🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Kolagen – uspori starenje i vrati si mladolik izgled
 

Kolagen – uspori starenje i vrati si mladolik izgled

Predviđeno vrijeme čitanja: 8 min
Datum objave: 04/01/2021
Kolagen – uspori starenje i vrati si mladolik izgled

O svemu ovome baš svi sanjamo! 

Blistava, mladolika koža, zdravi zglobovi, gusta kosa, lijepi nokti i super metabolizam …

“Dodaci” koji ti daju mladolik izgled, napune te energijom i pobrinu se za super raspoloženje u uskoj su vezi s bjelančevinom. 

Ta bjelančevina se zove kolagen i siguran sam da ovo nije prvi put da čuješ za nju. 

No, usuđujem se kladiti da vjerojatno ne znaš kako možeš u potpunosti iskoristiti potencijal ovog “čudesnog graditelja” i tako si vratiti mladolik izgled i super raspoloženje. 

Ako želiš uzeti u svoje ruke sudbinu svog izgleda, savjetujem ti da u ovom trenutku svu pozornost usmjeriš na informacije koje te čekaju u nastavku, jer te na jednom mjestu čeka sve što moraš znati o kolagenu i njegovom izuzetnom potencijalu. 

SADRŽAJ

  1. FUNKCIJE KOLAGENA
  2. STRUKTURA KOLAGENA
  3. KOLAGEN U HRANI
  4. KOLAGEN KAO DODATAK PREHRANI
  5. KOJI JE KOLAGEN NAJBOLJI ZA TEBE

FUNKCIJE KOLAGENA

Okej, za početak brzo k osnovama. 

Što je kolagen?

Funkcije kolagena

Kolagen je najzastupljenija bjelančevina u tvom tijelu. Zbog raznolikog aminokiselinskog sadržaja, pojavljuju se u čak 30 inačica. Više o tome zašto je to jedan od ključnih podataka otkriti ću malo kasnije. Prije toga pogledajmo gdje se kolagen uopće nalazi i kakve funkcije ima u tvom tijelu. 

Kao što smo već rekli, možemo ga nazvati “čudesnim graditeljem” koji u svijetu zdravlja i ljepote zauzima prvo mjesto.

Razlog tome je što se radi o bjelančevini koja se može pohvaliti brojnim karakteristikama. Između ostalog:  

 • daje ti uporište i oblik,
 • predstavlja dobar dio tvoje kože, zglobne hrskavice i brojnih drugih tkiva,
 • podupire rast zdrave kose i noktiju,
 • utječe na zdravlje tvojih crijeva,
 • brine se za elastičnost kože itd.

Istina je da u vezi s kolagenom postoji i jedna neugodna činjenica. 

Ozbiljan problem je što se sinteza (proces nastajanja) te iznimno važne bjelančevine s godinama uspori

Približno od dvadesete godine dalje organizam proizvodi sve manje kolagena. Taj pad je tako brz da ga u svojim četrdesetima izgubiš već jednu trećinu.

Ako tome dodamo i ostale čimbenike kao što su stres, premalo sna, pušenje, pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, koje pored starosti ostavljaju i negativne posljedice na udio kolagena, posljedice su i više nego očite.  

Što to znači u praksi? Pa pogledajmo …

KOLAGEN ZA KOŽU

Približno 70 % tvoje kože čini kolagen koji se brine da je tvoja koža elastična, blistava i mladolikog izgleda. 

Kad se nađeš u situaciji da tijelo proizvodi manje kolagena nego što doista trebaš, brzo možeš ustanoviti da su posljedice vrlo neugodne. Govorimo o onim znakovima starenja koji te svaki dan dovode do lošeg raspoloženja i kradu ti tvoju energiju. 

Kolagen za kožuTo su:

 • bore,
 • obješeni obraz,
 • uvelo lice i
 • umoran izgled.

Kolagen je za kožu poput vode za cvijeće. Ako voda ishlapi više nego što je biljka treba, ona će polako uvenuti i s vremenom odumrijeti. 

