🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Kako riješiti zatvor stolice (opstipacija)? 5 fantastičnih rješenja!
 

Kako riješiti zatvor stolice (opstipacija)? 5 fantastičnih rješenja!

Predviđeno vrijeme čitanja: 6 min
Datum objave: 16/03/2020
Kako riješiti zatvor stolice (opstipacija)? 5 fantastičnih rješenja!

Dogodi li ti se kad da te u sasvim neprikladnom trenutku “napadne” loša probava?

U mislima imam neugodne situacije, kao što su …

 • nadutost, 
 • neugodno napinjanje, 
 • jaki bolovi, 
 • rijetko, bolno i teško pražnjenje stolice, 
 • opstipacija, 
 • pritisak u trbuhu.

Sve su to vrlo neugodni simptomi, koji uništavaju tvoje samopouzdanje, super raspoloženje i naravno, snažno utječu na tvoj život.

Ali pazi!

Iako sve zajedno na prvi pogled djeluje jako naporno i neugodno, želim da znaš da su sve te tegobe zapravo samo signali tvojeg tijela, koje ti cijelo vrijeme glasno govori da imaš probleme s opstipacijom. 

Pogledaj …

Ako te pritišće i boli na svakom koraku, ljute te neugodni vjetrovi i tvoj trbuh je poput balona, onda sam siguran da vjerojatno izbjegavaš inače ugodne događaje kao što su spojevi, druženje s prijateljima, treninzi, slavlja, putovanja itd.

Zato je glavno pitanje, koje si moramo postaviti na ovoj točki, sljedeće:

kako ekspresno ukloniti opstipaciju? 

To je ono što te sigurno zanima, zato jedva čekam otkriti ti super učinkovitu strategiju, koja pobrine da bez problema i jednom zauvijek pobijediš tu neugodnu tegobu, koja se odaziva na ime opstipacija.

KAKO JEDNOM ZAUVIJEK POBIJEDITI ZATVOR?

Okej, situacija je sljedeća …

Prva stvar, na koju ćemo se fokusirati su dugoročni rezultati.

Što to znači?

Pogledaj …

Za razliku od ostalih, nećemo se baviti isključivo simptomima opstipacije, nego ćemo se usredotočiti na njezin izvor.

To je jedini pravi način da jednom zauvijek pobijediš taj problem, jer sigurno ne želiš da te kao strijela iz vedrog neba iznenade tegobe kao što su otežana velika nužda ili te recimo prije spoja iznenadi nadut trbuščić, dok nosiš svoju najdražu odjeću.

Zato samo na brzinu pogledajmo zašto se uopće pojavljuje opstipacija.

UZROCI ZA ZATVOR STOLICE

Okej …

Vjerojatno znaš da se radi o problemu, koji je usko povezan s tvojim metabolizmom, točnije s debelim crijevom. Radi se o onom dijelu tvoje probave, koji je pored apsorpcije (usrkavanja) u velikoj mjeri odgovoran i za transport, odnosno prijenos tvari po crijevima.

Da bi proces metabolizma i čišćenja tekao neometano, brine peristaltika. Radi se o ritmičkom grčenju glatkih mišića probavnog sustava, zbog kojih možemo probavljati konzumiranu hranu.

Ako se slučajno dogodi da ometemo taj iznimno važan proces, odnosno usporimo, pojavi se iznenadna, odnosno akutna opstipacija (traje kraće vrijeme). Ako su problemi sa zatvorom stolice dugotrajni, govorimo o kroničnoj opstipaciji.

Uzroci za pojavu opstipacije mogu biti jako različiti: emocionalni problemi, moderan način života, putovanja itd. Svima njima su zajedničke dvije karakteristike i to su usporena odnosno otežena peristaltika i svima dobro poznati simptomi:

 

Zato moramo potražiti rješenja, koja će pobrinuti da tvoj metabolizam bude što optimalniji, a odlasci na WC nešto normalno, redovito i ugodno, a ne poput noćne more, koja kvari tvoju svakidašnjicu.

Pobjednička strategija je sljedeća …

1. BEZ NJE NEMA ŽIVOTA, A NI DOBRE PROBAVE

Jedan od ključnih razloga zašto toliko pojedinaca ima probleme s opstipacijom, povezan je s tekućinom.

Više puta smo već spomenuli da je glavna zadaća tvog organizma – preživljavanje. I ako se dogodi da dođe do bilo kakvog nedostatka, tvoje tijelo počne koristiti sve moguće zalihe.

Što to znači u slučaju opstipacije?

