALA!

yoga-258x211Za razliku od trčanja, sljedeća vježba daje čvrste, lijepo oblikovane mišiće, ali je previše ljubazna prema masnoćama. Joga je u zadnje vrijeme veliki hit, što me uopće ne čudi. Riječ je o tjelesnoj aktivnosti uz pomoć koje se možemo umiriti i koncentrirati, oblikovati svoje tijelo i povećati gipkost. Ukratko, pozitivno utječemo na brojne kvalitete, što je odlična informacija.

Ali ako uz čvrste mišiće želimo iskoristiti nešto masnih naslaga, joga pokazuje svoje nedostatke.

Da ne bi bilo zabune, vježba može biti jako naporna i učinkovita, ali nije dovoljno intenzivna u smislu da bi pospješila probavu ili konkretno utjecala na respiraciju stanica.

Upravo je respiracija stanica ono što pomaže da se riješimo suvišnih masnoća.


ČVRSTI MIŠIĆI, SUPER UPORABA SUVIŠNIH MASNOĆA, A ŠTO JE SA ZDRAVLJEM?

crossfit-358x211Uz uporabu suvišnih masnoća i čvrstih mišića, ne smijemo zaboraviti na treći faktor pri tjelesnoj preobrazbi, odnosno treningu, a to je zdravlje.

Zašto to spominjem?

Prije svega zato što velik broj pojedinaca odmah na početku odlučuje da je crossfit vježba s kojom će doći do rezultata. Riječ je o razgibanoj vježbi koja uključuje različita pomagala i daje super napredak pa je jasno da je zanimanje za nju sve veće, ali oprez.

Riječ je o treningu koji uključuje puno kompleksnih vježbi koje su ipak nešto zahtjevnije kad je u pitanju izvedba. Ako se tih vježbi ne primite pravilno, puno riskirate.

Ako ste početnik, jako se brzo možete ozlijediti, a te ozlijede mogu biti toliko ozbiljne – znate što slijedi nakon toga. Pauza s preobrazbom, pad motivacije i strah od novog početka vježbanja.


Samo da ne bi bilo zabune – ne kažem da su spomenute vježbe loše. Nikako. I sam s veseljem trčim, napravim cross fit trening i slično.

Ono što želim naglasiti je da se spomenute aktivnosti same po sebi neće pobrinuti za cjelokupni rezultat, a čak vas mogu udaljiti od njega.

 

Zato predlažem sljedeća dva rješenja:

  • Ili na svoj raspored uvrstite različite tjelesne aktivnosti, što znači da ćete učvrstiti svoje tijelo i uporabiti suvišne masnoće.
  • Ili iskoristite prednosti kružnog treninga u kojem se izmjenjuju visoki i niski intenzitet te se uz pomoć vlastite težine kao dodatnog opterećenja pobrinite za stvarno lijepu figuru.tlt

Nadam se da sam vam pomogao s današnjom objavom i da sam odgovorio na pitanje zašto unatoč redovitim treniranju ne dolazite do željenog cilja. Pogrešan izbor ili raspored treninga je definitivno jedan od razloga.

Znam da ovakav odgovor možda niste očekivali, zato predlažem da ovu objavu podijelite s ostalima i otkrijete im gdje se možda skriva razlog za neuspjeh.

I naravno, ako se pojavi neko pitanje, obavezno pišite u komentar i s veseljem ću odgovoriti na njega.

trgovina


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se