Naravno, obješena koža i umoran izgled ni približno nisu jedini problemi povezani s nedostatkom kolagena. 

KOLAGEN ZA ZGLOBOVE

Kolagen za zglobove

Otežano gibanje i bolovi u zglobovima mogu se pojaviti zbog identičnog razloga. Budući da je kolagen sastavni dio zglobova i tetiva, nedostatkom tog izuzetno važnog elementa mogu se pojaviti brojne tegobe koje ti onemogućuju neometano gibanje i treniranje. 

Naime, kolagen je značajan po svojoj glatkoj strukturi i poput ulja među zupčanicima utječe na glatko pomicanje dijelova tijela, te tako spriječava nepotrebno trošenje koje može biti itekako velika smetnja.

KOLAGEN ZA KOSU

Kolagen za kosu

Još jedna od smetnji može biti i pretjerano prorjeđivanje kose. 

Radi se o vrlo neugodnoj situaciji koju većina smatra unaprijed izgubljenom bitkom, što nikako nije istina. Vlasi, kao i folikule kose u uskoj su vezi s ovom bjelančevinom i stvari možeš uzeti u svoje ruke. 

Kako, uskoro otkrivam.

No, prije toga još jedna vrlo važna informacija.    

KOLAGEN ZA CRIJEVNU FLORU

Kolagen za crijevnu floru

Bore, umorno lice, obješena koža, bolni zglobovi, otežano gibanje i sve više prorjeđena kosa mogu biti očiti znakovi nedostatka kolagena. 

Ipak, nikako ne smiješ zanemariti da se pod površinom događa još neugodnosti 

Gdje?

Da budemo precizni – u tvojim crijevima.

Sindrom prepustnog crijeva  konkretan je problem s kojim se bori sve više ljudi. Crijeva ne uspiju učinkovito odraditi jednu od svojih osnovnih zadaća i u tvoj krvni tok dođu za tijelo štetne tvari. To uopće ne znaš sve dok se ne suočiš s brojnim tegobama, za koje ne znaš od kud izviru.  

Ljute te umor, promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom, osipi, akne i druge tegobe, jer tvoj zaštitni mehanizam ne funkcionira kao što bi trebao. 

Crijevna stijenka, baš kao i koža, kosa, nokti i zglobovi, u velikoj je mjeri sastavljena od kolagena.

Sindrom prepustnog crijeva

Ako tog graditelja nema u dovoljnim količinama, tvoja crijeva polako ali ustrajno gube svoju snagu i učinkovitost. 

Kao što možeš vidjeti, tegoba povezanih s pomanjkanjem kolagena je mnogo. Zato me zasigurno neće iznenaditi ukoliko se počinješ pitati …

možeš li taj neugodan scenarij na bilo koji način ograničiti, odnosno preuzeti kontrolu nad svojim izgledom i raspoloženjem? 

Točno to sam se pitao i sam kad sam uvidio ove okrutne činjenice povezane s kolagenom i reći ću ti da sam bio oduševljen konačnim odgovorom. 

Da bi bilo jasno zašto, predlažem da pogledamo pobjedničku strategiju u cijelosti i tako se pobrinemo da i ti iskoristiš cjelokupan potencijal ključnih informacija i tako u najkraćem mogućem vremenu primijetiš super promjene. 

STRUKTURA KOLAGENA

Okej …

Kao što smo već rekli, kolagen je bjelančevina. To znači da govorimo o kompleksnoj organskoj molekuli sastavljenoj od manjih jedinica. 

SINTEZA I PEPTIDI KOLAGENA

U fazi sinteze (nastajanja kolagena) najprije se među sobom povežu najosnovniji dijelovi koje nazivamo aminokiselinama i koje u tijelo možeš unijeti različitim namirnicama. U slučaju kolagena u najvećoj mjeri su to:

 • prolin,
 • glicin,
 • glutamin i
 • arginin.

Sinteza i peptidi kolagenaTi dijelovi zajedno čine peptide, koji se zatim u zadnjem, trećem koraku udruže u finalnu bjelančevinu – kolagen, što je uvjet za nastanak kolagenskih vlakana.

