🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / 3 najveće greške svih popularnih dijeta
 

3 najveće greške svih popularnih dijeta

Predviđeno vrijeme čitanja: 2 min
Datum objave: 15/02/2016
3 najveće greške svih popularnih dijeta

Čudesne, šokantne, selektivne, mjesečne, vodene, bla, bla , bla, bla …

Govorim o dijetama i pogreškama povezanim s njima. Koje su najkobnije i kako ih izbjeći, saznat ćete u današnjem članku na portalu FitTijelo.com.

Bez obzira na to što, kada i koliko pojedete, vi ste zapravo na dijeti. Riječ dijeta potječe iz engleskog jezika i podrazumijeva način prehrane. Čak i da svaki dan pojedete sendvič i vrećicu čipsa vi ste na dijeti.

Postavlja se pitanje koje pogreške trebate izbjeći, ako želite prilagoditi način prehrane svom cilju, odnosno zdravoj, fit figuri.

POGREŠKA 1: PREMALO KALORIJA!!!

1napakaKALORIJE! To je ono na što se usredotoči većina ljudi, koji žele smršaviti. Razmišljanje je sljedeće: Ako unesem manje kalorija nego što obično potrošim, smršavit ću. To znači, što manje pojedem brže će se odvijati preobrazba.

Čvrsto uvjereni da su odabrali pravi način započinju s preobrazbom. Usredotoče se prije svega na voće i povrće, znatno smanje količinu unesene hrane i često izbjegavaju obroke nakon šest sati poslijepodne. Posljedice promjena su veliki nedostatak kalorija i manja tjelesna masa. ODLIČNO! Sve to djeluje nekoliko dana, možda čak tjedan ili dva, a zatim slijedi ŠOK!!!

Preobrazba se zaustavlja i broj kilograma se ne mijenja.

Organizam je vrhunski sustav, koji je usredotočen prvenstveno na preživljavanje. U slučaju da unesete premalo kalorija prilagodit će se tome na tri kruta načina:

  • Odreći će se udjelu mišića, jer nisu primarni za preživljavanje i ujedno su glavni potrošači energije. Organizam se ne bavi pitanjem opuštenih mišića, nedostatka tonusa i manjeg samopouzdanja.
  • S obzirom na to da unos energije nije konstantan, metabolizam se dodatno usporava. To znači da se organizam štedi na račun masnoća, jer su mu potrebne u napornim danima.
  • Nedostaje nam također i prava energija za izvršavanje brojnih dnevnih obaveza, kao i koncentracija, koja nam je potrebna na predavanjima ili na poslu.

RJEŠENJE: Za početak uvrstite na svoj jelovnik zdrave, cjelovite namirnice i postepeno smanjite unos kalorija. Ne opterećujte se kalorijama, već pratite svoje tijelo i prilagodite se promjenama.

POGREŠKA 2: TROMJESEČNA DIJETA!!!

2napakaDvije su glavne posljedice napornih i mukotrpnih dijeta, a to su slabiji napredak i duboko razočaranje.

To da se neke dijete držite samo dva ili tri mjeseca jedna je od najvećih mogućih pogrešaka.

Ako ste prije toga imali drugačiji način prehrane i vodili bitku s kilogramima, oni će se nakon završene »dijete«, opet početi taložiti. Ovo nazivamo jo-jo efektom i živcira veliki broj ljudi. Onda kada već pomisle da su postigli željeni rezultat, nastupa kruta spoznaja POVRATAK MASNIH NASLAGA!

RJEŠENJE: Oblikujte način prehrane tako da vas ne opterećuje, da ga sa zadovoljstvom slijedite i da bude prilagođen vašim ciljevima. Neka umjerena prehrana postane dio vašeg života. Činjenica je da možete jesti zdravo, ukusno i raznovrsno. Ako mi ne vjerujete obavezno pogledajte u rubriku zdravih recepata i siguran sam da ćete ogladnjeti.

POGREŠKA 3: SVE NADE POLAŽEM U DODATKE!!!

3napkaZa mnoge stvari potrebno se potruditi, uložiti nešto vremena i energije, čime je rezultat zajamčen. Oni koji tijekom preobrazbe sve nade polažu u dodatke prave treću najčešću pogrešku. Prečica do fit, zdrave figure ne postoji.

Da ne bi došlo do zabune, prehrambeni dodaci su odlični ako ih znamo upotrijebiti u svoju korist. U obratnom slučaju nemaju ni jednog pozitivnog učinka. Tako je i s računarom. Ako ga znamo upotrebljavati možemo rješavati najkompleksije operacije, praviti nacrte, komunicirati s ljudima na drugom kraju svijeta itd. U obratnom slučaju radi se o predmetu na kojem se skuplja prašina.

RJEŠENJE: Temelj uspješne preobrazbe uvijek predstavljaju klasične namirnice. Prehrambeni dodaci su točka na i, koja cjelokupan proces primjetno olakša. Savjetujem vam da ih konzumirate u kombinaciji s umjerenom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću. Ponovno naglašavam da se radi o kvalitetnim proizvodima, u koje možemo vjerovati, zato pazite pri odabiru.

Vjerujem da ćete uz današnje savjete znatno lakše oblikovati svoj način prehrane i tako postići ono što zaista zaslužujete. Ako želite dodatnu pomoć, možete mi se pridružiti u mojoj Formuli za Fit Tijelo kojom vas korak po korak vodim od početka do kraja, ostajući s vama sve dok me trebate. Ako slučajno zapazite nejasnoće pišite mi na info@goldentree.hr i sa zadovoljstvom ću vam pomoći.


VIRI:

Effect of long-term calorie restriction with adequate protein and micronutrients on thyroid hormones. – Fontana L, Klein S, Holloszy JO, Premachandra BN.

Long-term effects of calorie restriction on serum sex-hormone concentrations in men.– Cangemi R, Friedmann AJ, Holloszy JO, Fontana L.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se