🚚 Besplatna dostava iznad 100 € | ✅ 100% garancija zadovoljstva
Naslovna / Savjeti / Losos – otrov za tijelo ili sastavni dio preobrazbe?
 

Losos – otrov za tijelo ili sastavni dio preobrazbe?

Predviđeno vrijeme čitanja: 5 min
Datum objave: 24/06/2019
Losos – otrov za tijelo ili sastavni dio preobrazbe?

Tumori, paraziti, teški metali i bolesti …

To su stvari, koje mediji u zadnje vrijeme sve češće povezuju s lososom, ribom, koja je dugo vremena bila smatrana jednom od najkvalitetnijih.

Ako se ovaj “dar prirode” na tvojem jelovniku pojavi barem 1x mjesečno, tada današnja objava spada u kategoriju “obavezno čitanje”.

Uzmi si par minuta, zaboravi na sve ostalo i usredotoči se na najvažniju informaciju dana.  

Od tvojih poteza ovisi da li ćeš se razboliti, boriti s viškom masnih naslaga, pomanjkanjem motivacije, promjenama raspoloženje ili ćeš pucati od pozitivne energije, uživati u svojem tijelu i samopouzdano skočiti u svaki novi dan.

Odgovornost nosiš ti.

Zato je važno da vidiš koja opcija je najbolja kad govorimo o lososu, te tako sebi i svojim najbližima ponudiš zaista ono, što zaslužuju.   

Okej, da bi sve bilo kristalno jasno, za početak samo nabrzinu k osnovama.

Bez obzira na sva istraživanja, objave i dileme, losos je u pravilu namirnica, koja temeljem svoje super hranjive vrijednosti, definitivno zaslužuje mjesto u skupini zdravih namirnica.

To je činjenica!

Dokazano je da sadrži konkretan udio makro nutrijenata, dakle, vitamina i minerala, koji igraju izuzetno važnu ulogu, kad govorimo o super osjećanju i zdravom tijelu. 

Med drugim so to:

  • vitamin A,
  • vitamin C,
  • vitamin D,
  • vitamin E,
  • vitamin B-12,
  • magnezij,
  • kalij, …

No, pored mikro elemenata, losos se posebno ističe u kategoriji makro nutrijenata (bjelančevine, masti i ugljikohidrati).

Jednostavno zato, jer se može pohvaliti jako visokim udjelom bjelančevina, te pazi ovo

Iznimnim udjelom zdravih masti, među kojima posebice istupaju daleko najpoželjnije, a to su nezasićene, omega 3 masne kiseline.

One su te, koje:

  • posredno ubrzavaju trošenje viška masnih naslaga,
  • pozitivno utječu na kvalitetu vida,
  • pripomažu održavanju optimalne razine triglicerida u krvi,
  • utječu na pravilan rad srca,
  • sudjeluju pri normalnom djelovanju mozga,
  • I brinu, da je optimalan omjer između omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Moram te upozoriti da upravo taj omjer (između omega 3 i omega 6 masnih kiselina) u zadnje vrijeme predstavlja velik problem, jer je kod većine, zbog samog načina prehrane, daleko od optimalnog.

Posljedica te neugodne situacije su upale, koje se pojavljuju unutar tvojeg tijela, iako ti toga uopće nisi svjestan/a.


Upale so one, koje pokreću vrlo otrovan niz, na kojeg većina zaboravi:

PORUŠEN ODNOS IZMEĐU OMEGA 3 I OMEGA 6 M.K. → POJAVA UPALA → POVIŠENA RAZINA KORTIZOLA (STRESNI HORMON) → VEĆI UDIO “LOŠEG” LDL KOLESTEROLA → SKUPLJANJE VIŠKA MASNIH NASLAGA

Ako potegnemo crtu, bez ikakve sumnje možemo reći da losos jednostavno mora biti dio tvojeg jelovnika.

Ali pazi!

Samo u slučaju, ako se odlučiš na pravi odabir.

U osnovi, naime, postoje dvije vrste lososa.