Raznoliki sadržaj aminokiselina i različiti mogući rasporedi razlog su da je do danas definirano čak 30 različitih tipova kolagena

Tako je! 

Ako si zamisliš da su različite aminokiseline poput cigli različitih oblika i dimenzija koje možeš slagati po želji, onda ti brzo može postati jasno da postoji više inačica kolagena, kao što i iz različitih cigli imamo različite tipove gradnji.

VRSTE KOLAGENA

Činjenica je da od svih trideset vrsta, određeni tipovi kolagena se osobito izdvajaju i to: 

 • kolagen tipa I, 
 • kolagen tipa III, 
 • kolagen tipa V 
 • kolagen tipa X.

Dakle …

KOLAGEN TIPA 1

Kolagen tipa 1 je najčešći oblik kolagena u tvom tijelu. On je iznimno važan graditelj koji se nalazi u koži, tetivama, kostima, krvnim žilama i vezivnom tkivu, te igra ključnu ulogu u  “anti-aging” projektu.

KOLAGEN TIPA 3

Naravno, izgled nije sve.

Budući da se želimo odlično osjećati i imati super energiju, vrlo je važno da pored kolagena tipa 1 izdvojimo i kolagen tipa 3, kojeg možemo pronaći na sličnim mjestima, s tom razlikom da je kolagen tipa 3 ključan kad govorimo o zdravim crijevima. 

Kao što smo već rekli, crijevna stijenka je ona koja odlučuje o tome koje se tvari mogu kretati tvojim krvnim tokom, a koje tijelo mora obavezno izbaciti. Zato sam siguran da želiš imati potpunu kontrolu nad tim procesom jer se u suprotnom suočavaš s tegobama (aknasta koža, lišajevi, promjene u raspoloženju, umor, problemi s koncentracijom …), koje su posljedica prisutnih opasnih toksina.  

Što je s kolagenom tipa 5 i 10, koje smo također uvrstili na popis ključnih? 

I ta dva tipa su si svoje mjesto izborila zbog svojih super svojstava.

KOLAGEN TIPA 5

Kolagen tipa 5 je važan prvenstveno zbog ekspresnog obnavljanja stanica, što također igra ključnu ulogu ako želiš zdravo vlasište i gustu kosu.

KOLAGEN TIPA 10

Četvrtog na popisu, kolagen tipa 10, vrijedno je spomenuti jer je ključan za zdravlje hrskavice, neometano gibanje i čisti užitak tijekom treninga i fizičke aktivnosti. 

Nakon tih informacija slijedi logično pitanje …

Budući da vjerojatno ne želiš prerano ostarjeti i suočiti se sa svim ostalim tegobama povezanim s pomanjkanjem kolagena, siguran sam da te zanima što možeš napraviti da ne dođe do njegovog manjka.

Za uspjeh su ključne dvije stvari.

Prva …

S obzirom na to da govorimo o bjelančevini, dakle o kompleksnoj organskoj molekuli koja se može raspasti, važno je da taj neugodan proces maksimalno ograničimo. U tome možemo uspjeti tako da preuzmemo kontrolu nad čimbenicima koji mogu konkretno pokvariti tvoje planove i snažno sniziti udio kolagena u tvom tijelu. To su prije svega:

To so predvsem:

 • loš san,
 • previše šećera,
 • ozljeđeni zglobovi,
 • visoka razina stresnog hormona (kortizola) zbog modernog načina života,
 • prekomjerna izloženost suncu,
 • premalo antioksidanata u prehrani,
 • cjelodnevno sjedenje i premalo tjelesne aktivnosti,
 • narušena crijevna flora,
 • pomanjkanje vitamina C i cinka,
 • poplava slobodnih radikala.

KOLAGEN U HRANI

Pored toga što možeš ograničiti razgradnju kolagena, svojim odlukama utječeš i na to koliko će kolagena tvoj organizam stvoriti, odnosno sintetizirati. 

