🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Hemoroidi – kako ih eliminirati?
 

Hemoroidi – kako ih eliminirati?

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 03/05/2023
Hemoroidi – kako ih eliminirati?

Sjedenje na poslu i kod kuće, premalo kretanja, sve više stresa, nepravilna prehrana i povremeno pijenje alkoholnih pića…

Jesu li i ove navike sastavni dio tvoje svakodnevice?

Ako da, onda ne zaboravi da su tvoje svakodnevne navike one koje najviše utječu na kvalitetu tvojeg života i, naravno, na razvoj mnogih zdravstvenih stanja.

Ne samo stalni umor, niska razina motivacije i sve veći postotak viška masnog tkiva…

Zbog loših životnih navika mogu te pogoditi razni zdravstveni problemi, uključujući i povećani hemoroidi.

Povećani hemoroidi čest su zdravstveni problem ili medicinsko stanje koje pogađa milijune pojedinaca diljem svijeta.

Riječ je o vrlo neugodnom problemu koji se najčešće javlja u području stražnjice i stražnjeg dijela crijeva, a prate ga sljedeći simptomi:

Povećani hemoroidi

 • nelagoda,
 • bol,
 • svrbež i
 • krvarenje.

Ovisno o tome gdje se pojavljuju prošireni hemoroidi, razlikujemo:

 • unutarnje i
 • vanjske hemoroide.

Postoji nekoliko razloga zašto se hemoroidi povećavaju, a među njih ubrajamo:

 • pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja stolice (defekacije),
 • trudnoću,
 • pretilost,
 • pretežno sjedilački način života koji ne uključuje optimalnu prehranu i dovoljno kretanja.

Srećom, ovu neugodnost možeš spriječiti uz nekoliko jednostavnih promjena načina života, a možeš i ublažiti stanje ako te već muče povećani hemoroidi.

Na koji način će ti oboje uspjeti, saznat ćeš u nastavku, kada razjasnimo, između ostalog:

 • što su hemoroidi,
 • koje vrste hemoroida poznajemo,
 • simptome
  i naravno
 • što možeš učiniti da ublažiš simptome ili čak prevladaš ovo stanje.

SADRŽAJ:

 1. ŠTO SU HEMOROIDI?
 2. VRSTE HEMEROIDA
 3. SIMPTOMI HEMOROIDA
 4. UZROCI POJAVE HEMOROIDA
 5. 5 SAVJETA ZA LIJEČENJE HEMOROIDA

ŠTO SU HEMOROIDI?

Hemoroidi nisu opasni, ali su bolni i poprilično neugodni. S obzirom na sam životni stil, ne čudi da ova neugodnost smeta sve većem broju pojedinaca.

Zato je jako važno znati odgovore na sljedeća pitanja:

 • što su hemoroidi
  i
 • zašto zapravo nastaju?

Hemoroidi su normalna anatomska struktura – vaskularni jastučići koji u normalnim uvjetima pomažu u izlučivanju fekalija. Nalaze se u donjem dijelu rektuma i anusa. Svi ih imamo, ali obično ne stvaraju probleme, već se pojavljuju (unutar ili izvan rektuma) kada vene nateknu i upale se.

Mogu biti uzrokovani bolešću jetre, kroničnom venskom insuficijencijom, fizičkim naporom, grčevitim kašljem, kihanjem, povraćanjem, kao i sjedilačkim radom, pretilošću ili prehranom s nedovoljno vlakana.

Što su hemoroidi

Češće se javljaju kod osoba s kroničnim probavnim smetnjama, trudnica i starijih osoba, a oni s pretežno sjedilačkim načinom života također su skloniji pojavi hemoroida.

Nastanak hemoroida može biti i nasljedan i ovisi između ostalog o kvaliteti vezivnog tkiva.

Povećani hemoroidi nastaju zbog povećanog pritiska u abdomenu, što uzrokuje širenje i oticanje vena u stražnjici, uzrokujući krvarenje, oticanje ili bol, a može uzrokovati i druge neugodne osjećaje u stražnjici.

Zašto hemoroidi svrbe?

Svrbež je obično uzrokovan iritacijom tkiva oko stražnjice, što potiče oslobađanje histamina. To je jedan od najčešćih simptoma povećanih hemoroida, ali ne mora svaki svrbež značiti problem.
Dva druga simptoma koja prate ovo stanje su bezbolno krvarenje i bolno pražnjenje crijeva.

U nastavku ćete pronaći više informacija o vrstama hemoroida i kako se međusobno razlikuju.

VRSTE HEMEROIDA

Hemoroidi se dijele u dvije vrste, prema području na kojem se pojavljuju.