Zapamti da tekućina nije važna samo za neometano djelovanje bubrega i mokraćnog sustava, već je nužna za preživljavanje. U slučaju pomanjkanja, organizam tekućinu povuče iz ostatka tvari, koje putuju po tvojim crijevima.

Prije ili kasnije, metabolizam se drastično uspori, pojave se “zastoji”, jer stolica ne ide van, a ti se boriš s jakim bolovima prilikom svakog odlaska na WC.

Zato ti savjetujem da pripaziš i tijekom dana konzumiraš dovoljnu količinu vode, nezaslađenog čaja, limunade ili gazirane vode. Osobito ako se na rasporedu pojave nešto ispunjeniji dani, zahtjevniji treninzi, duža šetnja ili recimo putovanja, kad je potreba za tekućinom još izraženija.

2. PRIRODNI LAKSATIV

Naravno, nije tekućina jedina, koja igra vrlo važnu ulogu u rješavanju zatvora.

 • Orašasti plodovi,
 • smokve,
 • bobičasto voće,
 • jabuka,
 • avokado,
 • sjemenke (pazi na pravilnu pripremu),
 • zob,
 • kvinoja,
 • mahunarke,
 • smeđa riža,
 • zeleno lisnato povrće …

su namirnice, koje ti mogu konkretno priskočiti u pomoć.

Zašto?

Imaju važnu zajedničku karakteristiku, koja pobrine da se tvoj metabolizam odvija točno onako, kako ti to želiš.

A to je visok udio prehrambenih vlakana.

Vlakna su tvari, koja utječu na teksturu stolice, povećavaju njezinu težinu i omekšaju je, što znači da osjetno lakše putuje po tvojim crijevima i ne nadražuje sluznicu.

Nažalost, moderna prehrana je sve jednoličnija, osiromašena i puna procesuiranih namirnica (pržena hrana, proizvodi iz bijelog brašna, slatkiši, unaprijed pripremljeni obroci…) što se odražava i u smanjenom unosu prethodno spomenutih vlakana. Zato uopće ni ne čudi da se iz dana u dan s opstipacijom susreće sve više ljudi.

Za ekspresan skok iz te skupine i izbjegavanje neugodnosti, savjetujem ti da za početak svaki dan pojedeš jednu voćku (jabuku, bananu, šaku bobičastog voća…) i šaku oraščića (bademi, orasi, lješnjaci …).

Radi se o fantastičnoj kombinaciji, odnosno “fit snack-u”, koji je uz tebe, bez obzira na to kako ispunjen imaš dan.

3. MASTI KAO TAJNO ORUŽJE PROTIV LOŠE PROBAVE

Ako smo sasvim iskreni, postoji mogućnost da prva dva rješenja već imaš uvrštena u svoj popis mjera protiv opstipacije. No, nisam siguran da je tako i za treće rješenje.

Ono je, naime, povezano s omraženim mastima. Tako je!

Mnogi su još uvijek pod utjecajem potpuno pogrešnih teorija, koje sve masti bacaju u isti koš i optužuju ih kao glavnog krivca za višak kilograma i loše raspoloženje.

Naravno, tome ni izdaleka nije tako.

Naime, zdrave masti su nužne za neometano djelovanje tvojeg organizma (pomažu u razvoju i djelovanju mozga, strukturna su komponenta stanica, sudjeluju u apsorpciji vitamina, izvor su energije …) i naravno, sudjeluju također i u super probavi.

Ako u tvojoj prehrani nema dovoljno zdravih masti, to dovodi do pomanjkanja žučnih kiselina, koje među ostalim brinu i za formiranje stolice. Upravo zato može pomanjkanje esencijalnih omega-3 masnih kiselina voditi čak i do pretjerano isušene sluznice crijeva, što znači da se boriš sa zatvorom i ostalim neugodnim simptomima.

Zato ti toplo savjetujem da na svoj jelovnik uvrstiš optimalnu količinu zdravih masti, čiji izvor neka prije svega bude:

  • maslinovo, lanenovo i konopljino ulje,
  • orašasti plodovi,
  • sjemenke,
  • avokado,
  • jaja,
  • ribe

  i

  • omega-3 masne kiseline u obliku kvalitetnog dodatka prehrani.

4. “MASAŽA”, KOJA UBRZAVA TVOJU PROBAVU 

Ako su prva tri savjeta za savladavanje opstipacije bila povezana s prehranom, četvrti je na strani treninga, odnosno gibanja.

Tako je!

Što u pravilu napraviš kad se boriš s iznenadnim zatvorom ili lošom probavom?

Naravno, zbog svih bolova i lošeg raspoloženja u načelu se umiriš, odnosno odležiš.