Određene namirnice su odličan izvor aminokiselina, koje su, kao što već znamo, osnovni graditelji kolagena.

Dakle …

Ako je tvoj jelovnik uravnotežen i raznolik, postoji mnogo veća vjerojatnost da će sinteza kolagena biti bolja nego ako je tvoj jelovnik opustošen, neuravnotežen i jednoličan.  

Jednostavno iz razloga jer nema pravog “materijala”, organizam nije u mogućnosti formirati kolagen i zato je razlika među “ponudom i potražnjom” toliko veća.  

Zato je vrlo važno da se na tvom jelovniku pojave namirnice pomoću kojih možeš organizmu priskrbiti važne graditelje, nužne za nastanak kolagena. To su prvenstveno:

Kolagen u hrani

 • pileće meso,
 • ribe,
 • jaja,
 • citrusi,
 • bobičasto voće
 • češnjak,
 • grah,
 • indijski oraščići.

HIDROLIZIRAN KOLAGEN

Istina je da možeš napraviti i korak dalje ako zaista želiš mladolik izgled i super raspoloženje.

Naime, postoji kolagen dostupan u upravo posebnom obliku, zbog kojeg se u usporedbi s onim iz hrane apsorbira čak tri puta bolje. 

Znam, nevjerojatan podatak, no definitivno je provjeren! 

Radi se o takozvanom hidroliziranom kolagenu. Njega je moguće dobiti pomoću enzimskih procesa, čiji su konačan rezultat jedinice o kojima smo danas već govorili – peptidi.

Absorbcija hidroliziranog kolagena

Budući da se peptidi već u početnoj fazi mogu pohvaliti oblikom koji je idealan za apsorpciju, jasno je da je učinak i konačan rezultat kojeg donese kolagen tog tipa, osjetno bolji.

KOLAGEN KAO DODATAK PREHRANI

Gdje se nalazi ta inačica kolagena? 

Isključivo u kvalitetnim dodacima prehrani. 

Znam … 

Kolagen kao dodatak prehrani

Postoji malo more različitih proizvoda i zato ću ti odmah otkriti na što moraš paziti prilikom odlučivanja koja opcija je najbolja za tebe. 

Osim toga, u izboru kod hidroliziranog kolagena vrlo je važno da se odlučiš za kompleksno rješenje.  

Samo te želim upozoriti da je kolagen moguće dobiti na temelju različitih izvora. Zato možeš čuti za:

 • riblji odnosno morski kolagen
 • goveđi kolagen,
 • kolagen iz jaja itd.

O samom izvoru ovisi koji ćeš tip kolagena unijeti u svoje tijelo. 

Samo da te podsjetim da su od svih trideset, od ključnog značaja prije svega tipovi kolagena 1, 3, 5 i 10 ako želiš mladolik izgled, snažne zglobove, super rasploženje i zdrava crijeva.

Zato pazi da uvijek odabereš proizvod koji ne sadrži kolagen dobiven isključivo iz jednog izvora, jer to znači da nećeš uspjeti zadovoljiti sve potrebe organizma. Jedan sam izvor ne pokriva sva četiri tipa kolagena.

Vitamin C

Kako bi organizam mogao formirati dostatnu količinu kolagena, nužno mu je potrebna dodatna pomoć. 

Kao što gradnja teče osjetno brže ako se ekipa može osloniti na dodatnu pomoć strojeva, tako je i sinteza kolagena osjetno bolja ako organizam može računati na pomoć dvaju elemenata. To su vitamin C i MSM.

VITAMIN C

Vitamin C je onaj koji ima:

 • ulogu pri nastajanju kolagena za normalno funkcioniranje kože,
 • ulogu pri nastajanju kolagena za normalno funkcioniranje kostiju,
 • ulogu pri nastajanju kolagena za normalno funkcioniranje hrskavice,
 • ulogu pri nastajanju kolagena za normalno funkcioniranje zubi i desni.

MSM

Sličnim učinkom se može pohvaliti i MSM odnosno mineral ljepote..  