To mogu biti

  • divlji
    ili
  • iz uzgoja.

To još ne znači da je pravi odabir samo jedan, zato ne radi prebrze zaključke.

Pogledaj …

Kvaliteta ribe u velikoj mjeri ovisi o prehrani i okolišu u kojem živi. To moraš razumjeti!

Divlji losos, koji se razvija u netaknutoj prirodi, cijelo vrijeme se giba, ima dovoljno prostora, hrani se ličinkama kukaca i ostalim manjim životinjama i ribama, prirodnim putem se razvije u pravi dar prirode.

Može se pohvaliti svim prije spomenutim karakteristikama i bez dileme zaposjedne prvo mjesto među svim opcijama.

Istina je da se radi o odabiru, koji nažalost ima svoju crnu točku.

A to je poprilično visoka cijena (+140kn/kg).

To je ujedno i glavni razlog, zašto većina počne razmišljati o alternativama. Ali polako…

Neka visoka cijena ne bude izgovor da odmahneš rukom, u trenu zaboraviš na ovu super namirnicu i umjesto toga si radije pripremiš sendvič, sjedneš na kauč i počneš jadikovati kako je zdrava hrana skupa.

A ne, ne!

Jer postoje i druge mogućnosti, predlažem da nađemo onu, koja će za tebe u momentalnoj situaciji biti prihvatljiva, a ujedno i najkvalitetnija.

Zato ćemo ovako napraviti …

Ukoliko je cijena razlog, da si ne priuštiš najbolju opciju, za orijentaciju ćemo uzeti hranjivu vrijednost divljeg lososa i što je više moguće, pokušati joj se približiti.

U pomoć će nam biti tablica dolje:

Hranjiva vrijednost sirovog lososa100 grama
Energijska vrijednost170 kcal
Bjelančevine20 g
Ugljikohidrati0 g
Masti10 g
●      od toga zasićene          1 g
Omega 3 masne kiselinepribližno 3 g
Odnos između omega 3 i omega 6 masnih kiselina10:1

Kao što smo već napomenuli, osim divljeg lososa, postoji i onaj iz uzgoja, što znači da se razvija u sasvim drugačijem okolišu.

Između tih različitih opcija, moramo, kao što smo već rekli, odabrati onu najbolju.

To je ono pravilo, kojeg se uvijek možeš držati i vjeruj mi, konačni rezultati će biti osjetno bolji. Ne opterećuj se time, koja opcija je na prvom mjestu.

Uvijek se pitaj kako ti možeš u datoj situaciji, što je moguće pametnije odreagirati. Na kraju krajeva, sve što možeš napraviti je da maksimalno iskoristiš svoj potencijal.

Okej …

Da dobijemo pravi odgovor na prije postavljeno pitanje, moramo znati da su najvažniji čimbenici, koji utječu na samu kvalitetu namirnice, zasigurno sljedeći:

  • hrana,
  • ritam hranjenja,
  • uvjeti u ribogojilištima
    i
  • postupak ulova.

O tim faktorima ovisi, što se zapravo pojavljuje na tvom tanjuru.

Da bi bilo jasno o čemu točno govorim, predlažem da pogledamo sljedeće tri opcije:

Opcija 1:

Energetska vrijednost na 100 grama: 258 kcal

Opcija 2 :

 

Energetska vrijednost na 100 grama: 215 kcal

Opcija 3:

Energetska vrijednost na 100 grama: 177 kcal

Zašto to naglašavam?

Jednostavno zato, kako bih te odmah upozorio na razlike.

Dakle, ako napravimo samo brzinsku usporedbu, možemo vidjeti da je energetska vrijednost opcije 1 za čak 50 % veća od opcije 3. Izraženo u kalorijama, to znači da dolazi do razlike u visini 81 kalorija.

Ne zaboravi da govorimo o količini od 100 grama, što je relativno malo. Siguran sam da za ručak sigurno pojedeš negdje od 150–250 grama lososa, što znači da brzo dođe do veće razlike u kalorijama.  