Unutarnji hemoroidi se nalaze unutar rektuma i obično su bezbolni, ali mogu uzrokovati krvarenje tijekom pražnjenja crijeva. Leže u sloju ispod sluznice završnog dijela rektuma.

Vanjski hemoroidi se, s druge strane, nalaze izvan anusa i mogu izazvati bol, svrbež ili oticanje.

UNUTARNJI HEMOROIDI
Unutarnji hemoroidi

Povećani unutarnji hemoroidi su urođeni oblik hemoroida. Uglavnom su uzrokovani problemima s vezivnim tkivom i krvnim žilama u području stražnjice.

Obično su bezbolni i nisu ni vidljivi. U principu ne izazivaju nelagodu, ali ih napinjanje tijekom stolice može oštetiti – rezultat je krvarenje koje može biti popraćeno i neugodnim osjećajem.

Unutarnji hemoroidi mogu čak iskliznuti iz otvora na stražnjici – to se naziva protruzija ili prolaps. Kada se to dogodi, obično osjećamo bol i iritaciju, a prolapsirani hemoroid može svrbjeti zbog čestica sluzi i stolice.

Prolapsirani hemoroidi vide se kao vlažne kvržice koje se obično same vraćaju na svoje mjesto. Ako se to ne dogodi, možeš ih prstom lagano gurnuti natrag.

Unutarnji hemoroidi se čak dijele na faze koje pacijent osjeća:

 1. stadij: Hemoroidi se još ne vide, a njihov se izgled može dokazati samo liječničkim pregledom.
 2. stadij : Hemoroidi klize iz otvora stražnjice i pomiču se unatrag tijekom defekacije.
 3. stadij: Hemoroidi tijekom defekacije klize iz analnog otvora i ne vraćaju se natrag, pa ih je potrebno ručno gurnuti natrag u otvor.
 4. stadij: Hemoroidi se nalaze izvan analnog otvora i ne mogu se potisnuti u analni kanal. Postoje bolovi. Samoliječenje nije prikladno.

U nekim slučajevima hemoroidi se pojavljuju na vanjskom dijelu analnog otvora – to su vanjski hemoroidi koje opisujemo u nastavku.

Vanjski hemoroidi

VANJSKI HEMOROIDI

Povećani vanjski hemoroidi često su uzrokovani različitim vanjskim čimbenicima, načinom života, genetikom i prehrambenim navikama. Posebno su česte nakon poroda.

Vanjski hemoroidi se uočavaju u obliku mekih zadebljanja na analnom otvoru. Javljaju se u obliku oteklina, upala i krvarenja, obično svrbe i istodobno uzrokuju bol, a mogu se napipati prstima.

Obično ih prati bolna oteklina veličine nekoliko centimetara koja otežava sjedenje. Ove vrste hemoroida mogu čak biti ispunjene krvlju i ljubičaste boje.

Vanjski hemoroidi se mogu liječiti hladnim oblozima i raznim mastima, ali svakako predlažemo da se u tom slučaju obratiš svom liječniku.

SIMPTOMI HEMOROIDA

Najčešći simptomi povećanih hemoroida uključuju svrbež i krvarenje tijekom pražnjenja crijeva.

Iako krvarenje obično nije bolno, ono svakako nije normalno, pa je pametno posjetiti liječnika. Slični simptomi koji ukazuju na hemoroide mogu biti znak neke druge, ozbiljnije bolesti.

Unutarnji hemoroidi najčešći su uzrok bezbolnog krvarenja iz stražnjice, no vanjski hemoroidi mogu uzrokovati bol, svrbež i oticanje oko anusa.

Ostali uobičajeni simptomi hemoroida uključuju:

Simptomi hemoroida

 • nelagodu ili bol tijekom pražnjenja crijeva,
 • kvržice ili oteklinu oko anusa,
 • curenje stolice,
 • svrbež ili iritaciju oko anusa,
 • sluzav iscjedak iz anusa.

UZROCI POJAVE HEMOROIDA

Uzroci pojave povećanih hemoroida još nisu potpuno poznati, ali tome nedvojbeno pridonose stil života i navike u pražnjenju crijeva.

Čimbenici koji sprječavaju normalno izlučivanje stolice i slabe krvne žile u rektalnom području pridonose razvoju proširenih hemoroida.

Stoga, ako dugo sjediš na WC školjci, to definitivno nije optimalno, a nastanku hemoroida pridonose i pretilost, trudnoća, godine ili genetika.

Ako se već suočavaš s ovakvim problemima, u nastavku pogledaj kako možeš kod kuće izliječiti blaže oblike hemoroida.