Radi se o organskom sumporu i jedan je od temeljnih graditelja života. Nakon kalcija i fosfora, sumpor je treći najčešći mineral u tvom tijelu i igra važnu ulogu u sintezi kolagena.

KOJI JE KOLAGEN NAJBOLJI ZA TEBE

Hidroliziran oblik, više izvora, vitamin C, MSM …

Kateri kolagen je najboljši?

Zahtjeva je mnogo, stoga ni ne čudi da su mnogi zbunjeni. 

Priznajem da sam u traženju odgovora na pitanje koji je kolagen najbolji, naletio na velik izazov i bio postavljen pred činjenicu: kad sam shvatio kakav utjecaj ima dostatna količina na tijelo, želio sam naći idealno rješenje. 

U poplavi svih mogućih proizvoda nisam pronašao željeni, pa je pala odluka da stvari uzmem u svoje ruke.    

Budući da govorimo o lijepoj koži, gustoj kosi, snažnim zglobovima, zdravim crijevima i super raspoloženju, pala je odluka da zajedno s ekipom stručnjaka formiramo vlastito rješenje koje će ispuniti sve najviše standarde.

Sebi, svojim najbližima i naravno, svima vama koji mi vjerujete, želim samo najbolje. Zato mogu s najvećim veseljem reći da konačno postoji rješenje – Golden Tree Premium Collagen Complex, koji sadrži sve što je potrebno tvom tijelu. 

Govorimo o vrhunskom proizvodu koji sadrži hidrolizirani kolagen u prahu, dobiven iz tri različita izvora:

 • hidrolizirani RIBLJI kolagen
 • hidrolizirani GOVEĐI kolagen
 • hidrolizirani kolagen iz JAJA.

To znači da se radi o rješenju pomoću kojeg možeš zadovoljiti sve potrebe tijela i tako organizmu priskrbiti kolagen tipa 1, 3, 5 i 10.

Naravno, ni to nije sve! 

Samo da te podsjetim da govorimo o mladolikom izgledu i da su u igri tvoje raspoloženje, zdravlje, udio energije i samopouzdanje. Zato smo cijelu stvari razradili do pojedinosti. 

Naše rješenje stoga pored vitamina C i MSM-a, nužnih za maksimalnu proizvodnju kolagena u tvom tijelu, sadrži još dva dodatka.

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina

Prvi je hijaluronska kiselina, poznata po tome što igra važnu ulogu u uravnotežavanju vode u tkivima i djeluje poput lubrikanta.

Zato te vjerojatno neće iznenaditi podatak da oni koji se bore sa suhom, naboranom i neelastičnom kožom, pate upravo od pomanjkanja tog iznimno važnog elementa.

SILIKA

Silika

U Golden Tree Premium Collagen Complexu nalaze se također i silika, koja cijelu formulaciju čini potpunom. Naime, radi se o elementu koji se pobrine da tvoji zglobovi djeluju kao podmazani i možeš maksimalno uživati u svakodnevnim aktivnostima. 

Zašto odabrati kolagen koji pomaže samo tvojoj koži, zglobovima i crijevima, ako postoji kompleksno rješenje s kojim u cijelosti možeš zadovoljiti potrebe organizma i tako se u najbržem mogućem vremenu razveseliti vrhunskim rezultatima?

Povrh svega, nemaš što izgubiti. 

Budući da 100 % vjerujem u rješenje pod nazivom Golden Tree Premium Collagen Complex, spreman sam ti vratiti cjelokupni iznos kupovine ako tijekom dva mjeseca ne primijetiš željene promjene.

Premium Collagen complex

Zato što prije skoči u moju internet trgovinu, iskoristi kupon PCC10 i osiguraj si Golden Tree Premium Collagen Complex po sniženoj cijeni. 

Vjeruj mi … Tvoja koža, zglobovi, kosa,nokti i crijeva će biti oduševljeni nad ovom novosti. 

I ne zaboravi … zalihe su ograničene. 😉


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Napravljen prema najvišim standardima kvalitete i bez upotrebe prečaca.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se