Zato je vrlo važno da to razumiješ, posebice ako trenutno stremiš k tome da potrošiš čim veći udio masnih zaliha, te paziš koliko kalorija konzumiraš tijekom dana.

Razlike so očite.

Podatak, koji je još jače šokantan je sigurno onaj, koji upozorava na sadržanost masti.

Kako može meso lososa pod oznakom opcija 1 sadržavati čak 20 grama masti na 100 grama namirnice u usporedbi s opcijom 3, gdje je sadržanost čak za polovicu niža?

No, odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Usuđujem se tvrditi da se u ovom primjeru radi o lososu, koji se razvijao manje vremena, u okolišu u kojem nije bilo mnogo mogućnosti za gibanje i bio je hranjen energetski bogatom krmom, prije svega baziranoj na žitu.

To znači da u tom slučaju ne govorimo više o idealnom odnosu između omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koje su zaštitini znak i glavna prednost namirnice. Ujedno, taj tip lososa sadrži i više zasićenih masti, koje u pravilu nisu one, koje želimo.

Da ne bi bilo zabune. Masti su svakako zdrave i nužne za neometan rad organizma, što smo naglasili i na samom početku objave, te ih losos mora sadržavati, no vrlo je važno da sadrži one masti, koje se mogu pohvaliti oznakom “nezasićene omega 3”.

Stresna okolina, naravno, utječe i na sve ostale karakteristike, što nikako ne smiješ zaboraviti.

To su samo dva jednostavna primjera, koja dokazuju da su razlike i više nego očite i da svi lososi u kategoriji “iz uzgoja” ni izdaleka nisu isti što se tiče kvalitete.

Zato ti savjetujem sljedeće.

Kad odlučuješ o kupovini lososa i opcija – “divlji”, zbog ovakvih ili onakvih razloga odpadne, savjetujem ti da se fokusiraš na sljedeća pravila:

  1. Sadržanost bjelančevina neka bude barem 19 grama na 100 grama namirnice.
  2. Kod masti pazi da se sadržanost kreće od 6 do 11 grama na 100 grama namirnice.
  3. Od toga neka zasićenih masti ne bude više od 3 grama.
  4. Ako je opcija, odluči se za lososa s kožom. Prije svega zato, jer time pobrineš da u svoje tijelo uneseš sve hranjive tvari, posebno omega 3 masne kiseline.

Ako se držiš tih pravila, losos možeš konzumirati 2-3 x tjedno, bez ikakve grižnje savjesti, usprkos svim “šokantnim pričama” , te tako na svoj jelovnik uvrstiti ovu super hranu.

I još jedno upozorenje.

Ako na ambalaži primjetiš riječ “bio”,  to ne znači odmah da se radi o proizvodu više kvalitete. I u takvim uvjetima može losos prebrzo dobivati na težini, nemati idealnih uvjeta za kretanje i tako “nositi” pretjerani udio (zasićenih) masti.

Stoga savjetujem da prije kupovine uvijek okreneš ambalažu i nabrzinu pogledaš hranjive vrijednosti, te pomoću prije spomenutih pravila odlučiš da li se radi o proizvodu, koji zaslužuje mjesto u tvojoj košarici za kupovinu.

Za kraj još jedna super karakteristika, nad kojom sam uvijek iznova iznenađen, kad se odlučim i na jelovnik uvrstim losos. Ono što me oduševljava je podatak o brzoj pripremi i super sočnosti.

Da je tome zaista tako, dokazati ću ti receptom.


Podijeli na društvenim mrežama

O Mihu Geršiču

Miha Geršič je suosnivač portala Golden TREE, portala o mršavljenju i zdravom životnom stilu, kojeg mjesečno posjeti više od 200.000 čitatelja.

Pročitaj više o autoru
PREPORUČUJEMO
Proizvod koji je bio upotrijebljen u blogu.
Nezasićene omega-3 masne kiseline.
KOMENTARI
Svi komentari naših vjernih čitatelja
I ti to možeš!
Pošalji svoju email adresu i primaj savjete o ishrani i vježbama.
Pridruži se