5 SAVJETA ZA LIJEČENJE HEMOROIDA

Kod rješavanja problema s hemoroidima prvo se fokusiraj na pravilnu higijenu i poduzmi mjere protiv problema sa stolicom.

U ublažavanju simptoma možeš si pomoći na nekoliko načina:

 • S mlakom kupkom (10-15 minuta) ubrzati ćeš cirkulaciju krvi u rektumu i potiči zacjeljivanje hemoroida.
 • Masti ili čepići pomažu ublažiti svrbež i smanjiti oticanje.
 • Tablete protiv hemoroida koje ublažavaju bol, dostupne su u slobodnoj prodaji.

Liječenje hemoroida

Ali kako se hemoroidi mogu izliječiti? Poznajemo nekoliko načina koji se razlikuju prema stupnju i težini stanja.

Blaži slučajevi mogu se liječiti kućnim lijekovima ili promjenom načina života, a u težim slučajevima neizbježna je konzultacija s liječnikom.

Liječenje može uključivati neinvazivne operacijske pristupe poput podvezivanja hemoroida, zamrzavanja krioterapijom, laserske terapije i slično… Riječ je o zahvatima prikladnim za liječenje hemoroida prvog i drugog stupnja koji se najčešće izvode ambulantno, no nažalost postoji visoka vjerojatnost da će se problemi ponoviti.

Klasični kirurški zahvati trajnog uklanjanja hemoroida izvode se u bolnici. Zahvat je neprijatan, a oporavak bolan i neugodan. Prikladni su za pacijente s hemoroidima trećeg i četvrtog stupnja.

No, što možeš učiniti da se uspješno riješiš blaže oblike hemoroida bez posjeta liječniku?

Nekoliko važnih savjeta pronaći ćeš u nastavku…

1. POVEĆAJ UNOS VLAKANAUnos vlakana

Prehrana s visokim udjelom vlakana pomaže omekšati stolicu, što olakšava izlazak i smanjuje opterećenje analnog kanala. Tvoji obroci trebali bi se sastojati od povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Izbjegavaj prerađenu hranu, alkohol i jako začinjenu hranu.

2. POBRINI SE ZA DOVOLJNU HIDRATACIJU

Dovoljna količina vode važna je za opće zdravlje, a još veću ulogu ima kod problema s hemoroidima. Da spriječiš zatvor i olakšaš prolaz stolice, pij najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno.

3. REDOVITO VJEŽBAJ
Redovito vježbaj

Redovita tjelovježba može poboljšati rad crijeva i spriječiti zatvor – pokušaj vježbati barem 30 minuta svaki dan. Osim brojnih dobrobiti, redovita tjelesna aktivnost pozitivno utječe i na opće stanje, stoga neka bude na tvojem rasporedu svaki dan.

4. NE NAPREZAJ SE NA WC-u

Važno je ne naprezati se tijekom defekacije i izbjegavaj korištenje suhog toaletnog papira koji može iritirati analno područje. Umjesto toga koristi vlažne maramice ili bide.

5. RAZMISLI O PROBIOTICIMA

Probiotici su poznati po mnogim dobrim svojstvima. Studije su pokazale da određene vrste probiotika mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja crijeva, što je također korisno u liječenju povećanih hemoroida.

Kada prirodne alternative više nisu dovoljne, korištenje probiotika je vrlo preporučljivo – pogotovo ako stalno pokušavaš živjeti zdravo, ali napredak nema niotkuda.

Zašto probiotici?

Imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja jer pomažu u regulaciji crijevne flore.

Golden Tree Complete Biotics

Možeš ih dosta pronaći u hrani (kiseli kupus, kefir, kruh s kvascem, kombucha…), no ako ti to nije dovoljno ili navedene namirnice nisu po tvojem ukusu, u pomoć ti mogu priskočiti dodaci prehrani.

Osim što brinu o ravnoteži crijevne flore, pomažu i kod:

 • Većih zaliha energije,
 • prevladavanju kandide,
 • bolje teksture kože,
 • lakšoj kontroli težine
  i
 • jačanja imunološkog sustava.

Golden Tree Complete Biotics ispunjavaju odnosno nadmašuju sve stroge kriterije. S potpuno prirodnom mješavinom od dvadeset jedinstvenih sojeva bakterija sa samo jednom kapsulom dnevno zadovoljavaš dnevne potrebe svojih crijeva. Redovito uzimanje probiotika otklanja nadutost, nesanicu, stres, jača imunitet i daje puno energije. Briga o zdravlju stoga treba početi od crijeva.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Bakterije mliječne kiseline.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se