Istina?

Osloniš se na odmor, koji je doduše nužan, kad općenito govorimo o dobrom raspoloženju, što nam pak ne pomaže kad nam priprijeti opstipacija.

Zašto?

Ako se još sjećaš, na početku smo spomenuli peristaltiku. Rekli smo da se radi o ritmičkom grčenju glatkih mišića probavnog sustava, koji, kad god se pojave tegobe sa zatvorom ili probavom, u pravilu jako usporimo.

Zato je tvoja zadaća organizmu priskočiti u pomoć. Umjesto da se potpuno umiriš, savjetujem ti, ako je moguće, da odeš u šetnju, pospremiš stan, pokosiš travu … Bilo što, samo da se gibaš!

Tim potezom na neki način masiraš trbušne mišiće i tako potakneš pražnjenje crijeva.

5. PROBIOTICI I OPSTIPACIJA

Za kraj, naravno, ono najbolje.

Peti savjet je bez sumnje onaj, koji će u najvećoj mjeri pomoći da opstipacija ostane samo blijeda uspomena iz prošlosti.

Ako se još sjećaš, na početku smo spomenuli da se nećemo usredotočiti samo na simptome, nego je naš cilj da tegobe, kao što su nadutost, vjetrovi, poteškoće sa stolicom i slično, pobijedimo jednom zauvijek.

Vjerujem da ti se u ovom trenutku to čini praktički nemogućim, ali znaj da možeš biti bez brige.

To ti garantiram!

I to zato, jer ćemo se sa zatvorom suočiti s posebnim “oružjem”, koje se odaziva na ime – probiotici.

V čem je sploh “catch”?

Što se točno događa s tvojom probavom u velikoj mjeri ovisi o tvojoj crijevnoj flori. To je skup mikroorganizama, koji zajedno tvore mikrobiom.

Da bi stvar bila kristalno jasna, za primjer ćemo uzeti ribnik u kojem žive različite životinje i biljke. Sve dok je omjer između različitih vrsta u ravnoteži, ribnik je pun života. No, ako se slučajno dogodi da jedna od vrsta zbog takvih ili onakvih razloga preuzme glavnu ulogu i time poruši ravnotežu, pojave se ozbiljni problemi.

Potpuno je isto kad govorimo o crijevnoj flori. Ona je naime, sastavljena od “dobrih” i “loših” bakterija i ako dopustiš da se njihov omjer poruši, počneš se boriti s lošom probavom, nadutošću i opstipacijom.

Ako želiš što je brže moguće pobijediti ove neugodne tegobe i svoj mikrobiom staviti pod kontrolu, nužno je da svoja crijeva obogatiš velikom dozom zdravih bakterija.

Naime, one na sebe vežu vodu, a ujedno potiču gibanje crijeva i brinu da je tvoj metabolizam cijelo vrijeme uredan, a ti možeš biti sasvim bez brige što se tiče zatvora.

Kako najbrže možeš u tome uspjeti?

Bez sumnje pomoću kvalitetnog probiotskog kompleksa.

Jer smo vrlo dobro svjesni te činjenice, zajedno s ekipom stručnjaka smo oblikovali vlastiti probiotski kompleks Golden Tree Complete Biotics.Radi se o jedinstvenoj formulaciji, koja sadrži više od 20 milijardi dobrih bakterija u jednoj samoj kapsuli.

Najvažniji je sljedeći podatak.

Među svim ostalim dobrim bakterijama, kad govorimo o opstipaciji, po svom učinku osobito se ističu laktobacili.

Kao što su pokazala istraživanja, radi se o vrsti bakterija, koje su se pokazale jako učinkovitim kod tegoba s pražnjenjem stolice.

To je bio i glavni razlog da smo kod svoje jedinstvene formulacije probiotskog kompleksa upravo toj vrsti bakterija namijenili izuzetnu pozornost, a to se naravno odražava i u samim sastojcima.

Siguran sam da se u Golden Tree Complete Biotics skriva rješenje, koje pobrine za konkretno olakšanje, te oslobođenje tegoba i muka povezanih s tvojom probavom, te što je najvažnije, vrati ti samopouzdanje i sigurnost da možeš opet maksimalno uživati na svim područjima života.

Znam da to definitivno zaslužuješ!

Zato ti savjetujem da što prije u svoju svakodnevicu upleteš spomenute savjete i osiguraš si svoju zalihu izuzetno učinkovitog probiotskog kompleksa.

Klikni na donju poveznicu i pobrini za ekspresnu probavu.

Opstipacija, ZBOGOM!


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Bakterije mliječne kiseline.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se