🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / POTPUNA BESMISLICA! Jesu li jaja zaista nezdrava namirnica?
 

POTPUNA BESMISLICA! Jesu li jaja zaista nezdrava namirnica?

Predviđeno vrijeme čitanja: 1 min
Datum objave: 25/04/2016
POTPUNA BESMISLICA! Jesu li jaja zaista nezdrava namirnica?

Vrlo često javno mnijenje određuje je li neka stvar pozitivna ili negativna. Situacija nije niti malo drugačija kada govorimo o zdravoj prehrani. Većina pojedinaca dijeli namirnice u dvije skupine, na one koje su korisne za naš organizam i one koje tijelu uopće nisu potrebne odnosno štetne su za organizam. Ova podjela nije pogrešna. Žalosno je da se namirnica, koja je inače vrlo zdrava i kvalitetna pojavila u drugoj skupini zbog pogrešnog uvjerenja. Koju namirnicu morate obavezno vratiti u svoj jelovnik? Odgovor i nešto više saznat ćete na portalu goldentree.hr.

Neki od vas možda znaju o čemu ćemo danas govoriti. Radi se o namirnici koja je poznata kao nezdrava, nekvalitetna – ukratko beskorisna za naš organizam. Problem je u tome što je istina sasvim drugačija. Govorit ćemo o jajima.

Većina ljudi uvjerena je da upravo jaja uzrokuju brojne bolesti, smanjuju kvalitetu naših života i da ih moramo što prije izbaciti iz naših jelovnika. Predlažem da pažljivo razmislite o istini. Uvjeren sam da će se omlet naći na vašem jelovniku već sutra ujutro.

jaja-2OK! Glavni razlog za uvrštavanje jaja na popis »nezdravih namirnica« je njihova komponenta kolesterol. Postoji uvjerenje da je svaka vrsta kolesterola nešto što tijelu nije potrebno i nešto što mu šteti.

To je jako daleko od istine. Morate biti svjesni da jaja sadrže kolesterol, ali savjetujem oprez! Kao prvo, poznajemo više vrsta kolesterola. Kako bismo to što bolje razumjeli potrebno je razlikovati zdravi HDL kolesterol i onaj nezdravi, štetni LDL i VLDL kolesterol. Dobro ste čuli, poznajemo i zdravi kolesterol, koji je našem organizmu prijeko potreban za normalno djelovanje, zato bez panike! Upravo su jaja ta koja sadrže priličan udio zdravog kolesterola, što je više nego dobra vijest.

Jaja su i bogat izvor vitamina. Među njima se posebno ističe vitamin D, kojem stručnjaci u zadnje vrijeme pripisuju posebno značenje. U jajima nalazimo i poprilično visok udio minerala i zdravih masnoća.

Kako bi dodatno uljepšali istinu, spomenut ćemo podatak o bjelančevinama. Upravo su jaja izvanredan, primaran izvor kvalitetnih bjelančevina. Znamo da bjelančevine imaju važnu ulogu u brojnim procesima u našem organizmu. One su izvor energije, omogućuju rast, razvoj, i oblikovanje čvrstog i lijepog tijela.

jaja-1

Uvjeren sam da ste barem djelomično promijenili mišljenje o vrlo nepoželjnoj namirnici. Vrijeme je da vaše mišljenje promijenimo u potpunosti. Pored svih sastojaka koje smo nabrojali, potrebno je napomenuti da jaja igraju važnu ulogu u procesu mršavljenja, jer utječu na hormon grelin, koji je poznat i kao hormon gladi. Rezultati su slabiji apetit i lakše izbjegavanje unosa nepotrebnih kalorija.

Možete li zamisliti bolju namirnicu kojom započinjete dan? Ne vjerujem. Sve nabrojane komponente omogućit će da već prvi obrok pruži tijelu potrebnu energiju za dnevne izazove.

Klikni ovdje i pogledaj kako postići svoju figuru iz snova za manje od 2 mjeseca bez pretjeranog odricanja… >>

Kako pripremiti zaista ukusan omlet, saznat ćete u našoj novoj rubrici »Zdravi recepti«, koja vas čeka na našoj internet stranici.

Sljedeći put kada budete pripremali jaja sjetite se savjeta iz naše prijašnje objave. Obavezno lajkajte i dijelite link s prijateljima kako bi i oni saznali istinu i započeli sa zdravim načinom prehrane.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se