🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Šokantna istina o voću i povrću
 

Šokantna istina o voću i povrću

Predviđeno vrijeme čitanja: 1 min
Datum objave: 05/12/2015
Šokantna istina o voću i povrću

Još od malih nogu učili su nas da je potrebno jesti što više voća i povrća. Riječ je o namirnicama koje su prepune vitamina, minerala i vlakana. Sve je to lijepo, no stvar nije tako jednostavna kao što se čini.

Najprije moramo znati razliku između tih dviju skupina namirnica. Kada želimo izgubiti suvišne kilograme, voće i povrće igraju posve različite uloge na našem jelovniku.

Pa započnimo s voćem…

U pravilu, voće ima vrlo nizak ili skoro pa nikakav udio masti, većinom nizak glikemijski indeks te sadrži mnogobrojne vitamine. Vjerojatno ćete reći da su to same pozitivne stvari, ali savjetujemo oprez! Pored svih zdravih tvari voće sadrži i veliki udio fruktoze koja, u borbi sa suvišnim kilogramima, može predstavljati veliki problem. Zašto? Fruktoza spada u skupinu jednostavnih ugljikohidrata. Prije nego hranjive tvari dospiju u krv, prolaze kroz tjelesnu napravu za čišćenje koju zovemo jetra. Upravo ovdje nastaje problem, jer jetra često veliki dio fruktoze po brzom postupku pretvore u masnu kiselinu. Veće količine voća zapravo mogu ugroziti naše zdravlje. Osim povećane tjelesne težine, u vašem se organizmu može povećati i udio lošeg (LDL) kolesterolavoća in povrćeMožda ste dobili osjećaj da praktički više nikada nećete smjeti posegnuti za voćem. Naravno da to nije tako. Ako već morate, konzumirajte voće u prvoj polovici dana te odaberite među sljedećim: jabuka, naranča, avokado, borovnice, brusnice, kokos. Ujedno, izbjegavajte sve voćne sokove jer ti također sadrže veliki udio voćnog šećera.

Možda vas brine kako ćete u svoje tijelo unijeti potrebne vitamine i minerale te vlakna? Bez brige. Zbog toga smo već na samom početku odvojili voće od povrća. Naime, upravo će povrće biti ono koje će tijelu osigurati prethodno spomenute hranjive tvari.

Za razliku od voća, povrće u pravilu ne sadrži veći udio ugljikohidrata i masti te je istodobno puno vitamina i minerala. Upravo nizak udio ugljikohidrata je onaj koji povrću širom otvara vrata do zdravog jelovnika. Osim već spomenutih hranjivih tvari, povrće ima pozitivan učinak na metabolizam jer su vlakna ta koja blagotvorno utječu na našu probavu.

povrće-zelene-bojeRazličite vrste povrća mogu se uvrstiti u svaki obrok te na taj način obogatiti okus i raznolikost jela. Kod povrća je također potrebno paziti na pravilan odabir. I ovdje imamo za vas super pravilo. Sve povrće zelene boje odličan je odabir. Kada odabiraste između zelene salate, špinata, brokule, krastavaca, tikvica, blitve… praktički ne možete pogriješiti; niti u količini niti u odabiru. Osim već spomenutih, možete si priuštiti i papriku, rajčicu, zelje, itd.

Ukratko, bit je u tome da ograničite količinu voća kojeg pojedete. Ako ste u mogućnosti, za vrijeme mršavljenja eliminirajte fruktozu iz svog jelovnika. No nipošto nemojte zaboraviti na povrće. Konzumirajte ga što češće, neka bude raznoliko i svježe. Tijelo će na taj način imati na raspolaganju sve potrebne tvari za neometano djelovanje.

Čini li ti se korisnom naša objava? Pošalji svoju email adresu na našu web stranicu i pored besplatne e-knjige primit ćeš dodatne, zanimljive informacije i savjete.

„Te da, da ne zaboravim, dijelite, lajkajte i komentirajte!”.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Prednost programa FT30, osim savjeta o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, su vježbe koje možeš izvoditi istodobno s onima koje se odvijaju na ekranu.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se